• Haberler
  • Genel
  • Siyasiler sıkça toplanmak istedi – Kocatepe Gazetesi

Siyasiler sıkça toplanmak istedi – Kocatepe Gazetesi

İş dünyasından isimlerin sektörel sıkıntıları ve teşvik kanununun devamını ilettiği AK Parti Milletvekili Sait Açba ve MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, iş dünyası ile temaslarının sürekli ve periyodik olması konusunda hemfikir oldular Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser’in yönettiği AK Parti Milletvekili Sait Açba ve MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz’ın katıldığı istişare toplantısında işadamları 5084 [&hellip]

Siyasiler sıkça toplanmak istedi

İş dünyasından isimlerin sektörel sıkıntıları ve teşvik kanununun devamını ilettiği AK Parti Milletvekili Sait Açba ve MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, iş dünyası ile temaslarının sürekli ve periyodik olması konusunda hemfikir oldular

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser’in yönettiği AK Parti Milletvekili Sait Açba ve MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz’ın katıldığı istişare toplantısında işadamları 5084 sayılı teşvik kanununun uzatılması talebi ağırlıklı, beklenti ve sıkıntılarını dile getirmişlerdi. Toplantı sonrasında bir değerlendirmede bulunan ATSO BAşkanı Serteser ile Milletvekilleri Açba ve Yılmaz iş dünyası ile sık sık bir araya gelinmesi gerektiğine dikkat çektiler..
DÜNYADA KRİZ CİDDİYETİNİ KORUYOR
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser güzel bir toplantı gerçekleştirildiğini söyledi. Asıl konunun teşviklerin devamı olduğunu kaydeden Serteser, milletvekillerinin davetlerini kırmadığını bu tür toplantıların sıklaştırılması gerektiğini söyledi. Tek bir konu için yapılan toplantıda herkesin içini dökme fırsatı bulduğuna temas eden Serteser; “Toplantımıza katılan her iki milletvekilimizde sayfalarca not tuttu. Zannediyorum ki bunlardan birkaç tanesinin bile gerçekleştirilmesi bu toplantının amacına ulaştığını gösterir. Toplantı katılımcılarına ayrı ayrı teşekkür ederken tabii sayın milletvekillerimize de teşekkür ediyorum. Hakikaten bu teşvik devam etmeyebilirdi. Ama harici bir durum yaşıyoruz. Tüm dünyada halen daha kriz ciddiyetini sürdürüyor. Avrupa’daki kriz neredeyse ülkeleri batma seviyesine getirdi. Bu ülkeler D8 içinde olan AB ülkeleridir. Bir İspanya, bir İtalya öyle. Dünya da ekonomileri, dış ticaretleri ilk 10 içerisinde olan ülkeler. Biz henüz 17’nci sıradaki iken bunlar bu krizi yaşarken, ihracatımızın yüzde 50’den fazlası Avrupa’ya olurken biz teşviklerin tamamen kalıcı olmasını istemiyoruz. Ama belli bir süre daha devam etmesinin gerekliliğine inanıyoruz. Esas olarak özeti bu. Bunun yanında mecliste konuştuğumuz pek çok konuyu işadamlarımız ve vekillerimiz dile getirdiler. Vekillerimizin bunun takipçisi olacaklarına inanıyoruz. Ben anladım ki biz bu toplantıları siyasilerin katılımı ile sıklıkla yapmamız gerekiyor.” dedi.
AVRUPA KRİZİ TÜRKİYE’Yİ DE ETKİLEDİ
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Milletvekili Sait Açba, katılımcıların bulundukları sektörel problemlerini ve 5084 sayılı teşvik kanunu ile ilgili değerlendirmeler yaptıklarını söyledi. Bu tür toplantıların TSO ile milletvekilleri arasında dönemsel anlamda 3 aylık ya da başkaca periyotlarda sürekli yapılmasında yarar gördüğünü anlatan Açba; “Ortaya çıkan sorunların tespiti, çözüm yollarının aranması açısından bu tür toplantıların faydalı olacağına inanıyorum. Biz her zaman için Ticaret Odamızın çağrısı olursa icabet etmeye hazır olduğumuzu ifade edelim. Dünyada ciddi bir iktisadi kriz yaşanıyor. ABD’de başladı Avrupa’ya geldi. Maalesef kriz hızını da kesmedi. Avrupa ülkelerinin ekonomik göstergelerine baktığımızda ülkelerin korkunç durumda olduğunu açıkça görüyoruz. Birkaç ülke hariç diğerleri etkilendi. Bir bakıma bir musibet bin nasihatten iyidir ifadesinden hareketle bir takım tedbirler almak suretiyle gerekli tedbirleri alarak çok şükür krize yakalanmadık. Ama ülke ekonomileri kapalı ekonomiler değil. Dışa açık çalışıp, diğer ülkelerle ticaret yaparak ayakta kalmak zorundayız. Avrupa’daki kriz bizi ciddi anlamda etkiledi. Hem mali hem de ihracaat göstergelerimiz etkilendi. Avrupa tarihinin en yüksek işsizlik krizi ile karşı karşıya. Avrupa’nın bu krizden çıkması için çok ciddi yılların geçmesi lazım.” diye konuştu.
“DAHA YAPILACAK ÇOK ŞEY VAR”
AK Parti Milletvekili Sait Açba, alınan ekonomik tedbirlerle Türkiye’nin çevresindeki ülkelerle ve en yakın coğrafyada ithalatını, ihracaatını en yoğun yaptığı ülkeler nezdinde ortaya çıkan bir krizde ekonomi politikasını en iyi şekilde yönlendirmesi gerektiğini belirtti. Aşırı büyümenin faturası olduğunu, cari açık gibi bir tehlikenin olduğunu kaydeden Açba; “Cari açığı destekleyen unsurlar var, enerjide dışa bağımlıyız. Dışa bağımlı olduğumuz kalemler var. Alınan tedbirler olması gerekenler bir bakıma geleceğe dönük, ekonomideki aktörleri daha büyük sıkıntıya sokmadan ekonomi yönetiminin yapılmasına inanıyoruz. Sanayi ve ticaret erbabı için zor olan bir takım tedbirler alınmıştır. Ama inanıyorum önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin daha iyi noktaya geleceğini inanıyorum. En büyük iyileşme Türkiye’de Avrupa’daki iyileşme veya çok iyi gelişmedir. Türkiye’deki trendler daha iyi gelişecektir. Yakın coğrafyamızda ciddi istikrarsızlıklar var. Arap baharı çerçevesinde çevremizdeki coğrafyada yanan ateştende etkileniyoruz. Ama inşallah bunlarda aşılacak. Türkiye’nin geleceğe dönük durumunun daha iyi olacağını düşünüyoruz. Hangi teşvik sistemini getirirseniz getirin o teşvik sisteminin o sektörde aynı etkiyi oluşturması mümkün değil. Yaşanan sorunları biz hep not ettik. Afyon’da değişik sektörlerde olumlu gelişmeler olduğu açık. Yeni tedbirlerin alınabileceğini düşünüyorum. Teşvik sistemiyle birlikte ilk defa bir teknolojik sera yatırımı gördük. İnşallah turizimde de beklediğimizden öte gelişmeler oluyor. Özellikle termal turizmi ileriye taşıyacak. Yapmamız gereken daha çok şey var. Dönemsel olarak biraraya gelmemiz faydalı olacaktır. Kişi kişinin aynasıdır. Tespitlerinizi ilgililere aktarırız. Şunu da önerebilirim; Bakanlıkları dikkate alarak daha çok Ekonomi Bakanlığını ilgilendiren durumlar var. Değişik sektörlerden beş kişi ile bakanlıktan randevu alalım. Birinci derecede karşılıklı görüşelim teklifini yapıyorum.” şeklinde konuştu.
“ASIL HEDEF BAŞBAKAN’A ULAŞMAK”
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Kemalettin Yılmaz ise, ilgili bakanlıklarla görüşülüp teşvik devamının alt yapısının oluşturulmasının önem taşıdığını söyledi. Tek karar verici olan Başbakan’a ulaşmanın asıl hedef olması gerektiğini savunan Yılmaz şöyle konuştu: “Sayın Başbakan Sayın Bakanlara bu konudaki tavrını açık ve net olarak bildirecektir. Bu konuda mutlaka iktidar üzerine düşeni yapacaktır yapmak zorundadır. Biz de muhalefet olarak olumlu adına MHP adına her türlü siyasi münazaranın ötesinde destekleyeceğimize söz veriyorum. Yaklaşık 1,5 yıldır TBMM’de görev yapıyoruz. Doğru ve güzel olanları mutlaka takdir ederken, eksikleride söyleyip hatırlatmaya yanlış yerde uyarmaya devam edeceğiz. Ben Kemalettin Yılmaz olarak Afyon’un sorunlarını ulaştırma konusunda gayretlerimiz oldu. Böylesi toplantıların sıkça yapılması gerektiğini düşünüyorum. Söz konusu Afyonsa gerisi teferruattır.”
Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme