• Haberler
  • Genel
  • Sistemde sorun yok, oda sıcaklığına alışmalıyız

Sistemde sorun yok, oda sıcaklığına alışmalıyız

AFJET A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, son bir haftalık süreçte jeotermal ısının randıman vermediği yönündeki şikayetleri değerlendirdi. Ulutürk, sistemde sorun olmadığını, konut izalasyonlarının gözden geçirilip bünyelerin oda sıcaklığına alıştırılması gerektiğini söyledi. Oda sıcaklığının 18-20 derece olduğunu AFJET A.Ş’nin 20 derece ısıyı garanti ettiğini söyleyen Genel Müdür Yusuf Ulutürk, 20 derece üzerinde sıcaklık beklemenin doğru ve [&hellip]

Sistemde sorun yok, oda sıcaklığına alışmalıyız

AFJET A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, son bir haftalık süreçte jeotermal ısının randıman vermediği yönündeki şikayetleri değerlendirdi. Ulutürk, sistemde sorun olmadığını, konut izalasyonlarının gözden geçirilip bünyelerin oda sıcaklığına alıştırılması gerektiğini söyledi. Oda sıcaklığının 18-20 derece olduğunu AFJET A.Ş’nin 20 derece ısıyı garanti ettiğini söyleyen Genel Müdür Yusuf Ulutürk, 20 derece üzerinde sıcaklık beklemenin doğru ve makul bir beklenti olmadığının altını çizdi

ANİ DÜŞÜŞLER PROBLEM OLUŞTURDU
Afyon Jeotermal olarak kaynakla ilgili bir problemleri olmadığını ifade eden Genel Müdür Yusuf Ulutürk, faal durumda toplam 19 kuyudan 10’nun yedekte tutulduğunu kaydetti. Yedekte olan kuyuların çok sıkıntılı zamanlarda kullanılıp, dinlenmeye bırakıldığını aktaran Ulutürk; “Şu anda sistemimizden 1900-2000 ton arası saatte su çekiyoruz. Bunun 1400-1500 tonunu ısıtmada kullanırken 550 ton civarında suyu da turizm hattında kullanıyoruz. Geçen yıl tek toplama havuzumuzdaki suyu tüm sisteme veriyorduk. Buradaki seviye kontrolü sıkıntısı nedeniyle bu yıl 3 bin tonluk bir havuzda imalat yapıldı. Şu anda turizm hattına eski havuzdan diğer ısıtmaya da yeni havuzdan servis yapılıyor. Belli bir sıcaklığa kadar hiçbir problemimiz yok. Sıcaklık ani düştüğü zaman diğer enerji gruplarında da problemler oluyor. Katı yakıt grubunda olsun, doğal gaz grubunda olsun. Doğal gaz akışındaki sıkıntılardan dolayı bu tür problemleri yaşayan elektrik santralleri ve diğer tesislerde etkinlendi.” dedi.
SU 64 DERECE GELİP 47 DERECE DÖNÜYOR
Yusuf Ulutürk, Afyon Jeotermal olarak soğukları başladığı ilk günlerde özellikle binaların özel konumları nedeniyle kuzey yönde ya da bina altlarında kapalı devrelerindeki su eksikliği, filtlerlerde tıkanmalardan dolayı sıkıntılar yaşandığını belirtti. Bir kaç farklı ekip kurarak sorunu 2-3 günde çözdüklerini kaydeden Ulutürk; “Şu anda ısınma ile ilgili binanın çok özel bir durumu yoksa bizim skada sistemimizde bir problem gözükmüyor. Biz bina altına 64 derece ısı veriyoruz, 47 derecelik bize geri dönüş oluyor. Demek ki bina ısıya doymuş oluyor. Burada yapılacaklar; Binanın bir sıkıntısı olup olmadığını belirlemek, daire izalasyonlarına özen göstermek ve iyi havalardaki hava sıcaklıklarını eksi derecelerde beklememektir. Vücutların bünyenin oda sıcaklığına adapte olması gerekiyor.” diye konuştu.
TASARRUF EDİLMESİ ZARURİ
Türkiye’nin tüm enerjisinin yüzde 96’sını yurt dışından ithal ettiğini hatırlatan Yusuf Ulutürk, özellikle elektrik üretimi ile ilgili yüzde 50’lik oranın doğalgazdan karşılandığını, yüzde 25-30’luk kısmının ise ithal edilen kömürlerden termik santraller aracılığı ile karşılandığını söyledi. Gerçekçi olup bilinçli enerji tüketiminin zorunluluğuna işaret eden Ulutürk; “Mümkün olduğu kadar tasarruf etmek zorundayız. Jeotermal enerji sonsuz değil. Belli noktaya kadar doğal kaynağa çevirip bir ısıtma sistemi gerçekleştiriliyor. Vatandaşın yanlış algıladığı şöyle bir şeyde var; Yeri geldikçe ve sıkça bahsettiğimiz üzere evin iyi bir izalasyonu yoksa birde mantoloma yoksa ısı kaybı kaçınılmaz.” şeklinde konuştu.
SİSTEMDE SIKINTI YOK
Normalde mühendislerin hesap ettikleri bir değer bulunduğunu buna göre radyatör hesabı yapıldığını aktaran Ulutürk şöyle konuştu: “Bina altına 65 derece ısı da verilse mevcut metrekaredeki radyatörün alacağı ısı belli. Bu ısı oranı 80 derece bile olsa radyatörünüz kaç metrekare ise o kadar ısı alırsınız. Fiziken mümkün değil. Vatandaşlarımıza önerim; Kesinlikle Afyon Jeotermalin bir sıkıntısı yoktur. Zaman zaman vanalarda pombalarda ufak tefek sıkıntılar olabiliyor. Bunlarda çok kısa süreli dalgalanmalar. Süratle gideriliyor. Yeni havuzun devreye girmesi ile daha iyi ısınacaklarının garantisini veriyorum.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme