Siyaset bilimi, bu kongrede tartışıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü ile Yönetim ve Siyaset Kulübü’nün ev sahipliğinde bu yıl dokuzuncusu düzenlenen “Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Kongresi”, başladı. 𔄡. Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Kongresi”nin ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen açılış töreni ve açılış paneline başta Afyonkarahisar Valisi [&hellip]

Siyaset bilimi, bu kongrede tartışıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü ile Yönetim ve Siyaset Kulübü’nün ev sahipliğinde bu yıl dokuzuncusu düzenlenen “Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Kongresi”, başladı.

“9. Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Kongresi”nin ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen açılış töreni ve açılış paneline başta Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu olmak üzere AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Kula’nın yanı sıra AKÜ öğretim üyeleri ile Türkiye’nin 40’a yakın üniversitesinden öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongrenin açılış konuşmalarını AKÜ Yönetim ve Siyaset Kulübü Başkan Yardımcısı Ayşegül Yıldız, Yönetim ve Siyaset Kulübü Akademik Danışmanı Arş. Grv. Mürşide Şimşek, AKÜ Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Kula ve Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu yaptı. AKÜ Yönetim ve Siyaset Kulübü Başkan Yardımcısı Ayşegül Yıldız, “İlk olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde başlatılan ve her yıl farklı bir üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Kongresi”, bu yıl üniversitemiz Yönetim ve Siyaset Kulübü tarafından düzenlendi. Siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanında gelenekselleşen ve bu alanda bilim geleneğine yön veren önemli bilimsel etkinliklerden biri olan kongremizin, bu yılki organizasyonunun verimli geçmesini ümit ediyoruz. Geleneksel hale getirilen bu Kongreyle, güncel sorunlar ve kuramsal tartışmalı konularda üniversite öğrencilerinin rasyonel düşünme ve tartışma becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır” dedi.
PLATFORMLARA İHTİYAÇ VAR
AKÜ Yönetim ve Siyaset Kulübü Akademik Danışmanı Arş. Grv. Mürşide Şimşek, “Üniversitelerde öğretilen teorik bilgilerin mevcut sorunlar üzerinde uygulanabilmesi için üniversite öğrencilerinin fikir üretmelerinin sağlanması gerekir. Bu bağlamda, kamu yönetimi öğrencilerinin Türkiye’nin siyasi politikaları ve yönetimine ilişkin sorunlarını konuşabilecekleri platformlara ihtiyaçları vardır. Afyon Kocatepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü olarak, bu amaçla geleneksel hale getirilen Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Kongresi’ne ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Kongrenin hazırlık aşamasında bizlere destek veren hocalarımıza, sponsorlarımıza ve emeği geçen Yönetim ve Siyaset Kulübü öğrencilerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
ADALET VE HAKKANİYET GÖZETİLMELİ
AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Kula, “Öncelikle 4 bini aşan öğrencisi, 100’e yakın personeli ve 6 bölümüyle Üniversitemiz bünyesinde hizmet veren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin bir mensubu olmaktan ve Fakülte olarak böylesi önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Kongrenin tüm öğrencilerimizin geleceğe yönelik tasavvurlarına katkıda bulunmasını temenni ediyorum” dedi. Prof. Dr. Kula konuşmasında, ayrıca öğrencilere gerek özel hayatlarında, gerekse iş hayatlarında “adalet” ve “hakkaniyet” kavramlarını kendilerine ilke edinmeleri gerektiğini ifade etti.
ÜRETİLEN BİLGİ TOPLUMLA BÜTÜNLEŞMELİ
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, “Üniversitemiz, kurulduğu yıldan bu yana her düzeyde eğitim ve bilimsel faaliyetleri gerçekleştiren fakülteleri, disiplinlerarası çalışmalara imkan sağlayan enstitüleri ve araştırma merkezleriyle, akademik alanda övgüye değer bir artış kaydetmiştir. AKÜ yönetimi olarak, öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından düzenlenen bilimsel, sanatsal ve kültürel etkinliklere tam destek vererek, üniversitemizin özgür ve eleştirel düşüncenin anavatanı olmasına özen göstermekteyiz. Bilmekteyiz ki, üniversitelerin temel taşı, beslenme kaynağı bilgidir. Üniversitelerin görevi, bilginin üretilmesi, aktarılması ve değerlendirilmesidir. Bu yıl dokuzuncusuna ev sahipliği yaptığımız Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Kongresi gibi etkinliklerle bilginin üretilmesi ve üretilen bilginin toplumla bütünleşerek, faydaya sunulması açısından önemli bir fırsat olarak görülmektedir” diye konuştu. Prof. Dr. Solak konuşmasının sonunda Kongrenin verimli geçmesi temennisinde bulunarak, tüm katılımcılara ve emeğe geçen herkese teşekkür etti.
HALK YÖNETİM
SÜREÇLERİNE KATILMALI
Vali İrfan Balkanlıoğlu ise, yaklaşık 25 yıldır Türkiye’nin çeşitli yerlerinde idarecilik görevinde bulunduğunu ifade ederek, eskiden idareciliğin, makam ve mevki sahibi olmanın, kısa yoldan saltanat sürmeye giden bir basamak olarak görüldüğünü belirtti. Balkanlıoğlu konuşmasında, halkın yönetim süreçlerine katılması ve idarecilerin halkın arasında yer alarak, halkın istek, dilek ve şikayetlerini dinlemesi ve karar alma süreçlerine halkı da katmasıyla birlikte idarecilikteki saltanat sürme anlayışının da ortadan kalkacağını söyledi. Balkanlıoğlu, “Yönetim süreçleri, farklı bir mecraya doğru gidiyor. Bu noktada üniversitelere çok önemli görevler düşmektedir. Özellikle kamu sektörüne eleman yetiştirmekte birinci derecede sorumlu olan fakülte ve bölümlerimizin bu konuları karşılaştırmalı olarak, çok iyi işlemeleri gerekir. Kalkınma ve gelişme buna bağlıdır. Üniversiteler, her türlü dogmanın, ideolojinin takipçisi olmaktan ziyade onları bilimsel anlamda anlatan her türlü yönetim ve karar alma süreçlerine yeni yöntemler, buluşlar getiren bilim yuvaları olmalıdır. Bu bağlamda, kongrelerin anlamı büyüktür” dedi. Açılış konuşmalarının ardından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak tarafından başta Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu olmak üzere, Kongrenin düzenlenmesine katkıda bulunan sponsor firmaların temsilcilerine birer plaket takdim edildi. (Kocatepe)

Yeni Anayasa, özgürlükler düzenini kurumsallaştırmalı

Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Kongresi’nin “Anayasa,
Özgürlük ve Eğitim” konulu açılış paneli, AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kemal Bayram başkanlığında, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha, Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Köker ve Türk-Alman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Köktaş’ın sunumlarıyla gerçekleştirildi

Prof. Dr. Ömer Çaha eğitim sisteminde eşitlik ve özgürlük konusuyla ilgili konuşmasında, eğer bir şey bilimsel ise, evrensel bir hakikatten söz edilemeyeceğini, bu bakımdan bilginin tecrübi ve ampirik gözlemlerimizle sınırlı olduğunu belirterek, “Eğitimin amacı, bize bir hakikati empoze etmek değildir. Bir hakikat, bir doğru, bir öğreti doğrultusunda bizi endoktirine etmek değildir. Aksine bizim zihnimizin üzerindeki tabuları atarak, yaratıcı, düşünsel ve eleştirel kapasitemizi ortaya çıkarmaktır. Eğitim sürecine bu şekilde yaklaştığımızda, o zaman çoğulculuğa daha açık bireyler yetiştirmemiz ve dolayısıyla demokrasinin de bu anlamda bir alt tabanını oluşturma imkanımız doğar” dedi. Prof. Dr. Levent Köker, 1961 ve 1982 anayasalarını karşılaştırarak, günümüzdeki anayasa değişikliği gündemi ile ilgili bilgiler verdiği konuşmasında, Türkiye’nin bir anayasa sorunu olduğunu belirterek, yeni anayasa ihtiyacının gerekçesini, bürokratik vesayeti demokratik özgürlükçü hukuk devleti ile değiştirme isteğinden kaynaklanan bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Köker konuşmasında, “Yeni anayasa ihtiyacı, aslında özgürlükler düzenini kurumsallaştırma meselesidir. Bu özgürlükler düzenini kurumsallaştırma meselemizin nasıl düşünülmesi gerektiği konusunda da biraz kendimize bakarak bir muhakeme tarzı oluşturabiliriz. Özgürlükler ve demokratikleşme bakımından bugün hangi noktaya geldik? Buradan nereye gidebiliriz? Türkiye Cumhuriyeti, 1961 askeri darbesinin ardından yeni bir anayasa yaptı. Bugün geriye dönüp baktığımızda, bugün demokratik özgürlükçü bir hukuk devleti bakımından, birtakım bürokratik vesayetçilikten kaynaklanan sorunların başlangıcını 1961 Anayasası’nda bulduğumuzu tespit edebiliyoruz. Bürokratik vesayet düşüncesi, 1982 Anayasası’nda tam bir devlet düzeni haline getirilmiştir. Bunun aynı zamanda genel siyasi ve hukuk kültürü haline gelmesi için de birtakım tedbirler alınmıştır. Temel hak ve özgürlükler açısından baktığımızda ise, 1961 Anayasası’nın son derece özgürlükçü bir düzen getirdiğini söyleyebileceğimiz bir hukuki metindir. Ama 1982 Anayasası, böyle değildir” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Mehmet Emin Köktaş ise, Türkiye’de Yükseköğretim Kurumu (YÖK) sistemiyle ilgili ciddi sorunlar olduğunu belirterek, üniversitelerdeki eğitim anlayışıyla ilgili eleştirilerde bulunarak, “Ülkemizdeki artan güncel konuları lehte ve alehte argümanlarla soğukkanlı bir şekilde üniversitelerimizde tartışamıyorsak, başka bir yerde hiç tartışamayız. Bunun için üniversite eğitim sisteminin, müfredatının değiştirilmesi gerekir. Bana göre, bir üniversite öğrencisinin mezun olabilmesi için en az yarım saat olmak üzere 10 sunum yapması veya 15 sayfayı geçmeyen bir makale çalışması yapması gerekir” dedi. Prof. Dr. Köktaş konuşmasında, üniversite öğrencisinin sadece derslere ve sınavlara giren bir yapıda olmaması gerektiğini ifade ederek, bu noktada eğitim sisteminde büyük eksikler olduğunu dile getirdi. Panel sonunda konuşmacılar tarafından dinleyicilerin soruları cevaplandırıldı.
“9. Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Kongresi”nin ilk gün programı, öğleden sonra ANS Kampusü 3. Eğitim Binası Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonunda öğrencilerin bildiri sunumlarının ardından sona erdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme