Şoförler sordu, Özer müdür cevapladı

Şoförlere özel olarak verilen “Etkili İletişim Stres ve Öfke Eğitimi” dinleyicileri arasında Trafik Denetleme Şube Müdürü Ahmet Özer de vardı. Müdür Özer, eğitimin sonunda şoför esnafının sorularını cevaplandırdı.İŞ VE ÇÖZÜM ORTAKTrafik Denetleme Şube Müdürü Ahmet Özer, şoförlerin eğitime gösterdiği yoğun ilgi ve katılımın kendilerini memnun ettiğini söyledi. Farklı bir yol izleyerek şoförlere hitap etmek yerine [&hellip]

Şoförlere özel olarak verilen “Etkili İletişim Stres ve Öfke Eğitimi” dinleyicileri arasında Trafik Denetleme Şube Müdürü Ahmet Özer de vardı. Müdür Özer, eğitimin sonunda şoför esnafının sorularını cevaplandırdı.
İŞ VE ÇÖZÜM ORTAK
Trafik Denetleme Şube Müdürü Ahmet Özer, şoförlerin eğitime gösterdiği yoğun ilgi ve katılımın kendilerini memnun ettiğini söyledi. Farklı bir yol izleyerek şoförlere hitap etmek yerine onları dinlemeyi tercih ettiğini söyleyen Özer’e ilk soru Ataköy durağında çalışan bir şoförden geldi. Çarşıya gideren Yoğurt Pazarı Işıklar mevkii altına araç konulduğunda sürekli konvoy oluştuğunu belirten şoföre cevap veren Ahmet Özer; “Orada park yasağı önce daha gerideydi. Biz onu sıkışıklık olmasın diye biraz daha geriye çektirdik. Orada şu anda bir inşaat var. Biraz istismar ediyorlar. Duraklarla ilgili Belediye ile bir çalışmamız olacak. Şunu da yeri gelmişken söylemekte yarar görüyorum. Biz yaptığımız hiçbir çalışma da trafik olarak ya da sadece Belediye olarak konuyu değerlendirmiyoruz. Şoförlerimizi temsil eden temsilcileri konular görüşülürken çağırıyoruz. İş hepimizin işi. Ortak bir çözüm bulma adına gayret gösteriyoruz” dedi.
AFYON’DA KAYITLI 80 BİN ARAÇ VAR
Duraklarla ilgili bir çalışma olacağından söz eden Trafik Denetleme Şube Müdürü Ahmet Özer, 5 yıl süre ile Bölge Trafik Müdürlüğü görevi yaptığını hatırlattı. İki yıl boyunca şehir içi trafikte görev aldığını ifade eden Özer; “Uzun yıllardan beri Afyon’dayım. Afyon’u ve Afyonluyu çok iyi tanıyorum. Minibüs şoförlerimiz profesyonel kişiler. Bundan kastım, ekmeğinizi direksiyondan kazanmanızdır. İçinde bulunduğumuz salonda benim çocuğumu taşıyan servisin şoförü de var. Şimdi göz göze geldik. Belki içinizde en fazla cezayı yiyen odur. İşin başında pazarlığım benim çocuğumu taşıyorsan dört dörtlük bir şoför olması yönündeydi. Çoğu zaman arkadaşlara ‘Aman müdürümün haberi olmasın der.’ Ama haberim oluyor. Şoförlerimiz profesyonel kişiler. Genel toplamda yaklaşık 750 kişisiniz. Afyon’da kayıtlı araç sayısı ise 80 bindir” diye konuştu.
HASTANE ÇEVRESİNDE KORNA SIKINTISI
Afyonkarahisar’da çevreyi rahatsız eden modifiye araçlarla, egzozları açık araçlar ve motorlarla öncelikle uğraşmaları gerektiğine dikkat çeken Özer; “Biz trafik birimi olarak bunlarla öncelik itibariyle uğraşmamız gerekirken en çok şikayet maalesef minibüslerden geliyor. Bu neden kaynaklanıyor? Yol ortasında yolcu alıp indirmek, özellikle son zamanlarda çok artması ile ağırlık vereceğimiz bir konu var. O da devlet hastanesi ve acil girişinde bekleme yapan araçların kornaya basmaları. Bilhassa doğum hastanesi de oraya taşındığı için oradan bu hususta çok şikayet geliyor. Lütfen bu konuya biraz özen gösterin” şeklinde konuştu.
DURAK HASSASİYETİ ÖNEMLİ
Duraklara yönelik bir çalışma olacağını bildiren Şube Müdürü Ahmet Özer, yağışlı dönemde tölerans gösterildiğini hatırlattı. Durak dışı yolcu indirme ve bindirmelere bu nedenle ceza yazılmadığını kaydeden Özer; “Durak dolu olup da girememişseniz o bizim kusurumuzdur. Çok yaşlıdır, hamiledir, engellidir indirirsiniz eyvallah. Ama Bankalar Caddesi’nde arkasında beni görmesine rağmen duruluyorsa hiç kusura bakmayacaksınız.” ifadelerini kullandı. Bir minibüs şoförünün yolcuların durak harici inme binme kuralına uymadıklarından yakınıp toplumsal bilinçlenmeye işaret etmesi üzerine Özer; “Durak hassasiyetine yönelik 2 yıl önce bir çalışma yaptık. Şöyle bir avantajımız var. Aslında bunun avantajı mi dezavantaj mı olduğunu zaman gösterecek. Ama toplu taşıma da özel halk otobüsü işletmecisi farklı bir firmaydı. Afyon Ulaşım A.Ş.’de, eski otobüs işletme firması da duraklarla ilgili logolar yaptırdı. Güzel oldu, uyanda uymayanda oldu. Nasıl alıştırırsanız gerçekten öyle gidiyor. Şoförün durakta yolcu alıp indirme alışkanlığından taviz vermemesi bu konuda mühim” ifadelerini kullandı.
KORKULUKLAR AMACINA  UYGUN KULLANILMALI
Trafik Denetleme Şube Müdürü Ahmet Özer, durakta yolcu alıp indirmekten, nezaket kurallarına, kibar konuşmaya kadar şoförlerin tavizsiz olmaları gerektiğini belirtti. Sabah mesaisinin saat 08.00’de başladığını söyleyen Özer şu ifadelere yer verdi: “Afyonkarahisar’da en uzak mesafeye ulaşım 20 dakika sürer. En fazla yarım saat sürer. Herkes saat 07.30’da toplu taşıma araçlarına binip 08.00’de mesaiye yetişmeye çalışıyor. Fazla yolcu almaya ve her noktadan yolcu alınmaya çalışılıyor. Cezaevi, karayolları, Ataköy kavşaklarında korkuluklar yapıldı. Bir yaya geçebilecek kadar boşluk bıraktık. Orada bekleme yapılınca yaya karşıya geçemiyor. Yolcuların durağa gitme zorunluluğu oluşsun diye onu yaptık.”
“ŞOFÖRLERİMİZ BİZİM ELİMİZ KOLUMUZ”
İmaret Camii civarında son 10 gündür yürütülen trafik uygulaması ile bir farklılık hissedildiğini söyleyen Ahmet Özer, bu alana ağırlık veridiğini Belediye ekiplerince burada gerekli işaretlemelerin yapılacağını söyledi. İnşaat çalışmaları başta olmak üzere değişik sebeplerle yol işgallerinin çok olduğunu kaydeden Özer; “Yol işgalleri ile ilgili gerekli çalışmalar devam ediyor. Resmi ve sivil şekilde şehrin her noktasını geziyoruz. Karşılaşılan zorlukları görüyoruz. Belediye makul olduğu sürece her konuda olumlu yaklaşıyor. Bizlerin amacı zaten üzüm yemek bağcıyı dövmek değil. Sözün başında belirttiğim üzere şoförlerimiz profesyonel kişiler. Dolayısıyla bizim şoförlerimizle uğraşmamamız lazım. Şoförlerimiz bizlerin eli, kolu. Her türlü bilgiyi biz sizden alacağız. Allah’a şükür şimdiye kadar Afyon’da araçlarınızda nahoş bir olay yaşanmadı. Bu konuda da duyarlılığınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyoruz. Bizler her türlü yardımı sizden alacağız. Örneğin ben araçla giderken bir yaşlı, çocuk yaya gördüğümde duruyorum. Ama şoförlerimiz durma işini sadece yolcu alırken yapıyor.”
KARARLAR DÜZENİ SAĞLAMAK İÇİN
Park Afyon AVM önünde durak bulunmadığı yönünde ki konuya açıklık getiren Ahmet Özer şöyle konuştu: “Yolcu alımını araçlar karşıdan yapacaklar. İlgili talebi Belediye Trafik Komisyonu kabul etmedi. O kavşak çok sıkıntılı. İç levha sayısının üçten fazla olmasının sıkıntı olduğu kanaatinde değilim. Daha önce Oda Başkanı ile de paylaşmıştım. Bizzat bir araçta 47 adet tabela saydım. Vatandaş nereye gideceğini biliyorsa bineceği hattın nereden geçeceğini bilir. Tabela sayısı işini en fazla abartan hat ANS. Bir karar alındı ise düzenin tesisi içindir. Buna hep beraber uymak zorundayız. Araç güzergahlarının tanınması için Belediye renk uygulaması başlattı. Mesela ANS kırmızı, Özdilek, termal turuncu gibi. Köy, belde araçları için de tabela sayısına yönelik karar alındı. Örneğin Gazlıgöl aracının içi tabeladan gözükmüyor. Ayrıca bu araçlar özellikle eski garajın olduğu noktayı otopark gibi kullanıyorlar. Şehir içi toplu taşıt araçlarına yazılan ceza kadar onlara da bu konularda ceza yazılıyor. Mobese denetimi başladı. Yakında bu konuda denetim etkisini gösterecek.”
ACİL GİRİŞİNE KADAR YANAŞMAK ANLAMSIZ
En çok şikayet gelen konuları tekrarlayan Ahmet Özer şunları söyledi: “Özellikle hastane bölgesinden çok şikayet geliyor. Kornolardan dolayı. Aynı sağlık ihtiyaçları doğumdan, tedaviye, ölüme kadar insan başına herşey gelebilir. Empati yaparak yani karşı tarafa kendinizi koyarak bir hasta yakını gibi düşünmekte yarar var. Hastane bölgesinde çalışan araçların korna konusunda azami hassasiyet göstermesi gerekiyor. O korna sesleri hastane de bulanan insanları abartısız çıldırtma noktasına getirebiliyor. Lütfen buna dikkat edelim. Acil girişine kadar minibüsü yanaştırmanın hiçbir anlamı yok. Yolcu binmek isterse her hâlükârda biner. Benzin almak için benzinci yanınıza mı geliyor yoksa istasyona mı gidiyorsunuz? Elbette istasyona gidiyorsunuz. Şoförler nasıl alıştırırlarsa düzen öyle gidiyor. Afyon minibüsçüleri üzerinde sanal ortam üzerinde yaygınlaşan olumsuz imajın silinmesini hepimiz istiyoruz. Oda Başkanına da bu konuda defalarca kötü imajı yıkacak şeyler yapmak gerektiğinden söz ettik.”
FAZLA YOLCU İNDİRİLİP ÜCRETİ VERİLİYOR
Okul servis denetlemelerinin hassasiyetle yapıldığının altını çizen Ahmet Özer, araç beklemesi yaptırılmadığını, suçun, kusurun yüze söylenip işlem gören evrakın arkadan yollandığını söyledi.
Memurla vatandaşın karşı karşıya gelmemesine özen gösterildiğini belirten Özer; “Cezalandırmak için ceza yazılmıyor. Ceza kural ihlallerini önlemek, düzeni korumak kollamak amacıyla tatbik ediliyor. Fazla yolcu alan araçlarda yolcuyu indirip aldığınız ücreti de geri verdiriyoruz. Bu uygulamaya da başladık. Nasılsa fazla yolcu aldık cezayı yiyeceğiz diyerek yolcu almayın. Denetimlerimiz, kontrollerimiz olacak. Bazı kişiler kurallara uymama noktasında ısrarcı.”
POLİS SADECE DENETLİYOR
Kavşaklarda ki trafik ışıklarına bir şey yapılıp yapılamayacağı sorusunu cevaplandıran Özer sözlerine şöyle devam etti: “Bildiğim kadarıyla Belediye tarafından Maliye kavşağına battı çıktı yapılacak. Bilindiği üzere sinyalizasyon işleri Belediye sorumluluğunda. Her türlü düzenleme işi Belediye uhdesinde. Biz sadece denetleme bölümündeyiz. Biz sıkıntıları Belediye’ye aktarıyoruz. Biz yaptığımız her şeyi paylaşıyoruz. Basın vasıtası ile radar uygulaması yapacağımız yerleri yazıyoruz. Amacımız ceza kesmek değil. Kurallara uyma alışkanlığını sabitlemek, korumak. Ceza yazma kotası gibi bir durumumuz yok. Kırmızı ışıkta sivil ekiplerimiz var. Artık tanınmıştır diye düşünüyorum. Sivil ekip kurma amacımız toplu taşıma şoförleri değil. Bu bilinsin. Yaklaşık 20 günlük periyotta şimdilik iki kişi çalışıyor. Yaklaşık 70 adet motoru aldık. Bunlar tescilsiz, abartılı egzozlu idiler. Oldukça yararlı oldu. Bu devam edecek. Bu ekipleri minibüslerde de kullanacağız. Gerekirse hastane de konuşlanacak olan ekipler gereksiz kornayı önleyecekler.” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme