• Haberler
  • Genel
  • Şişmanlıkla mücadele Türkiye’ye örnek olacak

Şişmanlıkla mücadele Türkiye’ye örnek olacak

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, Devlet Hastanesi karşısında açılacak olan Sağlıklı Yaşam Merkezi'nin şişmanlıkla mücadelede Türkiye’ye örnek olacağını açıkladı. Dr. Akgün, bu çalışmanın önceden takipleri yapılan 18 bin hastanın özlemle beklediği bir hizmetin devamı olduğuna dikkat çekti Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, kurumun yürüttüğü çalışmalar hakkında İGM üyelerini bilgilendirdi. Dr. Akgün sunumunda [&hellip]

Şişmanlıkla mücadele Türkiye'ye örnek olacak

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, Devlet Hastanesi karşısında açılacak olan Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin şişmanlıkla mücadelede Türkiye’ye örnek olacağını açıkladı. Dr. Akgün, bu çalışmanın önceden takipleri yapılan 18 bin hastanın özlemle beklediği bir hizmetin devamı olduğuna dikkat çekti

Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, kurumun yürüttüğü çalışmalar hakkında İGM üyelerini bilgilendirdi. Dr. Akgün sunumunda kurumsal faaliyetleri detaylarıyla anlattı.
HİZMETLER BİRİNCİ BASAMAK
Dr. Lütfi Akgün, 2 Kasım 2012 tarihi itibariyle Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Dönüşüm Programının yeni yapılandırması çerçevesinde illerde Sağlık Müdürlüğü yanında Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği olarak kurumların meydana geldiğini söyledi. Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün Afyonkarahisar’da kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına 189 aile hekimi, 81 sağlık evi, entegre hastaneleri ile tüm sahada hizmet verdiğini aktaran Dr. Akgün; “Halk Sağlığı Müdürlüğümüz birinci basamak sağlık hizmetleri vermektedir. Gebe ve bebek izlemleri, bağışıklama, aşılama, çevre sağlığının korunması, tütünle mücadele, bulaşıcı hastalıklarla mücadele, poliklinik hizmetleri, kanserle mücadele, acil poliklinik hizmetleri, evde bakım hizmetleri, bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele, akıl ruh sağlığının korunması sadece yapılan hizmetlerden bazılarıdır” dedi.
36 SAĞLIK EVİ YENİLENDİ
Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, 2012 yılında Sağlık Müdürlüğüne İl Özel İdaresince 405 bin TL para tahsisi yapıldığını söyleyip, paranın Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce kullanıldığını belirtti. Dr. Akgün, Sağlık Bakanlığı’ndan gelen 120 bin TL para ile toplam 525 bin TL paranın ilde birinci basamakta hizmet veren sağlık evlerinden 36’nın komple iyi hizmet verecek şekilde yaşanabilir hale getirildiğini kaydetti. Toplam 36 sağlık evinin bakım ve onarımlarının yapıldığını aktaran Dr. Akgün; “81 Sağlık evimizden yaklaşık 45’ne herhangi birşey yapamadık. İnşallah önümüzdeki sene içerisinde ayrılan para ile kötü durumdaki sağlık evlerimizi daha iyi şartlara çekeceğiz. Nüfusa göre ebe, hemşire ve doktor istihdamı yapılmıştı. Bin nüfusa sağlık evleri kurulmuş, ebe görevlendirilmiş, 3 bin 500 nüfusa bir aile hekimi görevlendirilmiştir” diye konuştu.
ŞİŞMANLIKLA
MÜCADELE EDİLECEK
Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerlere entegre hastaneler kurulduğunu anlatan Dr. Lütfi Akgün, bu tür hastaneleri; hasta yatışının olmadığı, aile hekimliği, ağız diş sağlığı, acil poliklinik hizmetlerinin 112 ile birlikte verildiği bir kompleks olarak tanımladı. İlde üç gebe okulu, bir sağlıklı yaşam merkezi açmayı planladıklarını ifade eden Dr. Akgün; “Gebe okulunda annelik ve bebek bakımına yönelik eğitimler verilecekken sağlıklı yaşam merkezinde ise sağlığın korunması ve geliştirilmesi için şişmanlık ve şişmanlığın neden olduğu hastalıklara çözüm üretilip, şişmanlıkla mücadele yapılacaktır. Devlet Hastanesi karşısında eczanelerin üzerinde bulunan 500 metrekarelik alan müdürlüğümüze bu amaçla kullanılmak üzere tahsis edilmiştir. Burada hizmet verecek olan tüm personele eğitimleri verilmiştir. Fiziki ortamın Belediye Başkanımız ve encümen üyelerinin destekleriyle yapılmıştır. Ama hizmet verebilmesi için tefrişatı, binanın projeye uygun hale getirilmesi için gerekli kaynak İGM desteğiyle sağlanmıştır. Sadece kendi adıma değil bu hizmeti alacak insanlar adına da sizlere müteşekkirim” şeklinde konuştu.
18 BİN HASTA
ÖZLEMLE BEKLİYOR
Gebe Okulu ve Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin özürlülerinde rahatça kullanabilecekleri şekilde fiziki olarak düzenleneceğini belirten Dr. Lütfi Akgün, fazla kilonun ciddi bir sağlık sorunu olduğunun altını çizdi. Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin Türkiye’de başkaca bir örneğinin olmadığını söyleyen Dr. Akgün şöyle konuştu: “Açılacak olan bu sağlık merkezi sağlık turizminde önemli yer edinecek. Kilolu insanların sağlık sorunlarına çözüm getirecektir. Başlangıçta kilolu insanların sağlık sorunlarına ayakta çözüm getirecek olan bu merkezimiz, Kamu Hastaneleri Birliği’nin ortak çalışmaları ile inşallah çok daha ciddi kilo sorunu olan insanların hastane ortamında yatışı yapılarak tedavileri yapılacaktır. Aslında bu hizmet yarım kalmış olan bir hizmetin devamıdır. Daha önceden takipleri yapılan 18 bin hastanında özlemle beklemiş olduğu bir hizmetin devamıdır. Bu anlamda hizmetin hayata geçirilmesinde İGM Başkanı Salih Sel ve meclis üyelerinin her birine, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, encümen üyelerine, konuyu gündemde tutan basınımıza şükranlarımı sunuyorum.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme