'Sınavlara hazırlanan öğrencileri düşündünüz mü?'
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Nizamettin Şenol, eğitimdeki son gelişmeleri bir basın toplantısı ile değerlendirdi. Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında Başkan Nizamettin Şenol, 'Hafta boyunca TEOG kalktı tartışmaları yapılırken şimdi de Üniversiteye Yerleşme Sınavı da sil baştan gibi haberler duymaktayız. Sayın yetkililer, siz bunları söylerken kendini mevcut sınava göre aylardır hazırlayan öğrencileri hiç düşündünüz [&hellip]
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Nizamettin Şenol, eğitimdeki son gelişmeleri bir basın toplantısı ile değerlendirdi. Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısında Başkan Nizamettin Şenol, “Hafta boyunca TEOG kalktı tartışmaları yapılırken şimdi de Üniversiteye Yerleşme Sınavı da sil baştan gibi haberler duymaktayız. Sayın yetkililer, siz bunları söylerken kendini mevcut sınava göre aylardır hazırlayan öğrencileri hiç düşündünüz mü? Bu değişiklikleri yaparken hangi bilimsel araştırmaları yaptınız, elinizde hangi veriler var? Bunları yaparken eğitimin ne olduğunu bilen ve içinde olan öğretmenlere hiç sordunuz mu? Bunların hiç biri olmadı, ben yaptım oldu mantığıyla yapılan hareketler bir neslin, eğitim adına kaybı demektir. Başka bir garip durum ise 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı öğrencilere dağıtıldıktan sonra geri toplatıldı. Bu kitap basılmadan önce Talim Terbiye Kurulu neden incelemedi? O kitapların basımı, dağıtımı kamu zararı oluşturmaktadır. Kim karşılayacak bu zararı? Biz eğitimciler şunu iyi bilmekteyiz ki eğitimde feda edilecek tek bir birey yoktur. Oysaki siz bir nesli, eğitim sistemini yaz boz tahtasına çevirerek heba etmektesiniz. Sizleri sorumlu davranmaya davet ediyoruz” dedi.
BAKANLIK’IN TALİMATI
YERİNE GETİRİLMEDİ Mİ?
Afyonkarahisar’da da vahim bir tablo ile karşılaştıklarını kaydeden Şenol, “Ülke genelinde durum böyle iken, Afyonkarahisar özelinde ise durum daha da vahim, akla, mantığa, kanuna yönetmeliğe uymayan tutum ve davranışlar son sürat devam etmektedir. Bir örnek vermek gerekirse; Şuhut İlçemizde Okul Müdürü olan kişi artık nasıl bir suç işlemişse Milli eğitim Bakanı Emriyle 76’ncı maddeye göre okul müdürlüğü görevinden alınıyor ve bu kişi Sandıklı İlçesine Öğretmen olarak gönderiliyor. Ancak bu kişi hangi paralel yapıdan destek alıyorsa tekrar müdür yapılıp il merkezine bağlı Salar İmam Hatip Ortaokuluna Müdür olarak görevlendiriliyor. Oysaki Yönetmeliğe göre üzerinden Yöneticiliği alınan kişi 4 yıl yönetici olamaz. Kendi ayrılsa bile bir yıl geçmeden yöneticiliğe müracaat edemez. Şimdi buradan AKP il yönetimine sesleniyoruz; Sizin bu durumdan bilginiz var mı? İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Milli Eğitim Bakanını takmaması olacak şey midir? Biz bu süreçte Türk Eğitim-Sen olarak Milli Eğitim Müdürlüğünü daha önce uyardık, üzerimize düşeni yaptık. Buradan Sayın Valimizi de bilgilendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
TORPİL İDDİALARI VAR
Eğitim çalışanları arasında “Torpil” iddialarının dolaştığına dikkat çeken Şenol, şöyle devam etti:
“Yöneticilik mülakatlarında torpilin, adam kayırmanın ve haksızlığın olacağı gerekçesiyle birçok üyemiz, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyesi ve sendikasız bir çok kişi sınava müracaat etmedi. Müracaat eden varsa da bir kısmı sınava girmedi. Sınava yoğun bir şekilde müracaat edenlerin çoğunluğu Eğitim Bir-Sen üyelerinden oluşuyordu. Eğitim çalışanları arasında yayılan söylentilere göre sınav, Eğitim Bir-Sen üyeleri, adamı olanlar ve torpilli kişiler için yapılıyordu. Sınav öncesinde Eğitim Bir-Sen’e geçerseniz, şu kadar kişiyi de Eğitim Bir-Sen’e üye yaparsanız mülakat sınavında size atanacağınız puan verilecek ve yönetici olacaksınız gibi sözlerle Türk Eğitim-Sen’den, diğer sendikalardan ve sendikasız öğretmenler yönetici atama vaadiyle Eğitim Bir-Sen’e üye yapılmıştı. Önceki yıllarda yapılan her yöneticilik mülakatında Afyonkarahisar’da ve Türkiye genelinde Eğitim Bir-Sen’e üye olanlara hak etmediği puanlar verilerek müdür, müdür baş yardımcısı ve müdür yardımcısı olmaları gibi çeşitli menfaatler sağlanmıştı.”
İHSANİYE’DEN ÖRNEK VERDİ
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü de eleştiren Nizamettin Şenol, “İhsaniye’den yine bir okul Müdürü ��lçe Milli Eğitim Müdürü’ne yaptığı olumsuz tavır ve davranıştan dolayı Sinanpaşa İlçesine sürgün edildi, akabinde de bu kişi adeta ödüllendirilerek asaleten görev yapamayacağı İhsaniye ilçesine vekaleten Şube Müdürü olarak görevlendirildi. Bu kişi yüzünden ilçede huzursuzluklar yaşandı, hatta bir lisenin müdür yardımcıları bu adamın kaba tavırlarından dolayı istifa dilekçeleri verdi. Şimdi soruyoruz; İhsaniye İlçemiz TEOG sınavında ilimizde sıralamada sonuncu olmuştur, sonunculuğu perçinlemek için mi böyle huzursuzluk yaratan tutum içerisine giriyorsunuz? İhsaniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne kadrolu Şube Müdür ataması yapılınca da bu kişi Özel Büro Görevlisi olarak görevlendirmesi yapılacağı söylenmektedir. Bu görevlendirme ile İhsaniye İlçesinin eğitim başarısını nasıl artırmayı hedefliyorsunuz? Yönetmelikte hizmetin gereği olarak yapılabilecek yer değiştirmeler başlığında, haklarında yapılan adli ve idari soruşturma sonucunda görev yerleri il içinde değiştirilenler daha önce görev yaptıkları ilçeye aradan üç yıl geçmeden atanma isteğinde bulunamaz denmektedir. Yönetmeliklerin ne dediği önemli değildir. Daha önce uyardığımızda Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürlüğü biz okul müdürlüğüne vekaleten görevlendirme yapmadık ki şube müdürlüğüne vekaleten görevlendirme yaptık dedikleri gibi, biz Özel Büro Görevlisi olarak geçici görevlendirme yaptık öğretmenlik kadrosu halen Sinanpaşa İlçesi Sincanlı Çiğiltepe Çok Programlı Anadolu Lisesinde mi diyeceklerdir” ifadelerini kullandı.
YENİ PARALEL
YAPILARA DİKKAT
“Yeni paralel yapılar” uyarısında bulunan Şenol, “Milli Eğitim Bakanlığının 2017/22 sayılı genelgesinde geçici, görevlendirmelere sınırlama getirilmesine rağmen, bakanlık genelgesi kaale alınmadan görevlendirme yapılacak mıdır? Görevlendirme yapılmamış ise Özel Büroda nasıl çalışmaktadır ? Bu kişi neden bu kadar vazgeçilmezdir? Arkasında hangi paralel yapı veya yapılar vardır? Öğretmen olduğu okulda neden çalışmamaktadır? İhsaniye dışındaki ilçelerde çalışma yasağı mı vardır? Böyle bir çalışma yasağı varsa bu yasağı hangi parelel yapı ya da yapılar belirlemiştir? Oluşan kamu zararını kim karşılayacaktır? Bunların hepsini göz önüne alarak İhsaniye ilçemize acilen müdahale edilmeli, eğitimde huzuru ve başarıyı artırmak için gerekli tedbirler alınmalıdır. Yukarıda verdiğimiz iki olayda da ortak bir yön var. Bu iki kişi de Malum Sendikanın İlçe temsilciliğini yapan kişilerdi. Buradan da İl Milli Eğitimde nasıl bir Paralel Yapının olduğu net bir şekilde görülmektedir. Bu paralel yapılara müsaade edildiği sürece ülkenin başına yeni 15 Temmuz Felaketlerinin gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Devlet, asla paralel yapılara müsaade etmemelidir” dedi. >> Ali Fuat GÜÇLÜER’in haberi
LOZAN HEZİMET DEĞİLMİŞ
Okullarda öğrencilere milli ve manevi değerlerin öğretilmesi gerektiğine işaret eden Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Nizamettin Şenol, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin referandum kararından sonra Lozan Antlaşması ve Ankara Antlaşması’nın gündeme geldiğini belirtti. Şenol, “Lozan ve Ankara Antlaşmaları hezimet değilmiş” dedi.
Şenol, son zamanlarda gündeme sıkça gelen Şemsettin Karahisari Ortaokulu’ndaki aksaklıkların ve yanlış işleyişin, genel bir yönetim anlayışından kaynaklandığını, okul müdürünü suçlamak yerine Milli Eğitim Yönetimi’ni eleştirmek gerektiğini aktardı.