• Haberler
  • Genel
  • Şirket gibi yönetim tarzı, borçları azalttı

Şirket gibi yönetim tarzı, borçları azalttı

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Karahisar Tv'de katıldığı Yerel Gündem programında Belediye'nin şirket tarzıyla yönetilmesi nedeniyle maddi anlamda rahatladıklarını belirtti Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Karahisar Tv'ye konuk oldu. Yerel Gündem programında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Çoban, Belediye'nin maddi anlamda iyi bir durumda olduğunu belirtti. Belediye'nin şirket gibi yönetilmesiyle birlikte masrafların azaldığının altını çizen [&hellip]

Şirket gibi yönetim tarzı, borçları azalttı

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Karahisar Tv’de katıldığı Yerel Gündem programında Belediye’nin şirket tarzıyla yönetilmesi nedeniyle maddi anlamda rahatladıklarını belirtti

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Karahisar Tv’ye konuk oldu. Yerel Gündem programında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Çoban, Belediye’nin maddi anlamda iyi bir durumda olduğunu belirtti. Belediye’nin şirket gibi yönetilmesiyle birlikte masrafların azaldığının altını çizen Başkan Çoban, “Belediye Başkanı olduğumda İller Bankasını ziyaret etmiştim. Genel Müdür yoğun olduğu için kartımı bırakıp üst kata genel müdür yardımcısının yanına çıktım. O esnada beni telefonla arayarak genel müdürün beklediğini söylediler. Tekrar aşağı inerek genel müdürün yanına geldiğimde beni çok merak ettiğini söyledi. Ben de neden bu kadar merak ettiğini sorduğumda bana geçmiş dönemde İller Bankası görevlilerinin kapıdan kovulduğunu söyledi. Eski Başkan İller Bankası’ndan borç para istiyor. İller Bankası gelir ve giderlerimize bakmak istediklerinde biz kimseye evrak göstermeyiz demişler. Herkesle kavga ederseniz bu memlekete yatırım yapamazsınız. Şu an hem Ankara protokolü ile hem de Afyon protokolü ile çok iyiyiz. Bu hepimiz için bir nimettir” dedi.
BİRLEŞME DEĞİL, OTOBÜSLEŞME
Başkan Çoban, toplu ulaşımda birleşmenin söz konusu olmadığını ancak minibüslerin otobüsleşeceğini söyledi. Çoban, “Bizim bir ulaşım master planımız yok. Valimiz, emniyet müdürlüğü ve trafikler alakalı birimlerle İstanbul’a ziyarete gittik. Burada akıllı kavşaklar üzerine uzman olmuş İspak şirketine ziyarette bulunduk. Geçtiğimiz yıl ihalesiyle Afyonkarahisar’a bir master ulaşım planı yaptık. Bize ilk söylenen şey Afyon’da toplu taşıma araçları fazlalığı oldu. Bugüne kadar Belediye’ye ve Afyonspor’a ne zaman para lazım olsa minibüs hattı satıldı. 163 bin nüfuslu iken 363 tane minibüs hattımız vardı. 2008 yılında Turex’lerle 450 araç oldu. Türkiye’nin hiçbir bu nüfuslu ilinde bu kadar hat yoktur. Duraklar on dakikada bir sefer yapmak yerine 2 dakikada bir sefer yapmaya başladılar. İkili yapı olması büyük sıkıntıydı. Otobüs kiralama şirketi on yıl kendini garantiye almak ister. Biz bunu ihale şartlarından dolayı yapamıyoruz doğrusu da budur. Ama kavgalar, taşlamalar ve darp etmeler oldu. Turex firmasının mutabakatı şart. Turex de bunu vereceğini belirtilmiş. Ama birleşme olmayacak otobüsleşme olacak” dedi.
AKARÇAY İÇİN 11 MİLYON LİRALIK HARCAMA
Programa Akarçay ile ilgili gelinen süreci değerlendiren Çoban, 1939 yılından beri gündemde olan Akarçay projesinin kendi dönemlerinde hayata geçtiğini söyledi. Çoban şöyle konuştu:
“Su arıtma tesisimiz devrededir. Akarçay bu sayede artık kirlenmiyor. Biz bunu yaparken de belediyemizin bir lira borcu olmayacak şekilde tasarladık. 24,5 milyon liraya mal olan bu yapının şu anda borcu yok. Afyonkarahisar Belediyesi’ni bu zamana kadar değil 24,5 milyon, 4 milyonluk bir tesisi bile borçsuz yapamazdı. Akarçay’a gelince sadece DSİ’nin Akarçay için harcadığı para 33 milyon liradır. Afyonkarahisar belediyesinin Akarçay için harcadığı para ise 11 milyon liradır. Artık 3-4 milyon lira ile son halini bulacaktır. Sadece alacağımız geminin maliyeti 500 bin lira civarındadır. Akarçay’ın yürüyüş yollarını maliyeti düşük olan parke ya da asfaltla kaplayabilirdik. Ama biz en kalitesini istediğimiz için tartan pist yaptık. 2 km uzunluğunda bir tartan yürüyüş pisti birçok ilde hala yoktur. Akarçay’ın fotoğraflarını montaj olarak görenler kano gezisine inanmayanlar oldu, ben hazırım hemen yarın gidelim elimize fotoğrafı alalım bakalım görelim. Biz sadece burayı da yapmadık, tanesinin maliyeti 1 milyon lirayı bulan birçok park yaptık.”
BETON PARKE
REKORU KIRILDI
Yolların sağlam olabilmesi için beton parke yapımına önem verdiklerini söyleyen Başkan Çoban, son 50 yılda kendileri kadar beton parke çalışması yapılmadığını söyledi. 2013 yılında bunun 100 kata çıkacağını kaydeden Çoban, “Bizi sadece sathi kaplamada geçtiler. Ancak biz sathi kaplamaya sıcak bakmıyoruz. Çünkü en kötü ve en ucuz yol sathi kaplama yollardır. Metrekaresini 7 TL’ye mal edersiniz. Oysa bizim sıcak asfaltın metrekaresi 30 TL’ye geliyor. 1 milyon 23 bin metrekare beton asfalt ise tüm zamanların rekorudur” diye konuştu.
BİR ÇOK FARKLI YATIRIM
Afyonkarahisar Belediyesinin yatırımlarda rekor kırdığını belirten Başkan Çoban, “Bize neden geçmişle mukayese ettiğimizi soruyorlar. Sonuçta başka şehirlerle mukayese edecek halimiz yok. Sayın Başbakanımızda yaptığı hizmetleri anlatırken 2002 öncesi ve sonrasını halkımıza anlatıyor. Bizde 1999-2004 ile 2004-2009 yılları arasındaki yatırımlarla karşılaştıracağız. Göreve gelmeden birkaç ay önce bilboradlarda ‘Meclis üyelerimizle 130 milyon TL’lik kaynak ortaya koyduk’ yazıyordu. Ben bu yazıyı görünce sevinmiştim. Belediyenin kasasında yüklü miktarda para var zannettim. Başkan olunca baktık ki kasada 2,5 trilyon borç var. Biz gelmeden önce İller Bankasından 5,5 milyon TL borç para alınmıştı. Biz bu borcuda ödemek zorunda kaldık. Ama 2008 yatırımı olarak göründü. Bizim ödediğimiz borcun yatırımını geçmiş başkan yaptı gibi bir olayla karşılaşıyoruz. İller Bankasına 46 milyon TL borç vardı. Belediyemize gelmesi gereken paranın yüzde 40’ı kesiliyordu. Biz buna rağmen borçlanmadan 2009’da 11 milyon TL, 2010’da rekorla 26 milyon, 2011’de 57 milyon, 2012’de yine bir başka rekorla 60 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. 2008 yılında eski başkanın 18 milyon TL yatırım yaptığını gördük. Tabii ki yatırım yapıldığı için minnettarız. Ama İller Bankası ve Turex’ten gelen parayla yatırım yapılmış. Üstelik Turex’ten 10 yıllık kira parası peşin alınmıştı. Hiçbir Belediye bu kadar uzun söyleşmede peşin para almaz” dedi.
AB STANDARTLARINDA BİR PAZAR
Karayollarının bulunduğu alana modern bir Pazar yeri yapılacağını söyleyen Başkan Çoban, “Bir kamu kuruluşundan değerli bir arazisini almanın ne kadar zor olduğunu tahmin edersiniz. Bakanımız Veysel Eroğlu’nun büyük katkılarıyla Karayolları arazisi bize geçecek. 35 bin metrekare alandan 12 bin metrekaresi Karayolları’na bırakacağız. Kalan alanda hem yeşillik bir alana kavuşacağız hem de asansörü, rampası, merdiveni, yürüyen merdiveni olan AB standartlarında bir Pazar yeri yapacağız. Biz bu alanı satsaydık belediye milyonlarca TL para kazanırdı ancak feragat ediyoruz. Şu anki Pazar yeri yaz ve özellikle kış dönemi halkımıza da esnafımıza da sıkıntı veriyor” ifadelerini kullandı. Başkan Çoban ayrıca eski otogarda da yeşillendirme çalışmalarının yapılacağını söyleyerek halkımızın şehir içinde huzurlu ve güzel alanlara sahip olacağını kaydetti.
MEYDAN ÇALIŞMASINA DEVAM
Kent Meydanı çalışmalarının devam ettiğini belirten Başkan Çoban, “Valiliğinin taşınacağı eski belediye binası sit alanı olduğu için tescilli bir eser bu yüzden her proje sürekli gidip geldi. İhale süreci bu yüzden uzadı. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu 2011 yılında 3 Milyon 500 bin lirayı gönderdi. Para hazır. 2012 yılında buranın ihalesi yapılabildi. Müteahhit firma 29 Ekim’de sayın valim binayı boşalt demesine rağmen restorasyon bitmediği için valilik taşınamadı. Müteahhitle görüştük nisan ayında restorasyon bitecek dedi. Biz en geç Haziran ayında şu anki valilik binasını yıkacağız. Çünkü orada sadece valilik birimleri kaldı. Bakınız kent meydanı için biz yarışma düzenledik. Sadece yarışmaya 750 bin lira harcadık. Oldukça da ses getiren bir yarışma oldu” dedi.
DOĞALGAZDA SIKINTI YAŞANDI
Doğalgaz şirketinin Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Afyon’da da sıkıntı oluşturduğunun altını çizen Başkan Çoban, “Biz biliyorsunuz Cumhuriyet Mahallesi’nde elektriği yer altına aldırdık. Dumlupınar mahallesinin bir bölümünü de yer altına artırdık. En son geç de olsa milli birlik caddesinde de bu çalışmayı yaptı. Telekom fiber optik kabloyu geçirdi. Geçen kış ayında milli birlik caddesinde çok ciddi sıkıntı yaşandı. Geçmişten kalan bir yoldu. TEDAŞ’a dedik ki elektrikleri yer altına aldın bağlantını yap direkleri kaldır dedik ama kaldırmadı. İkinci olarak doğalgaza yazılar yazdık, konuştuk, her türlü desteği vereceğimizi söyledik ama yapmadılar. Doğalgazı Afyon’da yapan firma Başkent-Gaz ihalesine girdi. İhale bunlara kaldı. Parayı yatıramadılar. Parayı yatıramayınca teminatları yandı. Bu sıkıntı yüzünden doğalgaz Afyon’da 10 Temmuz 2012 tarihinde çalışmaya başlayabildi. Böyle olunca Milli Birlik Caddesi bizim projemizde yok dediler. Öyle olunca biz yolu yaptık. Bu sene gene programlarında olmadıklarını söylediler. Ben buradan halkımıza şunu söylemek istiyorum. Afyonkarahisar doğalgazını yapan firma ne valiliğe bağlı ne belediyeye tamamen özgür bağımsız bir şirket. Yani valiliğin bakanın şuraya gir demesi gibi bir yetkisi yok. Bizde bir vatandaş gibi rica ediyoruz. Bazen taleplerimizi ciddiye alıyorlar bazen almıyorlar. Nitekim 2012’de 10 Temmuz’a kadar hangi mahalleye girileceğinin planını yapmamışlardı” dedi.
KENAR MAHALLELER UNUTULMADI
Kenar mahallelerde alt yapı çalışmalarına büyük önem verdiklerini kaydeden Çoban, “Kenar mahallere bizim dönemizdeki parke ve yol çalışmaları herhalde hiçbir zaman yapılmamıştır. Bugün Taşpınar, Olucak, Yunus Emre, Hattat Karahisari, Kayadibi, Veysel Karani, Hoca Ahmet Yesevi, Karşıyaka Mahallesi, Fevzi Çakmak, daha sayamadığımız birçok mahalle bizim dönemimizde hizmet almıştır. Lütfen gidin Sahipata’yı görün, Yenice’yi görün, Veysel Karani’yi görün, Karşıyaka’yı görün ondan sonra tekrar konuşalım” dedi.
800 PARSEL SATILDI
1999-2004 yılları arasında Belediye’nin 800 parseli sattığının altını çizen Başkan Çoban, “Belediye Çarşısı bir parsel olarak satıldı. Eğer belediye çarşısı satılmasaydı bugün belediyemizin en önemli gelir kaynağı olacaktı. Eski asfalt şantiyemizi 50 bin TL’ye satacağımızı duyurduk. Ama kimse almaya yanaşmadı. Ne bir araç, ne bir kazıcımız yoktu. Biz Türkiye’nin ilk TSE belgeli tesisini kurduk. Türkiye Belediyeler Birliği’ne üye belediyeler bizim şantiyemizi gezerek çalışmaların nasıl yapıldığını izliyor. Bize görerek 4-5 belediye daha kendi şantiyesini kurdu. Eskiden asfaltın tonunu 130 bin TL’ye mal ediyorduk. Yeni fabrikada tonunu 100 TL’ye mal ediyoruz. 2012’de yaptığımız asfalt çalışmalarında elde ettiğimiz kar sayesinde asfalt şantiyesi kendini kurtardı hatta bize para bile kazandırdı. 500 bin TL’ye asfalt kazıma makinası aldık. Bu makine bize bir yılda 700 bin TL masraftan kurtardı. Yani makinemız da kendini bir yılda amorti etti. Ben göreve geldiğimde 1 tane asfalt makinası vardı. Gelinen sürece siz değerlendirin” dedi. (Kocatepe)

SANDIKLI YA DA İSCEHİSAR

Sandıklıspor’un Mart ayındaki kongrede Afyon Sandıklıspor olarak adının değişeceği yönündeki sorusuyu yanıtlayan Başkan Çoban, “Salim Pancar’ın kulübü devir alması için mücadele verdik. Bizi kırmayarak takımı sahiplendi. İlk 2 yıl takım oldukça iyiydi. Hatta ikinci yıl son maçta bir üst lige çıkamamıştı. Ben Belediye olarak her sezon 300 bin TL verme sözü vermiştim. O döneme kadar ne dediysek gerçekleştirdik. Ancak Salim Pancar’ın bırakmasıyla birlikte Hikmet Bülbül bu işi yürütemedi. Kulübün borcu da 1.9 milyon TL civarında. Sandıklıspor yöneticileri gelerek maddi yönden sıkıntılı süreç geçirdiklerini ve takımı sahiplenmemizi istediler. Ben Sandıklıspor’a da geçmişte yardımlarda bulundum. Çünkü Sandıklıspor da memleketimizin takımı. Ayrıca borcu da oldukça düşük. Mart ayında kongreye gidecekler. Yeni bir yönetimle Afyon Sandıklıspor olarak ligde devam edebilir” dedi. Sandıklı ya da İscehisarspor ile profesyonel liglerde devam edebiliriz” dedi.

SPOR TESİSİ
BÜYÜK YATIRIM
Yapımı devam eden spor tesisinin ilimizin çehresini değiştireceğini söyleyen Çoban, “Spor Tesisini bugün olsa yine aynı yere yaparım. Çünkü şehir merkezinde bu kadar büyük alan bulmak mümkün değil. Biz her zaman söylüyoruz. Termal turizm bölgesine yapma nedenimiz büyük takımların buraya gelip kamp yapsın diye buraya yaptık. Bugün için 20’ye yakın futbol sahası yapmamızın amacı bu. Ben büyük takımlar gelirse kamp yaparsa şaşırmayın dediğimizde hayal kuruyorlar demişlerdi. Hayal olmadığı ortaya çıktı” dedi.

BEDESTEN’DEKİ DÜKKANLAR ŞAHISLARA AİT
Restorasyonu yılan hikayesine dönen Bedesten ile ilgili soruyu yanıtlayan Başkan Çoban, “Esnafı bir araya getirdik. Biz 500-600 bin TL vermeye hazırız. Her esnafın cebinden ortalama 3-4 bin TL para çıkacak. Ama bir türlü yanaşmıyorlar. Her şeyi devletten bekleyerek bir yere varılamaz. Eğer Bedesten restorasyondan geçerse oradaki esnafın kazancıda bir hayli artacaktır. Oradaki dükkanlar şahıs malı olduğu için tamamı devlet tarafından karşılanmaz. Bir an önce anlaşmaları gerekiyor” dedi.

“MÜJDEYİ VERECEĞİZ”
Yeni otogar karşısına yapılacak olan TOKi konutları ile ilgili bilgi veren Çoban, “Biz 1000 konut istiyorduk. Ancak TOKİ 360 konut yapıyor. Burada gazetecilerde ev sahibi olacak. Hatta konutların çoğunluğunu basın mensupları alacak. Bu konuda yakın bir zamanda müjdeyi veriyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme