• Haberler
  • Genel
  • “Sigara üreticilerinin tek gayeleri daha çok satış”

“Sigara üreticilerinin tek gayeleri daha çok satış”

İl Tütün Kontrol Kurulu, olağan toplantısını Sağlık Müdürlüğü Eğitim Salonu'nda gerçekleştirdi. Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk’ün de katıldığı toplantıda kurul üyeleri de hazır bulundular “Tatlı sert baskı yaptılar”Toplantıda Sağlık Müdür Yardımcısı Dr.Mehmet Pektaş bir sunum yaparak sigara endüstrisinin geçmişten bugüne kadarki izlediği politika hakkında çarpıcı bilgiler verdi. Dr.Pektaş “Sigara üreticileri kimi zaman imajını düzgün göstermek için [&hellip]

"Sigara üreticilerinin tek gayeleri daha çok satış"

İl Tütün Kontrol Kurulu, olağan toplantısını Sağlık Müdürlüğü Eğitim Salonu’nda gerçekleştirdi. Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk’ün de katıldığı toplantıda kurul üyeleri de hazır bulundular

“Tatlı sert baskı yaptılar”
Toplantıda Sağlık Müdür Yardımcısı Dr.Mehmet Pektaş bir sunum yaparak sigara endüstrisinin geçmişten bugüne kadarki izlediği politika hakkında çarpıcı bilgiler verdi. Dr.Pektaş; “Sigara üreticileri kimi zaman imajını düzgün göstermek için o ülkenin sağlık kurum ve kuruluşları ile birlikte hareket etmiş kimi zaman da kendisine ters gelmeyen kanunların çıkmasını engellemek için iktidarlara tatlı sert baskılar yapmıştır. Uluslararası arenada bile bazı imkanlar sağladığı akademisyeleri halkı yönlendirmede kullanmışlar, sigaranın bağımlılık yapmadığı ve pasif içiciliğin zararsız olduğu noktasında sözde bilimsel açıklamalar yaptırtmışlardır. Sigara üreticilerinin en çok kullandıkları araçlardan birisi de reklamlar olmuştur. Bunu bazen açıktan yaparken bazen de ünlü film yıldızlarına filmlerinde sigara içmelerine karşılık para vererek gizli olarak yaptırmışlardır. Sigara üreticilerinin tek gayeleri daha çok satış ve daha çok müşteri yani daha doğrusu hastadır. Ancak bu sayede asıl amaç olan daha çok kazanca ulaşabilirler”dedi.
“Başarılı olamadılar”
Sigara üreticilerinin özellikle 4207 sayılı kanunun çıkmaması için bir uğraş gösterdiğini belirten Pektaş; “Bunun için medyayı kullanarak gri propaganda diye tabir edilen dezenformasyona başvurmuştur. Yalan yanlış haberlerle dumansız hava sahası dediğimiz uygulamayı hafife almış ve bunun halk desteğinden yoksun uygulanamaz bir proje olarak göstermeye uğraşmıştır. Ama gelinen bu son noktada bu konuda başarılı olamadıklarını sevinerek görüyoruz. Bize düşen bu kirli savaşta yerimizi doğru belirleyerek iyi yönde mücadelemizi sürdürmektir. Çünkü bu psikolojik temelli kirli savaşın kurban sayısı ileriki tarihlerde bir soykırımdan, normal bir savaştan bile daha fazla olacaktır”dedi.
Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Pektaş’ın sunumundan sonra Ruh Sağlığı Şube Müdürü Dr. Nurdan Bayram’ın toplantıda alınan kararları okuması ve kurulca onay verilmesinden sonra toplantı sona erdi.

Bakmadan Geçme