Siyasi ve kültürel yönden zenginiz

Afyonkarahisar Müftülüğü, 17 Aralık’ta vuslata eren Hazret-i Mevlânâ ile 27 Aralık’ta hayatını kaybeden Mehmet Akif Ersoy’u anmak için bir konferans düzenledi. Konferansta konuşan tarihçi-yazar Mustafa Turan, Türk milletinin siyasi ve kültürel yönden zengin olduğunu kaydetti Afyonkarahisar Müftülüğü, milli ve manevi benliğimizde büyük izler bırakan Hazret-i Mevlânâ ile Mehmet Akif Ersoy’u birlikte andı. İki önemli şahsiyeti [&hellip]

Siyasi ve kültürel yönden zenginiz

Afyonkarahisar Müftülüğü, 17 Aralık’ta vuslata eren Hazret-i Mevlânâ ile 27 Aralık’ta hayatını kaybeden Mehmet Akif Ersoy’u anmak için bir konferans düzenledi. Konferansta konuşan tarihçi-yazar Mustafa Turan, Türk milletinin siyasi ve kültürel yönden zengin olduğunu kaydetti

Afyonkarahisar Müftülüğü, milli ve manevi benliğimizde büyük izler bırakan Hazret-i Mevlânâ ile Mehmet Akif Ersoy’u birlikte andı. İki önemli şahsiyeti anmak için bir konferans düzenleyen İl Müftülüğü’nün etkinliğinde kürsüye gelen tarihçi-yazar Mustafa Turan, büyük milletlerin tarihlerinde büyük kahramanların olduğunu belirtti. Savaş alanındaki kahramanların yanı sıra kültürel anlamda da kahramanların milletlerin yaşamına yön verdiğini hatırlatan Turan, Alparslan, Osman Gazi, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Mustafa Kemal Atatürk’ü andığı konuşmasında Türk milletinin manevi kahramanları Hoca Ahmet Yesevi, Hazret-i Mevlânâ, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram Veli, Yunus Emre’nin de öneminin büyük olduğuna işaret etti.
Uçmak kuşun, koşmak atın zaferi
Akıcı üslubuyla beğeni toplayan Turan, şöyle konuştu:
“Hazret-i Mevlânâ ve Mehmet Akif Ersoy milletimizin hafızalarında ve gönüllerinde derin izler bırakmıştır. Hayatımızda adres ve iz bırakmak gerek. Zafer ve kahramanları olan milletler, derya gibidir. Zafer ve kahramanları olmayan milletler sığ kalmıştır. Siyasi ve askeri zaferler ne kadar önemliyse kültürel dinamiklerimiz de o kadar önemlidir. Zafer, sadece savaş meydanlarında kazanılmaz. Uçmak kuşun, koşmak atın, Mesnevi Mevlânâ’nın, Safahat Mehmet Akif’in zaferidir.”
Asıl mesele, gönülleri fethetmek
Mustafa Turan, gönülleri fethetmenin ülkeleri fethetmekten daha zor olduğunu hatırlatarak “Mevlânâ, gönülleri fethetmiştir. Osmanlı da gönülleri fethetmiştir. Osmanlı İmparatorluğu, gönülleri fethetmeseydi, Rumeli’nde 500 yıl kalamazdı” dedi. Turan, Topkapı Sarayı’nı bir yılda ziyaret eden turist sayısının, Mevlânâ’nın Konya’daki dergahını bir haftada ziyaret ettiğini kaydetti. Turan, Mevlânâ’nın çocukken bir arkadaşının “Gel damdan dama atlayalım” dediğini, Mevlânâ’nın ise “Damdan dama sokaktaki kediler de atlar. Gel, biz yıldızlara çıkıp yıldızlardan yıldızlara atlayalım” didiğini aktardı.
Ömürleri bereketli
İl Müftüsü Mustafa Kaya da konferanstan önce yaptığı konuşmada “İnsanlar var, belki çok kısa ömür sürerler. Ama o süre içinde isimlerini tarihe yazdırırlar, asırlarca arkalarından rahmet yağdırırlar. Ömürleri bereketlidir. Bizim tarihimizde de böyle şahsiyetler olmuştur. Mevlana ve Mehmet Akif de bu şahsiyetlerdendir” ifadelerini kullandı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan konferansta Ahmet Şahin, Kur’an Tilaveti gerçekleştirdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme