Sıfır Atık Projesi anlatıldı – Kocatepe Gazetesi

Atıkların ayrıştırılarak kontrol altına alınması ve gelecek nesillere temiz bir Türkiye bırakılmasını sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 81 ilde başlatılan “Sıfır Atık Projesi” ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi (OSB) toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına Vali Mustafa Tutulmaz'ın yanı sıra Belediye Başkan Vekili [&hellip]

Atıkların ayrıştırılarak kontrol altına alınması ve gelecek nesillere temiz bir Türkiye bırakılmasını sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 81 ilde başlatılan “Sıfır Atık Projesi” ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi (OSB) toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Belediye Başkan Vekili Sabri Demirkapu, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, OSB Müdürü Ali Ulvi Akosmanoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, OSB içerisinde faaliyet gösteren firma temsilcileri ve diğer görevliler katıldı.
“BÖLGEMİZDE GENİŞLETME ÇALIŞMALARI
DEVAM EDİYOR”
Saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantı OSB Müdürü Ali Ulvi Akosmanoğlu’nun açılış konuşmasıyla devam etti. OSB hakkında kısaca bilgi veren Müdür Akosmanoğlu, bölgede 555 firmanın faaliyetine devam ettiğini belirtti. Akosmanoğlu, bölgede ilk fabrikanın 1987 yılında faaliyete geçtiğini ifade ederek, “Bölgemizde 1984 yılında kuruldu. Başladığımız günden bugüne kadar 312 parselimizde 555 firmamız faaliyetine devam etmektedir. Bunlardan ağırlıklı olarak 70 gıda sektörü, 40 et ve et ürünleri sektörü, 72 mermer ve mermer ürünleri sektörü, 10 plastik ve lastik sektörü, 25 makine sektörü, 17 ambalaj sektörü, 14 kimya sektörü, 6 çimento sektörü, 11 mobilya sektörü, 10 elektrik elektronik sektörü, 15 inşaat yapı malzemeleri, 20 adette banka ve küçük işletmeler bulunmaktadır. Bölgemizin yaklaşık aylık elektrik tüketimi 11 Milyon Kilovatsaat civarında, doğalgaz 1 milyon küp civarında su ise 20 bin metreküp civarındadır. Tüm yollarımızın asfaltlamaları, aydınlatmaları ve yağmur su kanalları tamamen bitmiş durumdadır. Ayrıca bölgemizde genişletme çalışmalarımızda devam ediyor.” şeklinde konuştu.
“PROJE ATIKLARI
EKONOMİYE KAZANDIRIYOR”
Tanıtım toplantısında konuşan ve Sıfır Atık Projesinin hükümetin en önemli projelerinden biri olduğunu vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz, “Öncelikle teşriflerinizden dolayı sizlere teşekkür ediyoruz. ‘Sıfır Atık Projesi’ şu anda hükümetimizin en önemli projelerinden biridir. Tüketim toplumuyuz, tüketim toplumunda artık her şey ambalaj içerisinde tüketiciye sunuluyor. Dolayısıyla bu ambalajların belirli bir aşamadan sonra tüketimin dışında kalan miktarlarının yeniden ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Bu aslında bir bilinç oluşturma projesidir. ‘Sıfır Atık Projesi’ öncelikle yatırımcılarımızın, halkımızın yediden yetmişe herkesin tüketimin sonucu ortaya çıkan kalıntıları, yeniden ekonomiye ne şekilde kazandırabiliriz sorusunu kendimize sormamızın bir yoludur.” dedi.
“AFYONKARAHİSAR’DA ÖNEMLİ BİR
AŞAMAYA GELDİK”
Projenin geldiği aşamaya da değinen Vali Tutulmaz, “Sayın Cumhurbaşkanımızın değerli eşleri Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde yürüyen bir projede Afyonkarahisar olarak önemli bir aşamaya geldik. Kamu kurum ve kuruluşlarımızı bu konuda bilgilendirdik. Şimdi peyderpey yatırımcılarımızı, halkımızı her alanda bilinçlendirme, bilgilendirme yönünde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bugünde bizlere geldiğimiz nokta ve bundan sonra yapmamız gerekenler ile ilgili kısa bilgi verilecek. Toplantıya göstermiş olduğunuz duyarlılık ve katılımınız için tekrar teşekkür ediyoruz. Başlangıçta da söylediğim gibi bu proje önemli bir projedir. Desteklerinizi de şimdiden bekliyoruz. Hayırlı uğurlu olsun diyorum.” ifadelerini kullandı.
“İSRAF ÖNLENECEK”
Konuşmalarından ardından Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünde görevli Çevre Mühendisi Birol İnan, sunumlu bir şekilde ‘Sıfır Atık Projesi’ni anlattı. Sıfır atığın tanımını yaparak konuşmasını sürdüren İnan şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye, nüfus ve ekonomik olarak hızla gelişen ve büyüyen bir ülkedir. Ekonomik büyüme, nüfus artışı ve refah seviyesinin yükselmesi ile atık üretim miktarları da artmaktadır. Sıfır atık; israfın önlenmesini kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi ve minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.”

Bakmadan Geçme