'Sıkıntılar çözülmezse yumurta üreticisi biter'

Afyonkarahisar Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Ali Çelikten, basın toplantısı düzenleyerek yumurtacılık sektörünün son durumunu kamuoyuyla paylaştı. Çelikten, 'Sektörün önünde yapısal ve konjüktürel sorunlar birikmiş, sektör kendi içinde dinamiklerini oluşturamadığı için üretim maliyeti+kâr yumurta fiyatı yerine, ihracata kaça satılır ise iç piyasa fiyatları da bu doğrultuda açıklanmakta, üretici otoritesi ve beklentisi dışında hareket edilmektedir. Bu [&hellip]

Afyonkarahisar Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Ali Çelikten, basın toplantısı düzenleyerek yumurtacılık sektörünün son durumunu kamuoyuyla paylaştı. Çelikten, “Sektörün önünde yapısal ve konjüktürel sorunlar birikmiş, sektör kendi içinde dinamiklerini oluşturamadığı için üretim maliyeti+kâr= yumurta fiyatı yerine, ihracata kaça satılır ise iç piyasa fiyatları da bu doğrultuda açıklanmakta, üretici otoritesi ve beklentisi dışında hareket edilmektedir. Bu sıkıntılar çözülmez ise kırmızı ette olduğu gibi bugün zarar eden üretici yarın bitecek, ileri tarihlerde tesislerini kör on paraya satarak alan gruplar yüksek fiyatlara yumurta satacaklardır” dedi.
MALİYET ARTTI, FİYATLAR DÜŞTÜ
Yumurta üretimindeki maliyetlerin arttığına dikkat çeken Çelikten, “Sezonda mısırın tonu 650 TL iken bugün 950 TL olduğu düşünülürse üretim maliyetleri kat be kat artmış bunun aksine yumurta fiyatları 14 kuruşlara kadar düşmüştür. Bizim sorunlarımız ülkemizin sorunları, 22-23 kuruşa mal olan yumurtanın 14 -16 kuruşlara satılması üreticinin sonunu hazırlamaktadır. Çözüm için ortak aklın ve resmi otoritenin iradelerinin yardımlarınızı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
ZARARINA İHRACAT,
HERKESE ZARAR
Sektörün yeniden atılım yapması için önerilerini de gündeme getiren Mustafa Ali Çelikten, “Sektörümüzün üzerinde arz ve talep dengesizliği nedeni ile üreticimiz zarar etmektedir. Bu giderilmeli. Çünkü2023 yılında 500 milyar dolar ülkemiz ihracat hedefine güvenerek sektörde büyümüş, sektörümüz adına payına düşenin Hedefin yarısını ihracat olarak yapmıştır. 2013 yılında 407 milyon dolar, 2014 yılında 405 milyon dolar, 2015 yılında 275 milyon dolar, 2016 yılında 290 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu miktarın yüzde 30’unu Afyonlu üreticiler yapmıştır. 2015 yılında üretici öz sermayesi ile üretimini sürdürürken, 2016 yılında bankaların kıskacına düşmüş ve istese de üretimini durduramaz hale gelmiştir. Bu da sektörün krizini derinleştirmiştir. Ayrıca zararına ihracat yaparak, ülkemizdeki üreticiler kendi kaynaklarını bitirmek üzeredir” diye konuştu.  
ÜRETİM KONTROL
ALTINA ALINMALI
“Gezen tavuk” denilen üretim sürecinin de büyük bölgelerde izin verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Çelikten, “Gezen tavukve köy tavukçuluğu üretim modeline entegre üretim bölgelerinde izin verilmemeli. İşletmesinde gerekli şartları sağlayanlar ile sağlamayanlar aynı kefeye konulmaktadır. Bu sıkıntı ihracat hedeflerine de zarar vermektedir. Ayrıca Kontrollü yumurta tavuk üretim kapasitemiz 90-100 milyon iken gezen tavuk sayısı hergeçen gün artmakta ve 25-30 milyonu bulmaktadır. Kayıtsız ve kontrolsüz üretim her şekliyle biz üreticilere zarar vermekte olduğu gibi Bazı belediyeler, ziraat odaları, Tarım Kredi kooperatifleri bu yanlışlığa ön ayak olmaktadırlar” dedi.
YAPTIRIM GÜCÜ OLMALI
Yumurta Üretici Birlikleri’nin yaptırım gücü olması gerektiğini, bu sağlanırsa üretimin daha kaliteli olacağını vurgulayan Çelikten, “Arz ve talebi ayarlamak için regülasyon görevimiz olmalı. En azında civciv alım müsaadesi birliklere verilebilir. Yumurta faturaları Borsa tescili yerine üretici birliklerine tescili yapabilir. Süt üretici birlikleri gibi destekleri dağıtabilmeliyiz. Üreticiye Para dağıtmayınca birlikte hareket edilmiyor. Gönüllülük esasına göre nereye kadar devam ettireceğimiz belirsiz. Üretici küçük miktarda aidatlarını bile yıllardır ödeyemiyor” diye konuştu. >> Murat ARISOY’un Haberi

İYİ NİYETLİ ÜRETİCİ PARA KAZANAMIYOR

Afyonkarahisar Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Ali Çelikten, yumurta üretiminde yetkisiz kişilerin görüşlerinin basın kuruluşlarında yer bulmasının, bilgi kirliliğine neden olduğunu aktardı. Çelikten, “Bu durum, en ucuz protein kaynağı olan yumurtanın halkımız tarafından az tüketilmesine ve yurtdışından firmaların sektöre hâkim olmalarına kör on paraya satın almalarına yol açabilecektir” dedi.
Çelikten, şöyle devam etti:
“Yıllardır iyi niyetli üreticiler para kazanamıyor. Bunun yanısıra sektör dışı yatırımcılarında büyük kapasiteli üretime başlamaları krizi derinleştirmektedir. Bu nedenle sektörümüze yeni yatırım ve kapasite artışlarına değil, modernizasyon ve biyogüvenlik yatırımlarına destek ve hibe verilmelidir. Yapısal sorunlar; üreticiler birlikte hareket ederek kurumsal yapılar oluşturmalılar. Sektörel Dış Ticaret Şirketleri kurulmalı, aksi takdirde yumurtalarını zararına satmaya devam edecekler. 25-30 dolar bandında satılan yumurta 14-16 dolar bandında gezecek hatta daha düşük fiyatlara satmak zorunda kalacaklar, buda ülke kaynaklarını ve sermayelerini bitirmeye yol açacaktır. Konjüktürel sorunlar Çoğunlukla İhracat yaptığımız ülkelerin Irak ve körfez ülkeleri olması nedeni ile belirsizliklerin devam etmesi.”

Bakmadan Geçme