Soma’da maden faciası ibret oldu

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Maden Mühendisliği Bölümü tarafından Soma'daki maden faciası anısına bir eğitim semineri düzenlendi. Seminere, AKÜ öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde Soma faciası masaya yatırıldı. Mühendislik Fakültesi’nde düzenlenen seminerde ilk olarak söz alan Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Dursun Sarı, 'Madencilik Sektöründe Üretim mi? Yoksa İş [&hellip]

Soma'da maden faciası ibret oldu

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Maden Mühendisliği Bölümü tarafından Soma’daki maden faciası anısına bir eğitim semineri düzenlendi. Seminere, AKÜ öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde Soma faciası masaya yatırıldı. Mühendislik Fakültesi’nde düzenlenen seminerde ilk olarak söz alan Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Dursun Sarı, “Madencilik Sektöründe Üretim mi? Yoksa İş Güvenliği mi?” konulu bir sunum yaptı. Gelişmiş ülkelerin kömüre dayalı enerji üretimini minimum düzeye indirdiğini ancak gelişmekte olan ülkelerin kömür üretimi ve tüketiminin daha hızlı artmakta olduğunu ifade eden Sarı, Çin’in kömür üretiminin 2008 yılında 2,5 milyar ton olduğunu, 2011 yılında ise bu rakamın 3,6 milyar tona çıktığını söyledi.
GELİŞMESİNİ SÜRDÜREN ÜLKELERE HAS DURUM
Dünya kömür üretiminde büyük bir farkla önde olan Çin’in enerji üretiminde en büyük payı kömürün oluşturduğunu belirten Sarı, şöyle konuştu:
“Aynı şekilde Hindistan ve Endonezya gibi gelişmekte olan ülkelerin kömür üretiminde de çok ciddi bir artış yaşanıyor. Bu durum, Pekin ve Yeni Delhi gibi milyonları barındıran mega kentlerde karbon monoksit gibi zehirli gazların artmasına ve çok daha büyük soysal sorunların oluşmasına yol açmaktadır. Sermayenin hem ucuz, hem de iş gücünün çok yoğun olduğu Çin ve Hindistan’a akması ve üretimin bu bölgelerde yoğunlaşması nedeniyle kömür gibi madenlerin kullanımı üst boyutlara çıkarmaktadır.”
İKİ AYRI MALİYET VAR
Bir kaza olması halinde bu kazanın toplam maliyetinin doğrudan ve dolaylı giderler olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Sarı, “Kazanın maliyetinin üçte birini oluşturan doğrudan giderler işçi tazminatları ve tıbbi giderlerdir. Maliyetin büyük kısmını oluşturan dolaylı giderler ise, kayıp zaman, malzeme ve ekipman kaybı, yaralanan işçinin işten uzak kalmasıdır. Yani burada daha fazla bir zarar ortaya çıkmaktadır” dedi.
TAHTA ORTAMDA
TADİLAT GEREKİR
“Madenlerde Tavan Göçmelerini ve Taş Düşmelerini Önlemek Amacıyla Beton Tahkimat Kullanımı” konulu bir sunum yapan TÜNELMAK Anonim Şirketi İç Anadolu Bölge Müdürü Hüseyin Akçal ise tahta tahkimat ve beton tahkimat kullanımlarını anlattı. Akçal, tahta tahkimatın hafif olması nedeniyle ocak içinde taşıma ve tahkimat yapımında kolaylık sağladığını ve kolay işlenebilir olduğunu söyleyerek, aynı zamanda işçiliğinin de kolay ve basit olduğunu ifade etti. Tahta tahkimatın maliyetinin düşük olması yanında çeşitli olumsuz yönleri olduğunu da belirten Akçal, “Tahta tahkimat rutubete karşı duyarlıdır. Yanabilir malzeme olduğu için yangına elverişli ortamlarda kullanıma uygun değildir. Orta ve uzun vadede tadilat gerektirir ve işletme giderlerinin de artışına neden olur” diye konuştu.
İKİ SİSTEMDEN BİRİ
TERCİH EDİLİYOR
Beton tahkimat uygulamalarının madencilikte kullanıldığı alanları ise, kuyu ve galeri kaplamaları, taban yolu takviyeleri, yapay tavan, su ve yangın barajları olarak sıralayan Akçal, “Betonun püskürtülmesi ile çatlak ve yarıklar doldurulur. Kısmen desteklenen parçalar birbirlerine bağlanır ve yüzeyin bozulması önlenir. Kaya yüklerinin stabil kayalara transferi sağlanır. Eğer yapışma zayıfsa beton, eğilmeye çalışan bir membran olarak rol oynar. Betonun yapışması, kaya yüzeylere çatlaklı, çamurlu ve su gelen yüzeylere göre daha iyidir” ifadelerini kullandı. Püskürtme betonun kuru ve ıslak karışım olmak üzere iki şekilde uygulandığını belirten Akçal, uygulama yapılan yerin özelliklerine, uygulama hızına ve istenilen beton kalitesine bağlı olarak bu iki sistemden birisinin tercih edildiğini de sözlerine ekledi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme