Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

SİYASET KAZANINDA CHP VE MHP

Sezer Küçükkurt 14 Nisan 2017 Cuma 11:44:04
 

Bir kaç gündür ilimiz siyasetine mercek tutmaya çalışıyoruz. Bugünden itibaren parti teşkilatlarının Afyonkarahisar teşkilatlarına biraz göz atacağız.
Referanduma ramak kala, siyaset sahnesindeki hareketlilik tüm hızıyla devam ederken, partiler arasındaki rekabetin yanı sıra, iç çekişmeler de yüksek tempoda devam ediyor. Afyonkarahisar’da Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nde parti içi çekişmeler ayyuka çıktı. Kimi zaman küçük, kimi zaman büyük çekişmelere sahne olan partilerin içindeki güç savaşının çoğu zaman kamuoyuna yansımadığı sanılsa da, aslında yaşananlar Afyonkarahisar’ın gizli gündemi olarak dilden dile, kulaktan kulağa yayılıyor.
Partilerin teşkilatlarında yaşanan iç çekişmeler, koltuk savaşları, bir sonraki döneme yönelik yapılan hesaplar ve gizli çıkar koalisyonlarının kamuoyuna yansımadığı zannedilse de “Afyonkarahisar’ın öteki ya da gizli gündemi” olarak bilinen olaylar silsilesini tarihe not düşmek istedik.
“Afyonkarahisar’da bir olayı 24 saat gizli tutmanın bile bir başarı olabileceği” gerçeği ortada dururken, bizim yazdıklarımız “şok, şok, şok” diye nitelenecek, ya da kimsenin bilmediği şeyler değil. Aksine, pek çok kişinin bildiği ama pek dile getirmediği “yaşanmışlar”.
Önce muhalefetten başlayalım.
CUMHURİYET HALK PARTİSİ
Cumhuriyet Halk Partisi’nde durulmayan sular 7 Haziran Genel Seçimleri öncesinde parti içinde gerçekleştirilen ön seçim sonrası hız kazandı. CHP’nin milletvekilliği ön seçimi gerek parti içinde, gerekse basın ve kamuoyunda CHP’nin Afyonkarahisar eski Milletvekili Ahmet Toptaş ile yine partinin eski İl Başkanı Yalçın Görgöz’ün arasında geçeceği düşünülüyordu. Ön seçim sürecinde beklenmedik bir şekilde şu an partinin mevcut Milletvekili olan Burcu Köksal’ın birinci çıkması tüm dengeleri alt üst etti. Partide kısa sürede yıldızı parlayan Yalçın Görgöz ön seçim yenilgisinin ardından biraz daha geri planda yer alırken, CHP’de mevcut İl Başkanı Kemal Demirkırkan ve Burcu Köksal dönemi başladı. İl Başkanı Demirkırkan ve Milletvekili Köksal arasında yeni çekişmeler çıkması için çok beklemeye gerek kalmadı!
Demirkırkan’ın İl Başkanlığını basamak olarak gördüğü ve bir dahaki dönem milletvekili olmak istediği, Köksal’ın ise partide tüm dengeleri kendi üzerinden kurmaya çalıştığı görüşü, CHP’de hiç bitmeyen parti içi çekişmelere yeni bir soluk kazandırdı.
Milletvekili Köksal’ın il başkanlığı seçiminde kendisine yakın bir il başkanı bulamaması, Demirkırkan’ın il başkanı seçilmesi ile CHP teşkilatı içerisinde ikili, hatta üçlü, dörtlü gurupların oluşmasına neden oldu. Parti’deki bu iç çekişmelerde mevcut Merkez İlçe Başkanı Yusuf Onur Seçme ve Kadın Kolları Başkanı Hafize Özmen de taraf olmaya niyetlendiler. Ancak Seçme ve Özmen kısa süre Demirkırkan’ın yanında saf tutarlarken, Milletvekili Köksal’ın da yanındaymış gibi görüntü vermekten de geri kalmadılar. Bu denge “tahterevalli” gibi zaman zaman iniş-çıkışlarla devam ediyor.
Köksal ve Demirkırkan arasındaki gerginlik ise partinin ilçe kongrelerinde bir birlerine üstü kapalı yaptıkları göndermelerle iyiden iyiye artamaya başladı. Bu gerginliğin artarak tavan yaptığı nokta ise CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in Bolvadin İlçesi ziyaretinde ayan beyan bir şekilde ortaya çıktı. Demirkırkan’ın Bolvadin’de Tekin konuşma yaptığı sırada Milletvekili Köksal için kullandığı belirtilen “Kadın olmasa tokatı basarım” sözlerine Burcu Köksal sosyal medya üzerinden çok da üstü kapalı olmayacak şekilde cevap verdi. Başkan ile vekil arasındaki tartışma tüm kamuoyunda konuşulmaya başlandı. Hatta öyle ki, Demirkırkan ile Köksal arasındaki çekişmenin “fiziksel itekleşmeye” kadar gittiği dillendirilmeye başlandı.
CHP içinde eskiden beri var olduğu bilinen gruplar da bu mücadeleyi şimdilik geriden izliyorlar. Bu izleme, mücadeleleye katkı sunmadıkları anlamına da gelmiyor.
CHP’de tüm bu iç çekişmelere rağmen, “hayır” bloğu sağlam görünüyor. CHP seçmeni içinde parti görüşü dışında “evet”e oy verecek pek kimse yok gibi.
MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ
MHP Genel Merkezi’nin 7 Haziran seçimlerinde temayüle uymayarak milletvekili aday sıralaması yapması partideki ayrışmaları derinleştirdi. Temayül sonuçlarında Fatih Çetinkaya’nın birinci, İsmail Elibol’un ikinci, Selcan Karaer’in üçüncü çıkmasına rağmen aday listesinde Mehmet Parsak’ın birinci, Aziz Aslan’ın ise ikinci sıradan aday gösterilmesi Afyonkarahisar MHP’de çatlakların fitilini ateşledi.
Milletvekili seçim süreci öncesinde partinin o zamanki il başkanı Aziz Aslan teşkilatların, basının ve kamuoyunun çok tanımadığı, Raşit Demirel’i İl Başkanlığı’na aday göstermişti. Bolvadin’li Bayındırlık ve İskân eski Bakanı Abdülkadir Akcan’ın İl Başkanlığı seçimini, Bolvadinli hemşehrisi Raşit Demirel karşısında kaybetmesi de parti içinde yeni çatlaklar oluşmasına neden oldu.
Genel Merkez tarafından 7 Haziran genel seçimleri için yapılan sıralama sonrası Parsak’ın Genel Merkez’in tepeden inme adayı olduğunu söyleyen teşkilatlar Aziz Aslan’a da tepki göstermeye başladılar. Tüm bu çekişmelerin ardından yaşanan siyasi gelişmeler sonucu 1 Kasım seçimlerinin ardından Afyonkarahisar MHP’de tam bir hayal kırıklığı yaşanmaya başladı. Mevcut Milletvekili ile teşkilatlar arasındaki görüş ayrılıkları iyiden iyiye kendini gösterdi.
Tabii bu süreçte partinin görevden alınan Merkez İlçe Başkanı Alper Yağcı’nın, önce Aslan, sonra Çetinkaya ve son olarak Parsak’la işbirliği yapması, güce göre denge oluşturma çabaları da dikkatleri çekiyordu.
***
Milletvekili Parsak’ın 1 Kasım seçimlerinin ardından Ankara’dan Afyonkarahisar’a nadiren gelmesi de teşkilatlar ve seçmende ciddi anlamda huzursuzluk nedeni oldu. Parsak için gerek teşkilat, gerekse kamuoyu nezdinde öne sürülen “Genel Merkezin adayı, Ankara Milletvekili” yakıştırmaları bu dönemde hız kazandı. Tepkiler özellikle sosyal medyada seçmen ve teşkilat mensupları tarafından sıklıkla dile getirilence de Parsak, danışmanları Gökhan Özoğul ve Mehmet Fatih Kılınç üzerinden tepkilere cevap verdirerek “ben söylemiyorum danışmanlarım söylüyor” taktiğine başvurdu. Mevcut Milletvekili Mehmet Parsak’ın danışmanları da olaylara dahil olunca kamuoyu, basın ve özellikle teşkilatlardaki tepkilere katkı sağladılar.
***
MHP Genel Merkezi’ndeki Genel Başkanlık yarışının kızışması, FETÖ iddiaları tansiyonu tavan yaptırırken, AK Parti ve MHP’nin referandum sürecinde ortak hareket etmesi olaylara yeni bir boyut kazandırdı. İyiden iyiye bölünmeye başlayan teşkilatların genel merkez tarafından görevden alınmasıyla MHP’deki sıkıntılı süreç hız kazandı. MHP’nin eski İl Başkanı Raşit Demirel’in düzenlediği basın toplantısında “hayır” oyu vereceğini söylemesi üzerine genel merkez tarafından görevden alınması da partideki sıkıntının had safhaya ulaşmasını sağladı. Bu süreçte mevcut milletvekili Parsak’ın İl Başkanı Demirel’e Kocatepe Gazetesi’nde manşetten verilen haberleri inkar ederek “ben demedim” demesi telkininde bulunması, ve Demirel’in bu telkine uymaması Demirel’in görevinden alınmasıyla sonuçlandı. Bu süreçte partideki çözülme sonucu boş kalan merkez ilçe bakanlığı koltuğuna oturan Mehmet Karagöz genel merkez tarafından il başkanlığına atandı. Ancak bu süreçte Karagöz’ün defalarca genel merkeze gittiği ve yaklaşık 1 aydan fazla boş kalan il başkanlığı görevi için genel merkez tarafından başka başkan alternatiflerinin gözden geçirildiği dillendirilmeye başlandı. Parti içindeki söylentiler “Karagöz’ün il yönetimi oluşturamadığı” iddialarına kadar ulaştı. Sonuçta Ülkü Ocakları eski Başkanı ve Elektrikçiler Odası Başkanı Mehmet Karagöz il başkanlığına atandı. MHP içindeki kazan bu kez “Karagöz parti içindeki hiç bir görevine seçilerek gelmedi” diye kaynamaya başladı.
***
Tüm bu çatlaklar arasında MHP’nin ilçe kongreleri süreci başladı. Dinar’da sabaha karşı seçimler yapıldığı ve bölgede etkili olan Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar ile 1997 yılından beri MHP İlçe Başkanlığı görevini yürüten İbrahim Acar’ın gücü karşısında Parsak ve Karagöz’ün seçimi sabaha karşı yaparak zafer kazanmaya çalıştıklarını iddiaları gündeme geldi. Öte yandan kongre sürecinde Bolvadin seçimlerinin iptal edildiği, partiye kayıtlı olmayan kişilerin listelere yazıldığı konuşulurken, Sandıklı’daki ilçe kongresinde ise Afyonkarahisar Merkez’den rica, minnet getirilen katılımcılara rağmen 20 kişiyle kongre yapılmaya çalışıldığı, bir zamanlar bu bölgede yapılan kongrede partililerin salonlara sığmadığı MHP camiasının başlıca konuları oldu. Çay İlçe kongresinde de Çay Belediyesi’nin MHP’de olmasına, ilçeye bağlı iki beldenin de MHP’li belediye olmasına karşı ilçe kongresine 20 kişiyi bulmayan kalabalığın katıldığı gündeme taşındı. Son olarak MHP Merkez ilçe Kongresi’nde de benzer manzaralar ortaya çıktı. Partinin sadece 400 üyesinin bulunduğu merkez ilçe kongresinde 30-40 kişinin yer alması “kulis kazanı”na odun taşıdı.
***
Genel merkez tarafından atamayla merkez ilçe başkanı olan Yücel Seleoğlu’nun kongre öncesinde, hatta kongreye saatler kalana kadar tek aday olduğu, ancak sabaha karşı 05:00’de adaylıktan çekildiğinin açıklandığı, bu durumun nedeninin ise açıklanamaması karmaşık durumu daha da karmaşık hale getirdi.
Seleoğlu’nun adaylıktan ayrılma süreciyle ilgili olmadık senaryolar yazılmaya başlandı. Yücel Seloğlu’nun merkez ilçe başkanlığına aday olması durumunda kongre salonunda Akşener’le çekilen fotoğraflarının poster olarak açılacağı belirtilmesi üzerine Karagöz ve Parsak’ın son anda genç bir avukat olan Fahri Fahrettin Kartal’ı aday gösterdikleri belirtiliyor.
MHP’deki son karmaşa Merkez ilçe kongresinde il delegelerinin yazılması sırasında ortaya çıktı. Yerel Seçimlerde MHP’nin Belediye Başkanı Adayı olan ve 51 binin üzerinde oy olan Fatih Çetinkaya, 50 binin üzerinde oy olarak MHP Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Üyesi seçilen Haydar Serdaroğlu,  gerek teşkilatlar, gerekse de kamuyonu tarafından çok sevilen MHP’li Belediye Meclis Üyesi Halil İbrahim Baykara, Afyonkarahisar merkeze bağlı Çıkrık ve Fethibey gibi büyük nüfuslu beldelerin belediye başkanlarının il delegesi yazılmaması yeni tepkilere neden oldu. MHP’liler Milletvekili Mehmet Parsak ve İl Başkanı Mehmet Karagöz’ün kendileri açısından tehlikeli gördükleri herkesi saf dışı tutmak için ellerinden geleni yaptıklarını konuşmaya başladılar. Bu olaylar zincirinde Yücel Seleoğlu’nun hastanede tedavi altına alınması yeni yeni iddiaları gündeme taşıdı.
***
Milletvekili Mehmet Parsak’ın Cumhurbaşka-nı Recep Tayyip Erdoğan için “Sen ancak koğuş başkanı olabilirsin” yazılı sosyal medyada paylaştığı yazıları referanduma sayılı günler kala  CHP İl Başkanı Kemal Demirkırkan tarafından gündeme getirilerek yeni bir tartışma konusu oluşturuldu. Bu paylaşıma sosyal medyada çok sayıda yorum yapılırken yorumlarını hepsine Mehmet Parsak’ın iki danışmanı tarafından cevap verilmesi dikkatlerden kaçmadı.
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Afyonkarahisar mitingindeki kalabalık konusu, parti içindeki en son tartışma konusu…
Halkoylamasında Genel Merkez’in “evet” kararının MHP teşkilatlarına ne kadar yansıyacağını tüm bu tartışmalar ışığında değerlendirmek gerekiyor.
***
Yarın AK Parti içindeki tartışmalar, dengeler ve mücadeleler ile devam edelim inşaAllah…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER