Sıfır Atık Toplantısında Eber Gölü Talimatı
Kent ve İnsan Derneği tarafından düzenlenen ve sürdürülebilir çevre bilincini artırmayı amaçlayan 'Sıfır Atık Gezegenimizi Ve Geleceğimizi Koruyalım' projesinin kapanış toplantısı, MCG Marble Hotel'de yapıldı. Toplantının önemli konuları arasında Eber Gölü de ele alındı.
Toplantıya, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ali Arıkan, Afyonkarahisar Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatörü Ali Ertürk, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, Afyonkarahisar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Merih Karayol, Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Parlak, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Abdurrahman Özdilekler, Afyonkarahisar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Fikret Karalar, Kent ve İnsan Dernek Başkanı Şerife Aksoy Ünal katıldı.
Toplantıda Sıfır Atık projeleri ve gelecekteki projeler ele alınırken Afyonkarahisar Vali yardımcısı Ali Arıkan, Afyonkarahisar Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatörü Ali Ertürk’e Eber Gölü talimatı verdi. Arıkan, “Sizden bir ricada bulunabilir miyim? İklim değişikliğinin en önemli etkilerinden biriside Eber Gölü üzerinde çok büyük etkileri var. Bu konuya da biz tabi ki kamu kurumları olarak elimizden geleni yapıyoruz. Ama insanlarımız bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerekiyor. Kasıtlı çıkarılan yangınlar, Akarçay üzerinden bilinçsiz sulama bunlarla ilgili aklımızda güzel projelerimiz var.” dedi.
“EBER GÖLÜNDE ÇIKAN YANGIN HAYVANSAL ÜRETİME ZARAR VERDİ”
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten Eber Gölü’ne dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Bizim ülkemizde bir yılda 8 milyar civarında kuş göçü oluyor. Bizim ülkemizde özellikle Afyon Eber Gölü havzasında kuş göçü yolunun hemen hemen yüzde 50’si geçiyor. Bu nedenle Eber Gölünde çıkan yangının, bizim sadece hayvansal üretimimize 1,5 milyardan daha fazla zarar verdi. Dolayısıyla çevre bilincine hem kapsayıcı hem tümevaran şekilde bakılması gerekiyor. Sadece orada birkaç kişinin sazlıkları yakması oradaki düzenin tamimiyle bozulmasına ve bunun geri dönüşümü de çok zor olduğunu çok iyi bilmemiz lazım. Eber Gölünde kuşların konaklaması gerekirken oradaki yangından dolayı o kuşların Afyona doğru kayması Afyonun hayvansal üretimine de zarar verdiğinde bilincine varmamız lazım. Bu nedenle çok paralarda kaybediyoruz. Bu çalışmalar bu nedenle çok anlamlı.”
“AFETLERİN FARKINDA MISINIZ”
Afyonkarahisar Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatörü Ali Ertürk de bundan sonraki projeleri hakkında bilgi verdi. Ertürk, “Farkında Mısınız projesinin bütçesi 199 bin 713 dolar Afyonkarahisar’da kabul edilmiş ilk projedir. Herhangi bir afet anında yada deprem anında sisteme girdiğinizde deprem olan yada afet olan evin tepesinde bir yıldız yanacak ve yıldızın bir rengi olacak turuncuysa orada yaşayan engellinin konuşma engelli olduğunu anlayacaksınız. Hangi engelini ne olduğunu yıldız renklerine göre anlayacaksınız. bir diğer proje üniversiteye iklim ve araştırma merkezi kuracağız bu merkezde biyogaz uygulaması olacak, yağış hasadı uygulaması olacak” dedi.
PROJELERDE BAŞARI ELDE EDİLDİ
Afyonkarahisar İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Abdurrahman Özdilekler yapılan projelerden “Geçen sene İçişleri Bakanlığımızın Sivil Toplum İlişkiler Genel Müdürlüğümüze 11 tane proje gönderildi. Bu 11 tane projenin 10 tanesi Valimiz tarafından olumlu değerlendirilerek bakanlığa ulaştırıldı. 10 olumlu projenin 8’i kabul oldu. Yüzde 80 gibi bir başarımız var. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan birleşmiş milletler genel kurulunda sıfır atıkla alakalı bir konuşma yapıyordu. Ben de dedim ki bakın gündemi takip edebilecek en iyi derneklerden birsiniz bu konuyu işleyebilir misiniz? Çalışalım dediler
çok güzel proje ortaya koydular. Yine çok güzel projelerden bir tanesi kabul edildi Birleşmiş Milletler tarafından Aralık ayında engelli bireylerimizin afet olması durumunda deprem, sel gibi felaketler olması durumunda yapılacak çalışmalarla ilgili büyük bir bütçeli projeleri kabul oldu. 2025 yılının şubat ayında başlar diğer projelerimiz.” ifadelerini kullandı.
Kent ve İnsan Derneği Başkanı Şerife Aksoy Ünal ise genel bir değerlendirme yaparak “Bugün insanlığın sorunu olan sıfır atık hedefine odaklanıyoruz. Proje kapsamında neler yaptığımızı gelecekte neler yapabileceklerimizi hep birlikte değerlendirelim. Bildiğiniz üzere sıfır atık israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini azaltılmasını yedine kullanılmasını isteriz. Unutmayalım sıfır atık hepimizin ortak sorunu gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için hep birlikte çalışmaya üretmeye ve çözüm yolları aramaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendi yedi yıl önce sıfır atık konusunu himayesi altına aldı. Yedi yılda yedi kıtaya yayıldı. Bu konu Emine Erdoğan sayesinde yedi kıtaya gitti ama hepimizin sorumluluğunda olan bir konu. Hepimizi kapsıyor” dedi.