• Haberler
  • Genel
  • Solak: Tıp fakültelerinde kadavra eksikliği var

Solak: Tıp fakültelerinde kadavra eksikliği var

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 'Üniversite Konferansları' kapsamında Tekirdağ'da düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, sağlık eğitiminin durumunu anlatarak eksikleri anlattı. Türkiye'de kadavra eksikliğini olduğunu belirterek 70 tıp fakültesinde 200 kadar kadavra olduğuna değinen Solak, hemşirelik alanında hem lise hem de lisans düzeyinde eğitim verilmesinin sıkıntılar yarattığını ifade [&hellip]

Solak: Tıp fakültelerinde kadavra eksikliği var

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ‘Üniversite Konferansları’ kapsamında Tekirdağ’da düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, sağlık eğitiminin durumunu anlatarak eksikleri anlattı.

Türkiye’de kadavra eksikliğini olduğunu belirterek 70 tıp fakültesinde 200 kadar kadavra olduğuna değinen Solak, hemşirelik alanında hem lise hem de lisans düzeyinde eğitim verilmesinin sıkıntılar yarattığını ifade etti

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Proje Ofisi Koordinatörlüğü tarafından, TÜBA Üniversite Konferansları’na konuşmacı olarak katılan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, ‘Türkiye’de Sağlık Eğitimine Genel Bakış ve Mevcut Durumun Değerlendirilmesi’ konusunu anlattı. Konferansa NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, NKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Aslan Özen, NKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Şefik Kurultay, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.
FİZYOTERAPİST
İHTİYACI GİDERİLMELİ
Türkiye’de sağlık eğitiminin mevcut durumunu değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Solak, ülke çapında sağlık eğitimi alan öğrenci sayısının 129 bin 340 olduğunu belirtti. Tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri ile hemşirelik ve fizyoterapi bölümlerinde son 20 yılda öğrenci kontenjanlarında büyük artış yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Solak, mezuniyet durumları ile bu bölümlerde yıllar itibariyle artan öğretim üyesi durumlarına ilişkin genel bilgiler verdi. Konferansında hemşire ve fizyoterapist açığına dikkat çeken Prof. Dr. Solak, “giderek yaşlanan toplumumuzda yaşlı oranının 2023’lerde yüzde 12’yi bulacak. Buna ilişkin gerekli fizyoterapist ihtiyacının giderilmesine yönelik gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.” dedi.
KADAVRA SAYISI YETERSİZ
Tıp Fakültelerinde eğitim öğretim türü ile sahip oldukları ekipmanlar hakkında katılımcılara bilgiler veren AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, tıp fakültelerindeki kadavra eksikliğine dikkat çekti. 70 Tıp Fakültesinde yalnızca 200 kadavra bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Solak, eksikliklerin giderilmesinin verilen eğitim açısından önemini vurguladı. Değerlendirmelerinde hemşirelik alanında lise ve lisans düzeyinde eğitim verilmesinin yarattığı sıkıntıları da dile getiren Solak, katılımcıları tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hemşirelik fakültelerinde hâlihazırda bulunmakta olan akademik personel ve öğrenci sayısı hakkında bilgilendirdi.
Konferans sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Mustafa Solak’a, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek günün anısına plaket takdim etti. (Kocatepe)

Avrupa Üniversiteler Birliği’ne AKÜ de katıldı

Avrupa’da 800, Türkiye’de 35 üniversitenin üye olduğu Avrupa
Üniversiteler Birliği’nin toplantısına katılan Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ’yü temsil ettiği toplantıda Türk heyeti adına çalışmalarda bulundu

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin de üyesi olduğu, 47 ülkedeki yükseköğretim kurumlarını temsil eden ve gelişmelere katkıda bulunan Avrupa Üniversiteler Birliği’nin (European University Association – EUA) bu yıl 14’üncüsü yapılan Genel Kurulu Seçimleri, 10-12 Nisan 2013 tarihlerinde Belçika’nın Gent şehrinde yapıldı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Türkiye’den Avrupa Üniversiteler Birliği’ne üye 35’i aşkın üniversite rektörünün de katıldığı toplantıya AKÜRektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da katıldı.
İki gün süren konferansın ilk gününde görev süreleri dolan EUA Yürütme Kurulu üyelerinin yerine yeni üye seçimleri gerçekleştirildi. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve birliğe üye Türk üniversiteleri rektörlerinin çabalarıyla, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, 214 oyla EUA Yürütme Kurulu Üyeliği’ne seçildi. Avrupa Üniversiteleri – Küresel Katılım ana gündemi ile gerçekleştirilen konferansın ikinci gününde, Avrupa yüksek öğreniminin uluslar arasılaşması, kurumsal stratejilerin geliştirilmesi ve uygulanması, global araştırma alanında Avrupa üniversitelerinin yeri ve yüksek öğrenim sistemlerinin değişen şekli konularında sunumlar ve toplantılar gerçekleştirildi. (Kocatepe)

Turizmcilere Afyon ve termali tanıttı

58 ülkeden 110’u yabancı, 600’ü aşkın sağlık turizmi sektör yöneticisinin katıldığı ‘Dünya Sağlık ve 3’üncü Yaş Turizmi Kongresi’ne konuşmacı
olarak katılan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, ‘Fiziksel ve Mental Sağlığın Geliştirilmesinde Medikal SPA’ başlıklı sunumunda Afyonkarahisar ve termal potansiyelini de anlattı

600’Ü AŞKIN KİŞİ KATILDI
İzmir Sağlık Turizmi Derneği tarafından, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Himayeleri, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi işbirliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleri ile 19-23 Nisan 2013 tarihleri arasında İzmir Kaya Termal ve Convention Otel’de 58 ülkeden 110’u yabancı, 600’ü aşkın sağlık turizmi sektör yöneticilerinin katıldığı ‘Dünya Sağlık ve 3’üncü Yaş Turizmi Kongresi’ düzenlendi.
SAĞLIKTA KÜRESELLEŞME VE AKREDİTASYON TEMASI
Türkiye’nin sağlık turizmi ile 3’üncü Yaş Turizmi alanında bölgesinde cazibe merkezi olduğu vurgusunun yapılması, toplumda ve dünyada farkındalık yaratılması adına düzenlenen kongrenin teması ise ‘Sağlık Turizminde ve 3. Yaş Turizminde; Uluslararası Politikalar, Sağlıkta Küreselleşme ve Akreditasyon, Yatırım Alanları, Küresel İşbirliği, Teknoloji, İletişim ve Sosyal Medya’ olarak belirlenmişti. .
AFYON’U TANITTI
Kongrenin ilk gün programında “SPA ve Wellness Turizmi” adlı üçüncü oturumunda “Fiziksel ve Mental Sağlığın Geliştirilmesinde Medikal SPA” başlıklı sunum yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, aynı zamanda kongre katılımcılarına Afyonkarahisar Termal Bölgesi’ni de tanıtma fırsatı buldu. Kongre süresince sektördeki paydaşlar, son yıllarda 55 yaş üstü grubunu kapsayan ve üçüncü yaş turizmi olarak bilinen olgu, turist çeken ülkelerin ve işletmecilerin içinde bulunduğu pazar hakkında görüş alışverişinde bulunarak oturumlarda bir araya geldi. (Kocatepe)

Tıp ve Sağlık Eğitim Konseyi’nden 11 karar

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Tıp ve Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Toplantısı, Akdeniz Üniversitesi ev
sahipliğinde yapıldı. Toplantıda 16 gündem maddesinden 11’i görüş ve tartışmaya alınarak karara bağlandı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü ve Tıp Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Solak başkanlığında Akdeniz Üniversitesi Konaklı Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konsey toplantısında ÜAK Başkanlığı’ndan Tıp ve Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanlığı’na gönderilen konular görüşüldü.
11 KARAR ALINDI
Konsey toplantısına Türkiye’nin farklı üniversitelerinin rektörleri ile üniversitelerin sağlık alanında eğitim veren fakültelerinin dekanları, sağlık bilimleri enstitülerinin müdürleri, yüksekokul müdürleri ile meslek yüksekokulları müdürleri ve temsilcileri katıldı. Sağlık ve eğitimiyle ilgili önemli kararların tartışılıp oylandığı toplantıya Tıp ve Sağlık Bilimleri Eğitim Komisyonu’ndaki 16 yeni gündem maddesi görüşüldü. Görüşülen konulardan 11’i karara bağlandı.
GÜNDEM MADDELERİ ÖNERİ VE TARTIŞMAYA ÇILDI
Konsey toplantısının gündem maddeleri AKÜ Rektörü Prof. Dr. Solak başkanlığında AKÜ’nün Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Songur, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bayram, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kağan Üçok, Afyon Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Âdem Aslan ve Tıp ve Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Sekreteri Abdullah Aydoğan tarafından katılımcıların öneri ve tartışmalarına açıldı. Kararlar ve eklerinin, Üniversitelerarası Kurul Genel Sekreteri Prof. Dr. Muhittin Ataman’a teslim edildi. (Kocatepe)

Emirdağ ve Çobanlar
protokolünden AKÜ çıkartması

Çobanlar ve Emirdağ İlçeleri protokol heyetleri AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ı ziyaret ederek,
AKÜ’nün ilçeler için önemini anlattılar

AKÜ Rektörü Solak’a ilk ziyareti Çobanlar Kaymakamı Kenan Aktaş, Çobanlar Belediye Başkanı Salih Alaka, AK Parti Çobanlar İlçe Başkanı Abdil Tıkır ve Çobanlar İl Genel Meclisi Üyesi Ünal Yılmaz gerçekleştirdi. Karşılıklı iyi niyet dileklerinin dile getirildiği ziyarette Kaymakam Aktaş ve Başkan Alaka, Rektör Solak’ın üniversite-kent kapsamındaki çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirterek, bu yöndeki başarılı çalışmalarının Afyonkarahisar’ın olduğu kadar ilçelerinin tanıtımında da önemli bir role sahip olduğunu ifade ettiler.
Ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Solak ise, AKÜ yönetimi olarak eğitim-öğretim faaliyetleri kadar Afyonkarahisar’ın gelişimine de ışık tutmaya çalıştıklarını söyledi.
Emirdağ Kaymakamı Akın Ağca, Emirdağ Belediye Başkanı Cengiz Pala ve Emirdağ Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Halaç ile Yönetim Kurulu Üyeleri de Rektör Solak’a bir ziyarette bulundu. Emirdağ Meslek Yüksekokulunun ilçe için önemli bir yere sahip olduğu yönünde görüş bildiren Emirdağ heyeti, Emirdağ’ın durumu ilgili bilgi vererek, üniversite yönetiminden beklenti ve isteklerini dile getirdiler. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme