Sigara okul bahçesinde de içilmemeli

İki yıllık süreçte kapalı alanda sigara içmeme yasağına uyum konusunda ekiplerin toplam 22 bin 4 adet denetim yaptıklarını bildiren İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, uygulamaya sahip çıkılmasını istedi. Dr. Yemenici, rol modellere sigarada özendirici olmalarını hatırlatıp eğitim kurumları bahçesinde dahi sigara içiminin yasaklanması gerektiğini savundu 294 Adet ceza kesildi İl Sağlık Müdürü Dr. Necip [&hellip]

Sigara okul bahçesinde de içilmemeli

İki yıllık süreçte kapalı alanda sigara içmeme yasağına uyum konusunda ekiplerin toplam 22 bin 4 adet denetim yaptıklarını bildiren İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, uygulamaya sahip çıkılmasını istedi. Dr. Yemenici, rol modellere sigarada özendirici olmalarını hatırlatıp eğitim kurumları bahçesinde dahi sigara içiminin yasaklanması gerektiğini savundu

294 Adet ceza kesildi
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 19 Temmuz 2009 tarihinde 4207 Sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte kapalı alanlarda sigara içme yasağı uygulamasının başladığını hatırlattı. Kanunun Ocak ayında çıktığını ancak kanunun yürürlüğe 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girdiğini dile getiren Yemenici; “Kanun yürürlüğe girdikten sonra hem özel kişi olsun hem tüzel kişi olmak üzere yoğun bir denetim çalışmasına başladık. Denetimleri sadece Sağlık Müdürlüğü olarak değil Belediye’den, İl Jandarma Komutanlığı’ndan, Emniyet Müdürlüğü’nden arkadaşlarla bir ekip olarak bu hizmeti yürüttük. Geçen süreçte 19 Temmuz 2001 tarihinde iki yıl olacak olan sürede toplam 22 bin 4 tane denetim yapmışız. Bunun 1293’ü kamu hizmet binalarına, 19 bin 755’ni özel hukuk kişilerine ait binalara, 662 adedini toplu taşıma araçlarına denetim yapmışız. Bu denetimler sonucu 294 adet kişi ya da kuruma ceza kesilerek haklarında işlem yapılmıştır.” dedi.
Çok büyük sapma yok
Kapalı alanlarda sigara içme yasağı doğrultusunda yaklaşık iki yıllık periyotta yapılan denetimler doğrultusunda 22 bin 4 adet toplam denetlemenin düşük bir rakam gibi gözüktüğüne dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, yasağa genel itibariyle uyulduğunu çok büyük bir sapmanın gözlenmediğini açıkladı. Özel kuruluşlar, toplu taşıma araçlarının yasağa çok iyi uyduklarını söylemenin mümkün olduğuna dikkat çeken Dr. Necip Yemenici; “Uymayanlar uyarılıyor. Bazı itiraz noktaları oluyor. Özellikle kafelerde açılıp kapanabilir cam sistemine sahip olan işletme sahipleri itirazlarda bulunabiliyorlar. Yasa gereği biz bunlar hakkında da işlem yapmak zoruda kalıyoruz. Üzerinde durmak istediğim konu kamu binalarıdır. Diğer yerlere sık gittiğimiz kadar kamu binalarına sık gitme gereğini duymuyoruz. Biz bütün kamu binalarında yöneticisi konumunda ki insanların bunlara duyarlılık göstermeleri kendileri dahil gereklidir. Yöneticiler personele örnek olmalıdır.” diye konuştu.
Uygulamaya sahip çıkılmalı
Kamu binalarında sigara kullanan çalışanlara yönelik açık alanlar oluşturulabileceğini, içeride kapalı alanda sigara içiminin kesinlikle söz konusu olmayacağını kaydeden Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici şöyle konuştu: “Sağlık Müdürlüğü olarak biz önce kapalı alanda sigara içmeme kuralına uyuyoruz. Kesinlikle biz böyle bir şeye asla izin vermiyoruz. Sağlık Müdürlüğümüzün arka bahçesinde özel bir alan yaptık. Sigara içmek isteyenler bu özel alanı kullanıyor. Zaten hastanelerde böyle bir şeyin olması mümkün değil. Diğer kamu kurumlarında ki arkadaşlarımız da denetçi arkadaşlarımız da bu işe hep birlikte sahip çıkacağız. Bunun takipçisi olmalarını istiyoruz. Çünkü biz bu işe kamu yöneticileri olarak sahip çıkmazsak vatandaşa da zorlayıcı bir şekilde gidip de bunu böyle yapın demek de bana göre vicdani olmaz. Biz inanıyoruz ki bu iş sıkı olarak takip ediliyor. Sayın Başbakanımız ve Sayın Sağlık Bakanımızın konuya yönelik hassasiyetleri bilinmektedir.”
Cezaevine bile katkı veriliyor
Sigara bırakmak isteyen kişilere hizmet vermek üzere iki ayrı sigara bırakma polikliniği açıldığını aktaran İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve KETEM bünyesinde iki ayrı poliklinik bulunduğunu belirtti. Sigara bırakma polikliniğine epeyce bir başvuru olduğunu kaydeden Dr. Yemenici sözlerine şöyle devam etti: “Cezaevinden bir mahkum mektup yazmış. Kendisi mektubunda sigarayı bırakmak istediğini belirtmiş. Son derece anlamlı bir mektuptu. Bizde arkadaşa yardımcı oluyoruz. Cezaevine gitmek üzere iki arkadaş görevlendirdik. Sigara içmemeyi başlandıysa da bırakılmasını öneriyoruz. Özellikle anne babalar çocuklarına örnek olmaları için sigarayı hiç içmemeliler. Özellikle çoğu çocukları bu anlamda risk taşıyor. Onları iyi takip etsinler. Çocuklarımız sigaraya özentiyle başlıyor.Öğretmenlerimize büyük görev düşü-yor. Bahçede de olsa öğretmenler sigarayı göstererek içmesinler. Bana göre bu da tehlikeli bir davranış. Çünkü öğretmen bir rol modeldir. Bence eğitim kurumlarının bahçesinde sigara içilmesi yasaklanmalı. Okul bahçelerinde de sigara içimini engellemeliyiz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme