Şırdan Sağlıklı mı?

Tadıyla, ilginç görünümüyle farklı bir alternatif sunan son dönemin trend sakatat yiyeceklerinden şırdan sağlıklı mı? Şırdan dolması faydaları neler, neye iyi gelir? İşte yanıtlar.

Haber

Osmanlı’dan günümüze uzanan Türk mutfağına özgü köklü bir yiyecektir şırdan. Sakatat yiyeceği olarak sınıflandırılan şırdan, özellikle Adana’da çokça tüketilir, son yıllarda sınırlarının genişlediği de aşikar. İlk başlarda sadece Adana ve çevresinde bilinen son olarak coğrafi işaret de alan şırdan, artık büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında. Peki ününü hak ediyor mu, şırdan sağlıklı mı? Şırdan dolması faydaları neler, neye iyi gelir? İşte yanıtlar.

Şırdan sağlıklı mı, faydaları neler?

Haber

Şirden veya daha bilimsel anlamıyla abomasum olarak da bilinen şırdan, gevişgetiren hayvanların çok odalı midelerinin son ve dördüncü bölümü. Görünümü tek mideli canlıların midesine benziyor, buranın alınıp temizlenmesi ve içine çeşitli baharatlarla zenginleştirilmiş pirinç eklenip ağız kısmının dikilmesi yapımının pişirilmeden önceki aşamalarını oluşturuyor.

Türk mutfağına özgü şırdan dolması, salçalı suda pişirilerek hazırlanıyor ve genelde tuz, pul biber ve kimyon eklenerek yaz-kış fark etmeksizin her mevsim yeniliyor. Salçalı suya kemik suyu da katılabiliyor. Bu da daha sağlıklı olmasına katkı sağlıyor.

O kadar çok tüketiliyor ki

Bu arada kebap ve şalgamıyla ünlü Adana’da o kadar çok tüketiliyor ki şehirde bu nedenle diğer şehirlerden yoğun olarak çiğ şırdan getiriliyor. Adana, bölgenin çığ şırdanlarının buluştuğu yer adeta. Yöresel nitelik taşıyan şırdan, şekliyle dikkat çekiyor, zira son derece sıra dışı görünüme sahip. Peki neden bu kadar meşhur, şırdan sağlıklı mı? Şırdan faydaları neler, neye iyi gelir?

Şırdan neye iyi gelir?

Şırdan faydaları ile dikkat çekiyor. Çünkü içeriği vitaminler ve mineraller barındırıyor. Sakatat sınıfında bir besin olduğu için son derece sağlıklı olduğu ifade ediliyor. Bağışıklık sistemine güçlendiren ve özellikle soğuk kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilen bir yiyecek.

Şırdan faydaları neler dendiğinde A ve B12 vitaminlerinin yüksek oranda bulunması ön plana çıkıyor. Kanser riskini düşürdüğü, günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabileceği, sinir sistemini geliştirdiği, B12 vitamini sayesinde özellikle kalp hastalıkları riskini azalttığı belirtiliyor.

Şırdan faydaları arasında bağırsak hastalıklarına karşı koruma da bulunuyor. Ayrıca hormonların sağlıklı işleyişi ve içerdiği yüksek D vitamini sayesinde nezle, grip gibi hastalıklara karşı koruma da mevcut.

Tam bir sağlık deposu şırdan. Bağışıklık sistemine yönelik olumlu etkileri ile bilinen şırdanın doğru ve detaylı şekilde temizlenmesi, bekletilmesi ise bu noktada büyük önem taşıyor. Eğer iyi temizlenmemişse mide rahatsızlıklarına neden olabildiği kaydediliyor.

Bakmadan Geçme