• Haberler
  • Genel
  • Solak, Miryokefalon Zaferi'nin 839'uncu yıldönümü kutlamalarına katıldı

Solak, Miryokefalon Zaferi'nin 839'uncu yıldönümü kutlamalarına katıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Miryokefalon Zaferi'nin 839'uncu yıldönümü nedeniyle Isparta'nın Gelendost ilçesinde düzenlenen etkinliklere katıldı Isparta Gelendost Belediyesi tarafından düzenlenen Miryokefalon Zaferi'nin 839'uncu yıldönümü kutlamalarında çeşitli etkinlikler yapıldı. Etkinliklere Solak'ın yanı sıra Isparta Vali Yardımcısı Fevzi Güneş, Gelendost Kaymakamı İsmail Demir, Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, Belediye Başkanı Mehmet Sezgin, Yükseköğretim [&hellip]

Solak, Miryokefalon Zaferi’nin 839’uncu yıldönümü kutlamalarına katıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Miryokefalon Zaferi’nin 839’uncu yıldönümü nedeniyle Isparta’nın Gelendost ilçesinde düzenlenen etkinliklere katıldı

Isparta Gelendost Belediyesi tarafından düzenlenen Miryokefalon Zaferi’nin 839’uncu yıldönümü kutlamalarında çeşitli etkinlikler yapıldı. Etkinliklere Solak’ın yanı sıra Isparta Vali Yardımcısı Fevzi Güneş, Gelendost Kaymakamı İsmail Demir, Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, Belediye Başkanı Mehmet Sezgin, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Hamideli Derneği Başkanı Ramazan Toprak ile akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
“MİRYOKEFALON
ZAFERİ ÖNEMLİ”
Törende bir konuşma yapan Isparta Vali Yardımcısı Fevzi Güneş, Miryokefalon Zaferi’nin çok önemli olduğunu belirtti. Güneş önceki yıllarda Süleyman Demirel Üniversitesi’nde konuyla ilgili sempozyumlar yapılarak konunun tüm yönleriyle anlatıldığını söyledi. Bu zaferin 4 değişikliğe neden olduğunu aktaran Güneş, “Birincisi Bizans İmparatorluğu’nda çöküş başlamıştır. İkincisi Anadolu’daki Hıristiyan nüfus ile Müslüman nüfus eşitlenmiştir. Üçüncüsü yerli Hıristiyanlar Bizans zorbalığından çıkıp, Türklerin egemenliğine tabi olmuştur. Son olarak da Anadolu Türk toprağı olmuştur” dedi.
ÖRS: O GÜNLERİ YAŞADIK
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ise Türkiye’nin doğusu ve Orta Asya’da yaşananlara işaret ederek bu bölgede yaşayanların birbirlerine sıkıca kenetlenmesi gerektiğini vurguladı. Atatürk Kültür Dil ve Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Gelendost’un küçük bir ilçe olmasına rağmen büyük ölçekli tarih bilincine sahip olduğunu kaydetti. Etkinlikler kapsamında savaşın gerçekleştiği yerleri gezdiklerini aktaran Prof. Dr. Örs, o günleri yaşadıklarını belirtti.
OKÇULAR GÖSTERİ SUNDU
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da Miryokefalon Savaşı’nın Türkler için ayağa kalkış savaşı olduğuna dikkati çekerek, “Bizans İmparatorluğu daha önceleri de çok savaşlar kaybetti ve geriledi. Ama tekrar eski gücünü kazandı. Fakat bu savaşla çöküş başladı ve geri dönüşü olmadı. Bu savaş Bizans’ta sonun başlangıcı oldu” diye konuştu.
Konuşmaların ardından İstanbul ve Ankara’dan gelen okçular gösteri sundu. Mehteran gösterisinin ardından da bölge ekonomisinde önemli yeri olan elma yetiştiriciliği yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme