Sigara kullanan veliler, kötü örnek oluyor
Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği İl Temsilcisi Kemal Baykara, Melek Peyker Anaokulu’nda velilerle bir araya geldi. Mavi Kurdela Bağımlılıkla Mücadele Projesi kapsamında velileri bilgilendiren Baykara, öğrencileri korumanın yolunun velilerden geçtiğini vurguladı. Baykara, “Sigara kullanan velilerin çocuklarına kötü model oluyor. Anne veya babasını sigara kullanırken gören çocuklar travma yaşıyor, ilk fırsatta onlar gibi sigara kullanmak istiyor” [&hellip]
Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği İl Temsilcisi Kemal Baykara, Melek Peyker Anaokulu’nda velilerle bir araya geldi. Mavi Kurdela Bağımlılıkla Mücadele Projesi kapsamında velileri bilgilendiren Baykara, öğrencileri korumanın yolunun velilerden geçtiğini vurguladı. Baykara, “Sigara kullanan velilerin çocuklarına kötü model oluyor. Anne veya babasını sigara kullanırken gören çocuklar travma yaşıyor, ilk fırsatta onlar gibi sigara kullanmak istiyor” dedi.
HEM KENDİSİNİ HEM ÇEVRESİNİ ZEHİRLİYOR
Sigara içenlerin hem kendilerini hem de çevresini zehirlediklerine dikkat çeken Baykara, “Sigaranın birinci eli ikinci eli ve üçüncü eli olduğunu, sigara kullananların birinci olarak zehirlendiklerini, yanlarında olanların ikinci olarak etkilendiklerini, daha önce sigara içilmiş ortama girenlerin üçüncü olarak sigaradan zehirlendiklerini bilmeliyiz. Öncelikle sigara kullanıyorsak canımızdan çok sevdiğimiz çocuklarımızın ve kendi sağlığımız için mutlaka bırakmanın yollarını aramalıyız. Nefsimize yenilip bırakamıyorsak ne çocuklarımızın yanında ne de onların daha sonra bulunacağı evimizde, balkonumuzda sigara kullanmalıyız” diye konuştu.
SİGARA, BAĞIMLILIĞA
KAPI ARALIYOR
Baykara, sunumuna şöyle devam etti:
“Çocukları madde bağımlısı olan ailelerin ne sıkıntılar çektiğini biliyoruz. Madde bağımlısı olan gençlerin öncelikle anneyi, babayı örnek alarak sigaraya başladığını daha sonra da uyuşturucu ile tanıştığını biliyoruz. Her sigara bağımlısı uyuşturucu bağımlısı olmuyor ancak her bağımlının hikayesinde mutlaka sigara vardır. Ayrıca çocukların yanında alkol tüketmenin de çok büyük sakıncaları vardır. Kimsenin özel hayatına müdahale etmek haddimize değil ancak günümüz Avrupa ülkelerinde uzmanlar ebeveynleri bu konuda uyarmaktadır.”
TEKNOLOJİ İYİ AMA
BAĞIMLISI OLMAYIN
Teknolojinin olumlu yönde kullanılmaması durumunda sağlığı ve kişiliği tehdit eder boyutlara varan bir tehlike hâline dönüştüğüne dikkat çeken Baykara, “Günümüzün en büyük fırsatının akıllı cep telefonu olduğunu kabul etmeliyiz. Cebimize sığan bu alet hem telefon, hem bilgisayar akla hayale gelmeyen işlevleri olan mucize bir cihaz. Bu en büyük fırsatı doğru kullanamazsak maalesef en büyük tehdit haline gelmektedir. Okuma yazma bilmeyen çocuklarımız bile bu telefonlar ve tabletlerle bizleri şaşırtan işler yapmaktadır. Bizler de veliler olarak gurur duymaktayız. İşte yaptığımız yanlışlar burada başlıyor. Okul öncesi çocuklarımız öncelikle aşırı radyasyondan etkilenmekte vücut dirençleri zayıflamaktadır. Tüm işlemleri basit parmak hareketleri ile yaptıkları için el ve bilek kasları yeterince gelişmemektedir. Çocuklarımız ilkokula başladığında kalem tutmakta ve yazı yazmakta zorlanmaktadırlar. Yazı yazarken hemen yorulup vazgeçmek isterler. Biraz ısrar edildiğinde okuldan ve öğrenmekten bıktıklarını söylerler. Eğitimlerinin temelini oluşturan ilköğretimdeki sıkıntılar tüm tahsil hayatlarını etkiler” ifadelerini kullandı.
>>Murat ARISOY’un haberi