• Haberler
  • Genel
  • Soba zehirlenmesine dikkat! – Kocatepe Gazetesi

Soba zehirlenmesine dikkat! – Kocatepe Gazetesi

AKÜ İlk ve Acil Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oya Akpınar Oruç, soba zehirlenmeleri ile ilgili bilgiler verdi AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Yusuf Gülsarı'nın hazırlayıp sunduğu programda İlk ve Acil Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oya Akpınar Oruç konuk oldu. Programda soba zehirlenmeleri konuşuldu.ZEHİRLEME ÖLÜMLE [&hellip]

Soba zehirlenmesine dikkat!

AKÜ İlk ve Acil Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oya Akpınar Oruç, soba zehirlenmeleri ile ilgili bilgiler verdi

AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programda; İlk ve Acil Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oya Akpınar Oruç konuk oldu. Programda soba zehirlenmeleri konuşuldu.
ZEHİRLEME ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR
Karbon monoksitin odun, kömür gibi maddelerin yanmasıyla ortaya çıkan bir gaz olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Oya Akpınar Oruç, soba zehirlenmelerinin karbon monoksit gazından kaynaklandığını ifade etti. Dr. Oruç; “Bu gaz zehirli bir gazdır. Solunduğu zaman akciğerlerden kana karışır ve dokuların oksijenlenmesini bozar. Sonrasında yeterli oksijen taşınamaz. Kişinin hayatını kaybetmesine bile yol açabilir. Karbon monoksit gazına sessiz katil de denir. Çünkü bu gaz tatsız, renksiz ve kokusuzdur. Tahriş etme özelliği de yoktur. Diğer zararlı maddelere maruz kalındığında kişi bunu hissedebilir. Ancak karbon monoksit zehirlenmesinde durum böyle değildir. Fark edilmez ve kişi tedavi edilmezse bu gaz kişiyi öldürebilir. Bu anlamda karbon monoksite karşı hepimiz tedbirli ve bilinçli olmalıyız.” dedi.
BAYGINLIK VE KOMA OLUŞABİLİR
Soba zehirlenmesi vakasında kişinin öncelikle halsizlik hissedebilecei, baş ağrısı, dönmesi, sersemlik, terleme, bulantı, kusma ve yorgunluk oluşabileceğine değinen Yrd. Doç. Dr. Oya Akpınar Oruç, grip benzeri belirtilerinde oluşabileceğine dikkat çekti. Dr. Oruç; “Baş ağrısı ve burun akıntısı bile olabilir. Genel bir halsizlik oluşabilir. Soba zehirlenmesinde kişide ateş görülmez. Grip ve benzeri hastalıklardan bu şekilde ayırt edilebilir. İlk belirtilerin ardından belirtiler ciddileşerek sürer. Sonrasında bayılmalar ve koma hali oluşabilir. Kişide bir depresyon hali, zihinde bir bozukluk görülebilir. Bu anlamda soba zehirlenmelerine karşı bilinçli olmalıyız.” diye konuştu.
ZEHİRLENME CİN ÇARPMASI
GİBİ ALGILANABİLİYOR
Soba zehirlenmelerinde duman çıkmadan da zehirlenme olabileceği uyarısında bulunan Dr. Oruç sözlerine şöyle devam etti: “Kişiler hastaneye başvurduklarında çok fazla duman da çıkmıyordu diyorlar. Oysa duman çıkmadan da zehirlenme görülebilir. Karbon monoksit gazının sessiz katil olduğu unutulmamalıdır. Bir hastamızı yakınları bunu cin çarptı diye hastaneye getirdiler. Sonrasında soba zehirlenmesi olduğunu anladık. Belirtilerine dikkat edilmelidir.” diye konuştu. Gün FM’de yayınlanan AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programı yaklaşık bir saat sürdü. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme