Sivil toplum, demokrasinin olmazsa olmazı

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanı Mustafa Yardımcı, sivil toplumların günümüzde çok önemli bir unsur olduğunu söyledi İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) semineri Vali Balkanlıoğlu'nun katılımıyla Güral Termal Otel'de başladı. 16-19 Aralık 2013 tarihleri arasında ve 81 ilin Dernekler Müdürü ve Şeflerinin eğitim göreceği seminerinin ilk oturumuna Vali İrfan Balkanlıoğlu, [&hellip]

Sivil toplum, demokrasinin olmazsa olmazı

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanı Mustafa Yardımcı, sivil toplumların günümüzde çok önemli bir unsur olduğunu söyledi

İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) semineri Vali Balkanlıoğlu’nun katılımıyla Güral Termal Otel’de başladı. 16-19 Aralık 2013 tarihleri arasında ve 81 ilin Dernekler Müdürü ve Şeflerinin eğitim göreceği seminerinin ilk oturumuna Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Dernekler Dairesi Başkanı Mustafa Yardımcı, İdare Mahkemesi Başkanı Hüseyin Bilgin, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ve İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Yusuf Kenan Topçu ve diğer protokol üyeleri katıldılar.
Açılış konuşmaları sırasında kürsüye gelen Dernekler Dairesi Başkanı Mustafa Yardımcı, “Artık ülkemizin demokratik yönetimine, sivil toplum örgütleri de katılmaktadır. Ülkemizin daha ileri gitmesi için bu unsur olmazsa olmazdır. Geleceğin idaresi de sivil toplum örgütleri ile sağlanacaktır. Zaten çağdaş ülkelerde bunu yapıyor. Hatta yardımlarının bir çoğunu sivil toplum kuruluşları tarafından yerine getiriyor. Çünkü sivil toplum örgütleri kimsenin dili, dini ve ırkını gözetmeksizin yardımda bulunuyor. Amaç yardımların ihtiyaç sahibine ulaşmasıdır. Devletlerde bu fikirde olsalar bile bu durumu suistimal etmek isteyen ve farklı yönlere çekenler olabiliyor” dedi.
ANLAYIŞ DEĞİŞTİ
Vali İrfan Balkanlıoğlu da dernekler ile ilgili anlayışın değiştiğini belirtti. Balkanlıoğlu, “Geçmişte dernekler asayiş sorunu olarak algılanıyordu ve dernekler kuruluşundan itibaren her türlü iş ve işlemleri emniyet mensupları tarafından takip edilirdi. Emniyet Genel Müdürlüğünde ve illerde de dernekler için ayrı bir birimler vardı. Hatta 2000’li yıllarda dernekler kaymakamlıklara devredilince bir bocalama dönemi oldu ve derneklerden sorumlu emniyet mensupları kaymakamlıkta görev yapmak zorunda kaldılar. Şimdi artık ayakları üzerinde duran, atılım yapan, kendini geliştiren ve ciddi bir kurumsal kimlik kazanan kuruluşu karşımızda görmenin onur ve gururunu yaşıyoruz. Tabii bir çok reformlarda yapılıyor, basından takip ettiğiniz üzere, pasaport işlemleri de sivil idare tarafından yürütülecek. Trafiğinde araç tescil ve ehliyet ile ilgili işlemlerinin de sivilleştirilmesi söz konusu ve çokta yerinde bir karar. Malum dernekler ve vakıflar sivil toplum olarak adlandırılır. Tabii bunların merkezi, şubeleri, temsilcikleri vardır ve görev alanları belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.
İSLAM’DA VAKIFLAR VAR
İslam medeniyetinde vakıfların önemine dikkat çeken Balkanlıoğlu, “Bizler İslam medeniyeti olarak bunlara yabancı değiliz. Çok eskiden beri hayır ve hasenat yapmak için yardımlar vakıflara verilir. Bugün değişen ve gelişen teknoloji ile en az 7 kişinin kazanç elde etmenin dışında bir amaç için güçlerini bir araya getirmeleri dernek kurmaları için yeterli. Tabii amacı suç ise denetleme sonunda yargıya intikal ettiriliyor. Uzun yaşamak isteniyorsa başkalarına yardım edin diye bir söz var. İnsanlar yardım ederken aslında kendine yardım etmiş oluyor. Çünkü yardım yapan kişiler sinir, stres kibir ve öfke gibi duygulardan uzak olur. Dünyada da bunun örnekleri çoktur. Mesela biri bir kurumda yönetici ama işten çıktıktan sonra bir sivil toplum örgütüne hizmet ediyor. Bir organizasyonda görev alıyor ve böylece insanların ihtiyaçlarını ve mağduriyetini giderirken aynı zamanda da kendisine yardım etmiş oluyor” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme