'Sırça sarayları yıkacağız, % 50'yle geleceğiz'
MHP Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Fatih Çetinkaya, 30 Mart 2014'teki yerel seçimler için iddialı konuştu. Afyonkarahisar merkezde yüzde 50'nin üzerinde oy alacağını belirten Çetinkaya, şehri Mahalle Danışma Meclisleri ile yöneteceklerini kaydetti Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Fatih Çetinkaya ile MHP İl Teşkilatı, Gazeteniz Kocatepe'yi ziyaret etti. Ziyarete MHP İl Başkanı Aziz Aslan, MHP [&hellip]
MHP Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Fatih Çetinkaya, 30 Mart 2014’teki yerel seçimler için iddialı konuştu. Afyonkarahisar merkezde yüzde 50’nin üzerinde oy alacağını belirten Çetinkaya, şehri Mahalle Danışma Meclisleri ile yöneteceklerini kaydetti
Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Fatih Çetinkaya ile MHP İl Teşkilatı, Gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. Ziyarete MHP İl Başkanı Aziz Aslan, MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Parsak, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, MHP Merkez İlçe Başkanı Alper Yağcı, MHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Özdinç katıldı.
YÜZDE 50 HEDEFİ
Ziyarette konuşan MHP Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Fatih Çetinkaya, halktan umduklarından büyük bir teveccühü ile karşılaştıklarını, yüzde 50 ve üzerinde bir oy almayı beklediklerini kaydetti. Çetinkaya, Afyon için en önemli projesinin Mahalle Danışma Meclisi olduğunu belirtti.
BELGELERİN ZAMANI VAR
MHP İl Başkanı Aziz Aslan ise, ülke genelindeki ortalamadan daha çok Afyonkarahisar’da oy alacaklarını ifade etti. Parti olarak gerginlikten uzak bir siyaset yürüttüklerini kaydeden Aslan, kendilerine ulaşan bazı belgeleri önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi.
MİLLET GÖRÜYOR
MHP MYK Üyesi Mehmet Parsak ise, hükümetin yolsuzluklarının milletin vicdanında hüküm giydiğini, bu nedenle seçimlerin milletin vicdanı tarafından yapılacağına inandığını belirtti. MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz da, gündeme gelecek ve konuşulacak eylemlerin hazırlığının olduğuna ilişkin ipucu verdi.
İşte sorulan sorular ve MHP heyetinin cevapları:
Sezer Küçükkurt: Seçim çalışmalarına başladınız. Vatandaşın tepkisi nasıl?
Fatih Çetinkaya: Vatandaşın bizi mahcup edecek derecede teveccühü var. Çok memnun oluyoruz.
Sezer Küçükkurt: Şimdiye kadar neler yaptınız?
Fatih Çetinkaya: İnsanların teveccühüne icabet edebilmeyi başarmaya çalışıyoruz. Biz bugüne kadar daha çok kendimizi anlatmak yerine insanları dinlemeye kendimizi adapte ettik. Biz planlar, projeler düşünüyoruz. Bu planları insanlarla paylaşacağımız zaman dilimine girdik. Biz kendimiz oturup da teknik masalarda, bilgisayar başlarında çalışmaları insanlarla paylaşmak yerine, halkın huzuruna hazırlıklı bir şekilde çıkmayı murad ettik. Hem ziyaret ediyoruz, bir taraftan da veri topluyoruz. İnsanların ne istediklerini dinliyoruz. En büyük gerçeklik şu ki: İnsanlar dinlenilmek istiyor. Maalesef insanlarda yönetim ve taban arasında uçurum var. Yerel yönetimler bunu kaldırmaz. Yerel yönetimlerde sırça saraylarda, mahalleleri, sokakları idare edemezsiniz, dizayn edemezsiniz. Etmeye kalkarsanız, sessiz çoğunluk gün gelir sizi sırça saraylardan indirir.
KENT BİLİMCİLİK TARTIŞMASI
Sezer Küçükkurt: Son zamanlarda tartışılır hale gelen kentbilimcilik kimliğiniz var. Bir mimar ya da mühendisten kent bilimcinin farkı nedir?
Fatih Çetinkaya: Türkçede –ci, -cu ekleri, bir mesleği icra eden için kullanılır. Tamir işini yapana tamirci diyoruz. Otomobilse otomobil tamircisi, saatse saat tamircisi… Kent bilimini şu anda bilim olarak icra eden benim. Bu diplomadan sonra da bu bitmeyecek. Bunun adı kent bilimi olduğuna göre ben o bilimi icra eden adamım. Hem bilim noktasında, hem de pratik noktada. Çıksınlar itiraz etsinler. Bu ünvanı kullanmaktan geri kalmayacağım. Biz liyakatın öne çıkmasını istiyoruz, biz bunun feryadındayız. Liyakat istiyoruz, her mecrada. Ehil insanlar, ehil oldukları görevleri yapmalılar. Cevabını da insanların gönlünü mutmain edebilecek şekilde vermiş olduk.
Murat Arısoy: Böyle bir şey niye çıktı sizce?
Fatih Çetinkaya: Aslında böyle bir şeyin çıkması biraz garabet. Bir gün önce Facebook sayfası açıyor birisi. Adı-sanı belli değil. Ertesi gün faaliyete geçiyor, sayfaya baktığınızda bir fitne tayfası görüyorsunuz. Bunların cevabı layıkıyla verilir, ismi bile belli olmayan bir insanın bir sosyal paylaşım sitesinde yazdıklarının haber olmaması gerekirdi. Bunu söyleyen siyasi rakiplerimiz ve muhataplarımız olduğu zaman eyvallah. Bu hemen haber olabilirdi. Birisi akla hayale gelmeyecek birtakım saçmalıklar yazsa, paylaşsa bu hemen haber mi edilmeli? Bu noktada bir üzüntüm var, onun dışında zaten cevabını verdik.
Murat Arısoy: Fatih Çetinkaya’dan çekinenler mi var?
Fatih Çetinkaya: Bizim bu işte liyakatlı ve ehliyetli olduğumuzun basına taşınması, birilerini çok rahatsız etti. O kadar uzak kaldıkları bir kavram ki benim de uzak olduğumu düşünerek böyle bir garabete düştüler. Ama en sonunda onlar için acı olan Afyon için aydınlığa vesile olacak bu gerçeği görmüş olacaklar.
BELGE DE Mİ YETMİYOR?
Burcu Aydın: Bu noktada, verilen cevabın bazı kesimleri tatmin etmediği konuşuluyor.
Fatih Çetinkaya: Belge de mi tatmin etmemiş? Bir alanda ihtisas yapmak istiyorsunuz, diyelim ki ulaşım. Siz yüksek lisansa devam ederken ‘Ulaşım bilimciyim’ dersiniz. Doktora yapmaya başlarsınız, ders verdiği için ‘öğretim görevlisi’ der. Hangi dalda, denirse ‘Ulaşım bilimciyim’ dersiniz. Bu konuyla ilgili bir diplomanız olur, diplomadan sonra devam etmezseniz, o zaman uzman olursunuz. Biz bu bilimi icra edeniz. İcra etmeye de devam edeceğiz. Ne kadar rahatsız olurlarsa olsunlar, benim işim yerel yönetim. Ben bundan sonra mevkim ne olursa olsun, pozisyonum ne olursa olsun ben ömrüm ve gücüm yettikçe memleketime bu noktada hizmet etmeyi kendime uhde kabul ettim. Hem bilim, hem icra noktasında.
UZUN VADELİ PLAN YAPILMALIYDI
Sezer Küçükkurt: Kent bilimci belediye başkanının diğerlerinden ne farkı olacak?
Fatih Çetinkaya: Belediyenin en önemli bölümü imardır. Hem bugün adına, hem de gelecek adına, işin hukuki boyutuyla birlikte imar çok önemlidir. Cezalara baktığınız zaman en çok cezayı imar yolsuzluklarında görürsünüz. Bir şehir, 20 yıl sonra kötü bir yere gidiyorsa 20 yıl önceki imar planına bakarsınız, orada görürsünüz. İmar planı demek, 20 yıl sonrasının fotoğrafını çekmektir, tasarlamaktır. Bu da vizyonla olur. Eğer kent bilimci bir insan şu 5 yıl içinde bir acil eylem planı yapılıp uygulamaya konulmuş olsaydı, orta ve uzun vadeli kalkınma planı yapılmış olsaydı, uzun vadeli olan, tüm idari sınırları ilgilendirmeliydi. Bugün sadece gayrimenkul yapımına dayalı bir belediyecilik anlayışı olmamış olurdu. Şehrin en az yeşil alanı olan mahallelerin tek hava alabileceği yer olan materyali bile inşaata ve betona boğmak, ancak ve ancak gayrimenkulle uğraşan veya başka bir işle uğraşan kişinin işidir. Bir belediyeciye bunu asla yaptıramazsınız. Yaptırmaya da yanındaki hiçbir gücün ve kuvvetin gücü yetmez. Fark budur.
HAYALİNİZ NEDİR?
Murat Arısoy: Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, gazetemize geldiğinde ‘Hayaliniz nedir’ diye sorduk ve anlattı. Sizin hayaliniz nedir?
Fatih Çetinkaya: Kent Konseyi, herkesin bildiğinin dışında kanuni zorunluluktur. 5393’ün 79’uncu maddesi bunu zorunlu kılar. Ama ilimizdeki Kent Konseyi pasifize konumdadır. Kent Konseyi’nin ne gibi görevlerinin olduğu, 79’uncu maddede yazar. Şehrin hak ve hukukunu savunmak bunun içindedir. Şehrin geleceğini planlamak bunun içindedir. Şehri markalaştırmak Kent Konseyi’nin görevlerinden ve muratlarından biridir. Bunları yapabilecek bir Kent Konseyi’ni destek, bilgi, talep ile besleyecek bir veri lazım. Bütün sivil toplum kuruluşlarından birer üye bulunur. Bütün kurumlardan birer üye bulunur. Bundan sonraki projelerimizi buradan gelecek taleplere göre belirlemeliyiz. Mahallelerde Danışma Meclisi kuracağız. 50 küsur tane mahallemiz var. Her bir tanesinde 1 Meclis olmayabilir. Küçük mahallelerin birlikte bir Meclis’i olabilir. Karşıyaka Mahallesi denir, ama Yeşilyurt, Osmangazi, Ali Çetinkaya ve Karşıyaka Mahalleleri vardır o bölgede. Orası bir mahalledir. Algı odur. Danışma Meclisleri, kendi mahallelerinin sorunları, kendi mahalleriyle ilgili belediyeler ve yerel yönetimden beklentileri ve taleplerinden müteşekkil olan görüşlerini Kenk Konseyi’ne iletecekler. Kent Konseyi’nin kararı Belediye Meclisi’nin gündemine gelmek zorunda. Orada da oylanırsa yürürlüğe girmiş olacak. Belediye’nin yürütme organı olan Encümen Heyeti, bu kararı uygulayacak. Halkın Belediye ile ilgili kaderini kendisi belirlemeli ve tayin etmelidir.
Murat Arısoy: Şurâlarla mı yönetilecek Afyon?
Fatih Çetinkaya: Bunu göreceksiniz. Size çok iş düşecek, çok yorulacaksınız. Artık 3-5 tane takım elbiseli, kravatlı, yerel yönetici diye geçinen ama sırça saraylarda insanlar hakkında karar veren insanlarla muhatap olmak yok. Bundan sonra Danışma Meclisi’yle muhatap olacaksınız. Onlar feryat figan edecekler, bu iş olacak diyecekler. Gerekirse Belediye Başkanları ile bir gün toplantı yapacaklar mahallelerinde, onlar icra edecek. Ben o konudaki yetkililerimle oraya gideceğim. O insanların isteklerinin yapılıp yapılmadığını kendim denetleyeceğim. Halk, yönetimde söz hakkına sahip olduğunu görecek.
BİRLİKTİR VE “KAYNAK” SORUSU
Murat Arısoy: Kent Konseyi dediniz. Kent Konseyi’nin Başkanı M. Emin Birliktir ile sizin aynı kaynaktan olduğunuzu biliyoruz. Aynı kaynak, kime el verdi?
Fatih Çetinkaya: Böyle bir şey yok. Hepimiz Hz. Adem kaynaklıyız. Hepimiz Adem ile Havva’dan olmayız. Kiminle aynı kaynaktan değiliz ki?
Burcu Aydın: Ziyaretlerinizde size karşı yaklaşım ne durumda?
Fatih Çetinkaya: Çok çok duygulandığım anlar oldu. Beklediğimin çok çok üzerinde bir teveccüh gördüm. Hatta ‘Bu yoğunlukta bu kadar teveccühe icabet edemediğimiz zamanlar olur mu’ diye endişe ettim. Çok büyük bir teveccüh var. Bundan dolayı çok mutluyum. Bunun sandığa büyük bir deprem olarak yansıyacağına hiç şüphem yok.
MHP, MUHALEFET EDİYOR MU?
Murat Arısoy: Çeşitli kesimler, MHP’yi yeteri kadar muhalefet yapmamakla eleştiriyor. Yolsuzluk gibi iddiaların yanı sıra yol gibi sorunları yeteri kadar gündeme getirmediğiniz belirtiliyor.
Sezer Küçükkurt: Buna ek olarak yolsuzluk iddialı belgelerle ilgili yorumunuz ne olur?
Aziz Aslan: Her şeyin bir zamanı var. Bir ay kadar bekleyin.
Murat Arısoy: Muhalefet etmeme eleştirisine nasıl bakıyorsunuz?
Aziz Aslan: Muhalefet ediyoruz.
Murat Arısoy: Güçlü bir kadro var ama gerisi gelmiyor gibi.
Fatih Çetinkaya: Cumhuriyet Halk Partisi’nin çok kıymetli İl Başkanı, geçenlerde bazı belgeleri kamuoyuna açıkladı. Ağacı salladı, dibine ne düştü merak ediyoruz. Cevap bekliyoruz. Bizim de söyleyeceklerimiz var. Bu büyük iddiaya bile cevap verilememişken, arka arkaya soru sormak dengeyi bozar. Önce cevapları görelim, iddiaları görelim. Bize de pek çok iddialar geliyor. Ama biz hiçbir zaman sözlü iddialarla konuşmayız. Biz elimizdeki somut deliller ve gerçeklikler üzerine konuşuruz. Rakibi yıpratmak adına değil, hakkaniyet neyse onun temeli üzerine konuşuruz. Artık sayın vekilimiz, sayın il başkanımız, ilçe başkanımız ve ben, bütün açıklamalarımızı ve konuşmalarımızı meşveret ederek açıklama yapıyoruz. Bu saatten sonra birimizin konuştuğu, hepimizin konuştuğu.
Aziz Aslan: Biz aday tanıtımında da bahsetmiştik. İlkeli ve etkili kampanya yürüteceğiz. Karalama kampanyası ve gerginlikten medet ummayacağımızı ifade ettik. İnsanlarımız ülkedeki gerginlikten, sürtüşmeden bıkmış durumdalar. Afyon hepimizin. Biz yapacağımız hizmetleri, farkımızı anlatarak bunu başarmak istiyoruz. Devletin savcısı var, jandarması, polisi var. Yolsuzluk yapılmışsa ortaya çıkaracaklardır. Günü gelince de herhangi bir kanıtlanmış belge varsa biz de elbette kamuoyunu bilgilendirme adına en azından sizlerle bunları paylaşacağız.
SEÇİM ÇALIŞMASI GERGİNLİKLE Mİ YÜRÜTÜLÜYOR?
Murat Arısoy: Gerginlik kelimesinden hareketle, MHP’nin seçim çalışmasında gençlik üzerinden bir gerginlik oluşturmaya çalıştığı eliştirileri var. Bu konuda genel olarak görüşünüz nelerdir?
Aziz Aslan: Biz genç kardeşlerimizin bu tür provokasyonlara kapılmamaları için elimizden geleni yapıyoruz. Geçen günlerde Üniversite’de bir olay oldu, hepimiz oradaydık. Olayın yatıştırılması konusunda Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ve Emniyet yetkilileriyle görüştük. Gerginlikten medet ummuyoruz. Burada biz, milletin menfaatini düşünüyoruz.
Fatih Çetinkaya: Fitne hareketi, Ankara’dan buraya saldırmaya başladı.
Kemalettin Yılmaz: Biz, güzel bir açıklama yapacağız. Konuyu gazeteci arkadaşlarımızdan duydum, bir açıklama yaptım. Ama daha geniş bir açıklama yapacağız.
Murat Arısoy: Sayın Yılmaz’ın yaptığı iki eylem hâlâ anlatılıyor. Biri çam dikme, diğeri de zarar gören otomobil parçalarını Belediye önünde sergilemeniz. Böyle eylemler görecek miyiz?
Kemalettin Yılmaz: Turpun büyüğü heybede, kafanızı yormayın.
Fatih Çetinkaya: Size önemli bir haber söyleyeyim. Belediye memurla toplu sözleşme yapmış. Bunun propagandası yapılıyor. Bu dikkate alınmalı. Ama mizah sayfasında mı yayınlarsınız bunu bilmiyorum.
Murat Arısoy: Bu 2010’daki referandumda ‘evet’ denildikten sonra bu hakkın doğduğu belirtiliyor.
Fatih Çetinkaya: Mehmet Parsak Bey, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda MHP’yi temsil eden beyefendi. Kendisi ‘evet’ denilen yasanın tekzibini anlatsın.
3 YILDA HSYK’DAN RAHATSIZ OLDULAR
Mehmet Parsak: 2010’daki referandumda 26 madde sözkonusuydu. Ama bunlardan sadece Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Anayasa Mahkemesi’nin yapısını düzenleyen maddeler akılda kaldı ve önemliydi. Diğer maddelerin hiçbirini hatırlamıyoruz. O iki maddeden bir tanesiyle HSYK’nın yapısı düzenlendi. Onun üzerinden henüz 3 yıl geçmeden bugün geldiğimiz nokta itibariyle ayakkabı kutuları açılıp milyon dolarlar ortaya saçılınca yürütmenin ve hükümetin yargıya tahakkümünü, hatta yargının bağımsızlığını ortadan kaldıracak davranışlar görüyoruz. 17 Aralık’tan beri izlediğimiz süreç bu. Bugün açıktan açığa söylenen durum, HSYK’nın yapısını yeniden düzenlemek. 3 yılda ne değişti? 2010’da ‘Hayırda hayır vardır’ derken, kendinize göre bir Anayasa Mahkemesi, kendinize göre bir HSYK, HSYK üzerinden de başta Danıştay ve Yargıtay olmak üzere kürsü hakimlerine varana kadar, benden ve ötekiden ayrımına düşmeyin, dedik. Biz bunu söylerken Ülkücü şehitlerimizin bile istismar edildiğini hatırlıyorsunuz. Geldiğimiz noktada ülkenin en önemli meselelerinden birisi yargı üzerindeki hükümetin baskısıdır. Sayın İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, ‘Her türlü yolsuzluğa sonuna kadar karşıyız’ diyor. Her yolsuzluk hükümet tarafından yapılıyor. İki soruşturmada 187 milyar dolardan bahsediliyor. Beytülmaldır. Sayın İl Genel Meclisi Başkanımız da istifa mı edecek diye düşünüyor insanlarımız. Bazı şeyleri unutturmaya çalışıyorlar. Erdoğan Bayraktar, Başbakan’ın onayıyla imar değişikliklerine imza attığını söylüyor. Başbakan’ın istifa etmesi gerektiğini söyledi. Milletimizin layıkıyla bunu gördüğünü biliyoruz.
Murat Arısoy: Kumpas ve komplo kelimelerini çok duyar olduk. Deniz Baykal’dan bahsediliyor, ama MHP’den kimse bahsetmiyor. O komployu kim yaptı?
Mehmet Parsak: Burada önemli olan şudur: O yaşananları hatırlatmak suretiyle, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının da bir komplo olduğuna bizi inandırmaya çalışıyorlar. Siyaset algı ve olgu üzerinden yapılır. Gelişmiş demokrasilerde olgu, gelişmekte olan demokrasilerde algı üzerinden siyaset yapılır. Türkiye’de algı oluşturulmaya çalışılıyor. Halkbankası’nın Genel Müdürü’nün odasından çıkan milyon dolarlar neyin parasıdır? Ortada kamu davası açmaya deliller daha şimdiden vardır.
BAŞARI ÇITASI: 15 BİN OY FARK
Sezer Küçükkurt: MHP, Afyonkarahisar’da başarı çıtasını nasıl tarif ediyor?
Alper Yağcı: Biz seçimi kazanmak istiyoruz. Sayın Burhanettin Çoban’ın, avukatlık mesleğinde başarılı olacağına inanıyoruz. Belediyecilik görevini iyi icra edemedi, ama kendi mesleğini icra edecektir.
Mehmet Parsak: İki tane de yeni İcra Dairesi açıldı. Demek ki işler de fazla.
Alper Yağcı: En yakın rakibimizle 15-20 arası bir oy farkı yakalayacağız diye düşünüyorum. Tabii CHP de ikinci sırada çıkabilir, ona bir şey diyemeyiz.
Fatih Çetinkaya: Bizim diğerlerinden farkımız şu: Verilerle söylüyoruz ki biz bitmiş-tükenmiş bir adamın, afaki söylemlerle kamuoyu oluşturma derdinden çok uzağız. Biz her zaman reel olduk. Bizim ağzımızdan laf olsun diye inanmadığımız bir sözü duyamazsınız. Bize olan tevüccühe cevap verdiğimiz sürece yüzde 50’nin üzerinde oy alacağımıza inanıyoruz.
Murat Arısoy: Kaç ilçe hedefi var? CHP 8 ilçeyi kazanmak üzere planlama yapıyor, AK Parti tüm ilçeleri kazanmak istiyor.
Aziz Aslan: Biz çok yüksek düzeyde başarı sağlayacağız. Türkiye’de aldığımız oy ortalamasının iki misli Afyon’dan oy çıkaracağımızı dşünüyoruz.
Sezer Küçükkurt: Nasıl bir Belediye Meclisi oluşacak?
Aziz Aslan: O çalışmalara ay sonunda başlayacağız, iyi bir Belediye Meclisi oluşturacağız. (Kocatepe Haber Merkezi)