Sinekle mücadelede 3 kat fazla ilaçlama

Beyazıt Mahallesi’nin halk arasında Çukur köy olarak bilindiğini ancak bu alanın Belediye de Beyazıt Mahallesi olarak kayıtlı bulunduğunu belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bu mahalleye tavuk çiftliği atıklarının gelişi güzel bırakıldığı yönünde şikayet aldıklarını açıkladı. Çoban, geçen yıldan bu tarafa sinekle mücadele için 3 kat fazla ilaçlama yapıldığını bildirdi Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, iki [&hellip]

Sinekle mücadelede 3 kat fazla ilaçlama

Beyazıt Mahallesi’nin halk arasında Çukur köy olarak bilindiğini ancak bu alanın Belediye de Beyazıt Mahallesi olarak kayıtlı bulunduğunu belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bu mahalleye tavuk çiftliği atıklarının gelişi güzel bırakıldığı yönünde şikayet aldıklarını açıkladı. Çoban, geçen yıldan bu tarafa sinekle mücadele için 3 kat fazla ilaçlama yapıldığını bildirdi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, iki gün önce halk arasında Çukur köy olarak bilinen Beyazıt Mahallesi’nden gelen heyetin tavuk çiftliği atıklarının hiçbir önlem almadan gelişi güzel bırakıldığı şikayetinin aktarıldığını açıkladı. Çoban, Vali Balkanlıoğlu başkanlığında ikinci kez yapılan toplantıya katıldığını belirterek; ” Atıklar ve kötü kokular ilimizin modernleşmesini, gelişmesini olumsuz hale getiren bir durum. Bu tür kokularla ilimizde sinek miktarı da artıyor. 2010 yılında yapılan ilaçlamanın üç katı ilaçlam yapılarak sinek varlığıyla mücadele edildiğini belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; “Çukurköy köy olarak bilinse de bizim kayıtlarımızda bir mahalledir. Yani şehir merkezinde imarlı bir alan olarak geçmektedir. Burası köy değil mahalle hukukuna dayalı bir yer. Bunu belirtmek istedim.” dedi.

Kokuyu değil, ihracatı konuşmalıyız

Sineklerin artış göstermesi ve şehir imajının olumsuz etkileyen kötü kokuların ortadan kalkması için el birliğiyle çözüm aradıklarını aktaran ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, yumurta sektöründeki gayretli çalışmaların kendilerini memnun ettiğini söyledi

Sinek ve kötü koku şikâyetlerinin tek başına yumurtacılardan kaynaklanmayabileceğine temas eden ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, bölge de iyi bir inceleme yapılması gerektiğini savundu.
İhracatın 30 milyon doları Afyon’dan
Serteser, ATSO Başkanı olarak kendisinin yumurtacıları sadece ilde ki toplantılarda değil, il dışında ki toplantılarda da sürekli övgüyle bahsettiğini kaydetti. Yaklaşık 150 milyon dolar olan yumurta ihracatının 30 milyon dolarlık kısmı olan beşte birlik bölümün Afyonkarahisar tarafından karşılandığını aktaran Serteser; “Hakikaten bu Afyonkarahisar’a büyük bir gurur veriyor. Sayın Valimizin de dediği gibi aslında çevre kirliliği konusunu konuşmak yerine acaba bu ihracatı nasıl arttırabiliriz, bu birliktelikleri nasıl arttırabiliriz, yumurtacılarımızın sorunları nelerdir diye bunları konuşmamız gerekli.” dedi.
Mermercilerden büyük serzeniş
ATSO Başkanı olarak kendisinin sadece tek bir sektörün başkanı olmadığını, yumurtacıların, mermercilerin diğer sektörlerin hepsiyle ilgilenmek zorunda olduğuna değinen Hüsnü Serteser; “Fakat son günlerde bilhassa boğaz tarafında ki mermercilerin büyük serzenişleri oldu. Bu yumurtacılara yönelik değildi aslında. Hiçbir sene olmadığı kadar sineğin ürediğine, sineğin rahatsızlık verdiğine dair bir şikâyetti. Bu tamamen yumurtacılardan da kaynaklanmayabilir. İyi bir inceleme yapılması lazım. Hatta Susuz bölgesinde büyükbaş hayvancılık da yapılıyor. Belki onların da atıkları buna sebep oluyor. Bunu tamamen yumurtacılardan demek de bir çözüm değil. Tamamı incelenmeli. Burada amaç ceza kesmek, tenkit etmek değil. Ama diğer vatandaşları, diğer sektörleri, yoldan geçenler açısından şehrin imajı için de çok önemli. ”diye konuştu.
Gerekli araştırmalar yapılacak
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın projeleriyle 3 yıl sonra çok değişik bir şehir görüleceğini vurgulayan Serteser şöyle konuştu: “Dolayısıyla bu basit önlemler belki biraz masraflı olabilir ama çok büyük masrafları yok. Bunları alırsak şehrimiz için çok önemli faydalar sağlamış olacağız. Biz sizlerden bunu istirham ediyoruz. Ama tabiî ki sadece tavukçular olmayabilir. İl Sağlık, Tarım Müdürlüklerimiz Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda gerekli araştırmaları yapacaklar. Mümkün olan bu problemi el birliğiyle çözmek niyetindeyiz.”

“Herkes üzerine düşeni yapmalı”

Sinek ve kötü kokunun sadece tavuk çiftliklerinden
kaynaklanmadığını savunan Afyon Yumurta Üreticileri Birlik Başkanı Sait Evrenkaya, kendilerinin üzerlerine düşeni yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyledi. Evrenkaya, bu noktada herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği mesajını iletti

Yumurta sektörünün sürdürülebilir bir yapıya sahip olduğunu belirten Evrenkaya, yörenin hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasının yanında birçok ülkeye yapılan ihracatla insanların beslenmesine katkı sunduklarını kaydetti. Tavuk gübresinden kaynaklandığı gerekçesiyle yapılan şikâyetler ve suçlamalardan duyulan rahatsızlığı ifade eden Evrenkaya; “Sinek ve koku olayı sadece tavuk çiftliklerinden kaynaklanmıyor. Afyonkarahisar’da yumurta sektörü büyük bir sektördür. Yıllık ihracat 50 milyon doları bulmaktadır. Böylesine büyük bir sektörde yaşanan bazı sıkıntılar için kendimiz gerekli önlemleri aldık. Yumurta üreticileri ve tavuk çiftliği sahipleri olarak gereken tüm önlemleri almaya devam edeceğiz. Gerek köylü vatandaşın, gerek iş adamlarının ve sanayicilerinde üzerlerine düşen görevleri yerine getirerek çevre kirliliğini önlemeleri gerekmektedir. Bizler hakkında bürokratlara sürekli şikâyetler gönderen kişileri iyi biliyoruz. Bu iş adamlarının da kendilerine has önlemler almaları gerekiyor. Çünkü onlarında doğaya bıraktığı atık ve pislikler var.”dedi. Toplantıda tavuk çiftliği sahipleri de söz alarak, görüş açıkladılar. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme