• Haberler
  • Gündem
  • Solak, Antalya’da lavantayı anlattı – Kocatepe Gazetesi

Solak, Antalya’da lavantayı anlattı – Kocatepe Gazetesi

Antalya Kilikya Palace'da EXPO 2016 toplantısı ile eşzamanlı olarak düzenlenen sempozyumda AKÜ Rektörü Prof. Dr. Solak ile beraber sempozyum onursal başkanı ve PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Azerbaycan Büyükelçiliği Eğitim Ataşesi Dr. Necibe Nesibova, konsorsiyum üyeleri olan Belarus, Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Kazakistan'ın temsilcileri ve yerli-yabancı 700'e yakın davetli katılımcı yer aldı.Avrasya bölgesindeki biyoçeşitliliğin [&hellip]

Antalya Kilikya Palace’da EXPO 2016 toplantısı ile eşzamanlı olarak düzenlenen sempozyumda AKÜ Rektörü Prof. Dr. Solak ile beraber sempozyum onursal başkanı ve PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Azerbaycan Büyükelçiliği Eğitim Ataşesi Dr. Necibe Nesibova, konsorsiyum üyeleri olan Belarus, Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Kazakistan’ın temsilcileri ve yerli-yabancı 700’e yakın davetli katılımcı yer aldı.
Avrasya bölgesindeki biyoçeşitliliğin korunmasının ve biyoçeşitliliğin mevcut potansiyelinin tartışıldığı sempozyumda sunum yapan Prof. Dr. Solak, Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi. Solak; AKÜ olarak Gıda Kontrol, Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurduklarını, iki defa Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı düzenlediklerini, yapılan çalışmalara akademik destek vermek için “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalışma Grubu (TABÇAG)” oluşturduklarını ve lavanta üretiminin yaygın hale gelebilmesi içi pilot bölge çalışmaları yaptıklarını ifade etti.
Endemik kökenli bitkilerin ekonomik değerinin çok yüksek olduğunu dile getiren Solak, bir ton ham mermerin bedeli ile 100 mililitre uçucu yağın bedelinin aynı olduğunu belirtti. Solak şöyle konuştu:
“Şu anda Afyonkarahisar merkezde ve ilçelerinde 3-4 bin dönüm lavanta ekimi sağlandı. Uçucu yağ teknolojisini Teknoparkımıza getirmek üzere çalışmalarımız ise devam ediyor. Bununla da yetinmedik, her ay 18 bitkinin tanıtımına yönelik olarak bir tanıtım kitabı çıkarıyoruz.  Lavanta ve üretimine gelince; lavanta tıbbi ve hoş kokulu aromatik bir bitki türü ve birçok özelliğinden dolayı geniş kullanım alanına sahip. Her 15 uçucu yağdan biri bu bitkiden elde ediliyor, dünyada her yıl yaklaşık bin 500 ton lavanta yağı üretiliyor. Lavanta uçucu yağı; parfümeri ve kozmetik sanayinin yanı sıra uyku verici, sakinleştirici, cilt yangısı ve kızarıklığını giderici özelliklerinden dolayı ilaç sanayisinde de geniş ölçüde kullanılıyor.”
ÜLKE EKONOMİSİNE
KATKI SAĞLIYOR
Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda hala önlerinde çok uzun bir yol olduğunu kaydeden Solak, bu alanda yapılan çalışmaların artması gerektiğini ve bilim insanlarının bu alanlara yönelmesini istediklerini ifade etti. Dört yıldır fiilen tıbbi ve aromatik bitkiler üzerinde çalıştıklarını dile getiren Solak, “Yöneticiliğimizin dışında amacımız ülke ekonomisine katkı sağlamak, yeni türleri ülke ekonomisine kazandırmak, biyoçeşitlilik içinde türleri korumak, kendi zenginliğimizi kayıt altına almak ve üniversitemizin tabii görevi olan araştırmaları yapmaktır” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme