Soğuk hava enfeksiyonu tetikliyor – Kocatepe Gazetesi
Özel Fuar Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Gökhan Atasoy, cildin soğuğa bağlı olarak kuruduğunu, bütünlüğü kolayca bozularak enfeksiyon ve alerjik reaksiyonlara eğilimin arttığını kaydetti KBB Uzmanı Op. Dr. Gökhan Atasoy, burun ve ağız içini döşeyen mukozanın soğukla birlikte kurumasıyla, koruyucu mekanizmaların iyi çalışamaması sonucu mikropların vücuda kolayca girdiğini ifade etti. Dr. Atasoy, en çok nezle, [&hellip]
Özel Fuar Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Gökhan Atasoy, cildin soğuğa bağlı olarak kuruduğunu, bütünlüğü kolayca bozularak enfeksiyon ve alerjik reaksiyonlara eğilimin arttığını kaydetti
KBB Uzmanı Op. Dr. Gökhan Atasoy, burun ve ağız içini döşeyen mukozanın soğukla birlikte kurumasıyla, koruyucu mekanizmaların iyi çalışamaması sonucu mikropların vücuda kolayca girdiğini ifade etti. Dr. Atasoy, en çok nezle, grip, faranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi hastalıkların görüldüğünü belirtti.
İYİLEŞME SÜRECİ 1 HAFTA
Halk arasında grip ile karıştırılan nezlenin gribe göre daha hafif seyrettiğini ve bir haftadan fazla sürebileceğini belirten KBB uzmanı Op. Dr. Gökhan Atasoy, nezlenin, üst solunum yolunu, burun, boğaz ve soluk borusunun viral bir enfeksiyonu olduğunu söyledi. Dr. Atasoy; “Direkt temas, öpüşme veya solunum yolu ile bulaşan hastalığın genellikle burun tıkanıklığı, hapşırık, boğaz ağrısı ile başlar. Ses kısıklığı, öksürük, halsizlik, kas ve eklem ağrısı ise diğer belirtilerdir. En sık görülen kış hastalığı olan soğuk algınlığı virüs denilen çok küçük mikroplarla oluşur. Nezle diye adlandırılan hastalıkta bu gruptadır. Mikrop vücuda girdikten birkaç gün sonra hastalık belirtileri başlar. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, koku ve tat duyumunun azalması, hafif ateş en sık görülen belirtilerdir. Hastalık, istirahat, ağrı kesiciler, vitamin desteği, bazı soğuk algınlığı ilaçları ile ortalama bir hafta içerisinde iyileşme gösterir.” dedi.
GRİP VE NEZLEYE ANTİBİYOTİK KULLANILMAZ
Özel Fuar Hastanesi KBB uzmanı Op. Dr. Gökhan Atasoy, influenza virüslerle oluşan gripte, ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, titreme, yaygın vücut ağrıları görüldüğünü, çocuklarda, yaşlılarda tablonun daha ağır seyrettiğinin altını çizdi. Tüm gripler için genel önlemlerin dışında en iyi korunma yolunun, her yıl grip aşısı yaptırmak olduğuna dikkat çeken Dr. Atasoy; “Farenjit boğaz, tonsillit ise bademciklerin iltihabıdır. Birçok mikrop etken olabilir. En sık görülen etken ‘A Grubu Beta Hemolitik Streptokok’ türü bakterilerdir ve tedavi edilmeyen bazı hastalarda ‘Akut Romatizmal Ateş’ denilen hastalığa yol açabilirler. Ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, boğazda gıdıklanma hissi ve vücut ağrıları olabilir. Grip ve nezle tedavisinde antibiyotik kullanılmasının bir yararı yoktur. Antibiyotiklere ancak, bakteri kaynaklı sinüzit, orta kulak iltihabı gibi hastalıklar geliştiği zaman ihtiyaç vardır. Ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler şikâyetlerin azalmasında yardımcı olur. Tedavide çoğunlukla antibiyotik, ağrı kesici ve diğer destekleyici tedaviler uygulanır.”
ETKİN YOL GRİP AŞISI
Astım, kronik bronşit gibi süregen akciğer hastalıklarının basit solunum yolu iltihapları ile artabileceğine değinen KBB Uzmanı Op. Dr. Gökhan Atasoy sözlerine şöyle devam etti: “Hipertansiyon, kalp, şeker hastalığı gibi diğer kronik hastalıklarda kış aylarında kontrolden çıkmaya eğilimlidirler. Tüm hastaları enfeksiyonlardan, kötü hava koşullarından ve soğuktan iyi korumak gerekmektedir. Nezle ve gripten korunmak için; Grip olma riskini azaltmanın bir yolu da grip aşısıdır. Burun akıntısının çok yoğun olduğu dönemde hasta toplu yerlerden uzak kalmalıdır. Hastalık elle temasla da bulaşabileceğinden, hasta kişi, bulaşmayı önlemek için sık sık ellerini yıkamalıdır. Ayrıca hasta kişi ile mümkün oldukça tokalaşılmamalıdır. Havlu ve bardağı müşterek kullanılmamalıdır. Hasta sık sık kâğıt mendil kullanmalıdır. Antibiyotikler başta olmak üzere bilinçsiz ilaç kullanılmamalı, ilaç tedavisi doktor tarafından düzenlenmelidir.” (Kocatepe)