Sigaranın Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Dünyanın ve Türkiye'nin en çok tüketilen tütün ürünü sigaranın sebep olduğu hastalıklar nelerdir?

Haber

Sigaranın her yıl 5 milyonu aşkın kişinin ölümüne yol açtığını biliyor muydunuz? Zararları konusunda hiçbir şüpheye yer olmayan sigara, büyük bir düşman. Peki dünyanın ve Türkiye’nin en çok tüketilen tütün ürünü olan sigaranın sebep olduğu hastalıklar nelerdir?

Sigaranın sebep olduğu hastalıklar nelerdir dendiğinde temel nedenlere değinmek gerek. Zira sigara dumanında yüzlercesi zehirli 7 bini aşkın kimyasal var ve bunların yaklaşık yüzde 1’i de (70’den fazlası) kanser yapıcı özellik taşıyor.

Kanser yapan bir-iki kimyasala sahip yiyecek-içeceklere gösterilen hassasiyetin ne kadarı sigaraya gösteriliyor, bu da diğer tartışma konusu. Peki sigaranın sebep olduğu hastalıklar nelerdir?

Her 6 saniyede 1 kişi sigara yüzünden ölüyor. Sigara gerçek anlamda ölümcül ve sebep olduğu hastalıklar da oldukça fazla. İlk sırada kanser bulunuyor.

Haber

  • Kanser

Sigarada 70’den fazla kanser yapıcı kimsayal mevcut. Sadece sigara içmek değil ikinci kullanım ya da daha yaygın bilinişiyle dumana maruziyet esaslı pasif içicilik de kansere yol açabiliyor.

Sigara kullanan bir birey, sigara kullanmayana göre kanserden dolayı 7 kat daha çok ölüm riskine sahip. Bu oran akciğer kanserinde katlanarak artıyor (12-24 kat arasında). Kalp ve damar hastalıkları diğer öne çıkan sorun.

  • Kalp ve damar hastalıkları

Sigaranın sebep olduğu hastalıklar arasında öne çıkan kalp ve damar hastalıkları, karbonmonoksit gazı ile yakından ilgili. Sigaradaki karbonmonoksit gazı, akciğerlerden kana geçiyor ve kan hücrelerine bağlanıyor. Kanın oksijen taşıma kapasitesi azalır ve kan basıncı yükselir ve kardiyovasküler sistem hastalıkları oluşabilir.

Sigara içen bir bireyin, kardiyovasküler hastalıklar sonucunda ölüm riski sigara içmeyene göre yüzde 400 daha fazladır. Solunum sistemi hastalıkları, bu kapsamdaki diğer sorundur.

  • Solunum sistemi hastalıkları

Sigara dumanının en hızlı etkilediği organ olan akciğer, zehirli katrana maruz kalır ve zarar verir. KOAH dahil birçok hastalığın nedenleri arasındadır sigara. Sigaranın sebep olduğu hastalıklar arasında cinsel fonksiyonlarda bozulma da vardır.

  • Cinsel fonksiyonlarda bozulma

Sigara dumanı, her iki cinste de ayrım gözetmeksizin cinsel fonksiyonlarda bozulmaya neden olur. Sigaranın sebep olduğu hastalıklar bununla da kalmaz. Böbrek sorunlarından depresyona, hatta Tip-2 diyabete kadar sigara, birçok sağlık sorunun baş aktörüdür. Sigaradan uzak durmak, hayat kurtarır ve daha sağlıklı yaşam için elzemdir.

Bakmadan Geçme