Sinan Ateş Davasında Ne Oldu?

Ülkü Ocakları'nın eski Genel Başkanı Doç. Dr. Sinan Ateş'e yönelik suikast ile ilgili dava devam ediyor. Sinan Ateş cinayetinin aydınlatılmasını toplumun her kesimi istiyor

Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Doç. Dr. Sinan Ateş’in Ankara’da suikaste kurban gitmesinin ardından açılan dava devam ediyor. Dava çerçevesinde yapılan tutukluluk incelemesinde sanıkların tutukluluk durumlarının devamına karar verildi. 

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde görülen davada bir sonraki duruşmanın 30 Eylül 2024 tarihinde görülmesine karar verilmişti.

Doç. Dr. Sinan Ateş, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Çukurambar semtinde suikast sonucu hayatını kaybetmişti. Ateş’e yapılan suikastın ardından iddianame hazırlanmış, 39 kişi hakkında işlem yapılmıştı. İşlem yapılan 12 kişinin tutuklu olarak yargılanmasına karar verilmişti. 

Öte yandan Sinan Ateş Davası’nın siyasi bir suikast olduğu yönünde kamuoyu oluşturulmaya çalışılsa da Milliyetçi Hareket Partisi’nin davaya katılma talebinin reddedilmesi soru işaretlerine neden oldu. MHP, şu ifadeleri içeren dilekçe ile mahkemeye başvurmuştu:

Sinan Ateş Davasında Ne Oldu?

“30 Aralık 2022 tarihinde 13:40 sularında Ankara İli Çankaya İlçesi Çukurambar semtinde gerçekleşen silahlı saldırı sonucu Sinan Ateş hayatını kaybetmiştir. Olayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış, yürütülen soruşturma neticesinde 2024/3535 nolu iddianame tanzim edilmiştir.

İddianamenin hazırlanması 17 ay gibi uzun bir süre almıştır. Bu süre içerisinde Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurumsal kimliğine ve kadrolarına yönelik sistemli ve organize bir saldırı hareketi başlatılmıştır. İftira ve isnatta bulunulan bazı siyasilerin Milliyetçi Hareket Partisi ve kadrolarına zarar verme istek ve arzuları izahtan varestedir. Kısaca izah ettiğimiz nedenlerle ve CMK 237. Madde ile ilgili yapılacak açıklamalar doğrultusunda katılma talebimizin kabulüne karar verilmesi gerekmektedir.”

Mahkeme heyeti ise MHP’nin bu talebini reddetti. Bunun üzerine MHP Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “CMK 237. Maddesindeki düzenlemeye göre; “Suçtan zarar gören” gerçek ve tüzel kişiler İlk derece mahkemesindeki kovuşturma evresinin her aşamasında, hüküm verilinceye kadar kamu davasına katılabilirler. Ankara 32.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Milliyetçi Hareket Partisi’nin davaya katılma talebinin reddi usul ve yasaya aykırıdır.” dedi.

Bakmadan Geçme