• Haberler
  • Genel
  • Somuncu Baba’nın geleneğini yaşatıyorlar – Kocatepe Gazetesi

Somuncu Baba’nın geleneğini yaşatıyorlar – Kocatepe Gazetesi

Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı, Afyonkarahisar’da da faaliyete başladı. Vakıf, Afyonkarahisar’da Regaib Kandili dolayısıyla 1000 ekmek dağıttı Merkezi Malatya’nın Darende ilçesinde bulunan Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı, Afyonkarahisar’da da faaliyet yürütecek. Regaib Kandili dolayısıyla 1000 ekmek dağıtan Vakıf, bundan sonra da çeşitli faaliyetlere imza atacak. Vakıf İl Temsilcisi Fatih Demirhüyük, “Somuncu Baba Sebil Ekmeği’nin dağıtımındaki [&hellip]

Somuncu Baba'nın geleneğini yaşatıyorlar

Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı, Afyonkarahisar’da da faaliyete başladı. Vakıf, Afyonkarahisar’da Regaib Kandili dolayısıyla 1000 ekmek dağıttı

Merkezi Malatya’nın Darende ilçesinde bulunan Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı, Afyonkarahisar’da da faaliyet yürütecek. Regaib Kandili dolayısıyla 1000 ekmek dağıtan Vakıf, bundan sonra da çeşitli faaliyetlere imza atacak. Vakıf İl Temsilcisi Fatih Demirhüyük, “Somuncu Baba Sebil Ekmeği’nin dağıtımındaki amacımız Peygamber Efendimizin 24’üncü kuşaktan torunu ve Anadolu’nun İslamlaşmasının önderlerinden olan Somuncu Baba (Şeyh Hamid-i Veli) Hazretleri’nin hatırasını yaşatmak, tarihin altın sayfalarında yer alan bu zatların ışıklarıyla bugünün de aydınlanmasını sağlamaktır” dedi.
2012 yılı içinde Türkiye genelinde yaklaşık 33 il ve 22 ilçe merkezi olmak üzere toplam 55 noktada Somuncu Baba Ekmeği dağıtımı yapılmasının planlandığını kaydeden Demirhüyük, bu konuda kendilerine yardım eden herkese teşekkür etti.

Somuncu Baba kimdir?

Asıl adı Hamid Hamidüddin’dir.
Somuncu Baba olarak da bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid Han zamanında yaşamıştır

Miladi 1331 tarihinde Kayseri’nin Akçakaya köyünde doğmuştur. Anadolu’yu manevi fetih için gelen Horasan erenlerinden Şemseddin Musa Kayseri’nin oğludur. Soyu Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e ulaşır, 24. kuşaktan torunudur, Seyyiddir. Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri ilk tahsilini babası Şemseddin Musa Kayseri’den almıştır. Bilge kişiliği olan Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, ilim alanındaki çalışmalarını Şam, Tebriz ve Erdebil’de sürdürmüştür. Alaaddin Erdebili’den ve Bayezid-i Bistami’nin ruhaniyetinden manevi terbiye almıştır.
Dini ve dünyevi ilimlerle ilgili icazet alarak, irşad vazifesi için Anadolu’ya dönmüş Bursa’ya yerleşmiştir. Bursa’da çilehanesinin yanında yaptırdığı ekmek fırınında somun pişirip çarşı pazar dolaşarak “Somunlar Müminler” nidasıyla insanlara ekmek dağıtmıştır. Bu sebeple Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, Somuncu Baba ve Ekmekçi Koca olarak da tanınmıştır. Zamanın Padişahı Yıldırım Beyazıd Han Niğbolu zaferini kazanınca Allah’a şükür nişanesi olarak Bursa Ulu Camiini yaptırmıştır.
Ulu Cami’nin açılış hutbesini Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri okumuş, hutbede Fatiha Suresini yedi farklı şekilde yorumlamıştır. Bu olağanüstü hutbeyi dinleyen cemaat Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerine büyük bir teveccüh ve tazim göstermiştir. Manevi kişiliği ve bilgelik yönü ortaya çıkan Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri şöhretten korktuğu için talebeleriyle birlikte Bursa’dan ayrılarak Aksaray’a gelmiştir. Aksaray’da Hacı Bayramı Veli Hazretlerini dünyaya ve ahirete ait ilimlerde eğiterek yetiştirmiş, irşad vazifesi için Ankara’ya görevlendirmiştir.
Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, 1412 (h. 815) tarihinde Darende’de ebedi âleme göç etmiştir. Kabri şerifleri, kendi zamanında halvethane olarak kullanılan, misk ü anber kokulu, şimdiki Şeyh Hamid-i Veli Camii içerisinde olup, estetik yapılı cevizden oyma sanduka ile de kaplıdır.
Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerinin Yusuf Hakiki ve Halil Taybi adında iki oğlu bilinmektedir. Yusuf Hakiki Aksaray’da kalarak burada vefat etmiştir. Diğer oğlu Halil Taybi ise, hacdan döndükten sonra babası ile birlikte Darende’ye gelerek yerleşmiş ve burada vefat etmiştir. Kabri şerifleri Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerinin yanındadır. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme