• Haberler
  • Genel
  • Şifalı bitkilerin üretim ve ihracat üssü olacağız

Şifalı bitkilerin üretim ve ihracat üssü olacağız

Seçim sonrası teşekkür ziyaretlerini Organize Sanayi Bölgesi’nde sürdüren Çevre ve Orman Bakanı Prof Dr Veysel Eroğlu, şifalı bitki projelerinde kurulum için İstanbul’dan özel bir ekibin geleceğini açıkladı Afyonkarahisar’da AK Parti’nin aldığı yüzde 61’lik oy oranı sonrası teşekkür ziyaretlerini sürdürerek, işadamları ve sektörlerin temsilcilerini dinleyen Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, cam mozaikten mermere, [&hellip]

Şifalı bitkilerin üretim ve ihracat üssü olacağız

Seçim sonrası teşekkür ziyaretlerini Organize Sanayi Bölgesi’nde sürdüren Çevre ve Orman Bakanı Prof Dr Veysel Eroğlu, şifalı bitki projelerinde kurulum için İstanbul’dan özel bir ekibin geleceğini açıkladı

Afyonkarahisar’da AK Parti’nin aldığı yüzde 61’lik oy oranı sonrası teşekkür ziyaretlerini sürdürerek, işadamları ve sektörlerin temsilcilerini dinleyen Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, cam mozaikten mermere, sucuktan lokuma, yumurtadan plastiğe sektörün önde gelen firmalarında sektör çalışanlarının istekle-rine de anında çözüm buldu. Sorunların çözümü için elini taşın altına koymaktan çekinmeyen Eroğlu, Tarım Bakanı ve eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’la konularla ilgili telefonla görüştü. Bakanlığının bekleyen dosyalarını bir ziyaret sırasında incele-yerek, dosyalarla ilgili kararını veren Bakan Eroğlu, çalışma sistemini gazetecilere anlattı. Sucukta Afyonkarahisar’ın bir dünya markası haline geldiğini hatırlatan Eroğlu, sucukçuların Çin pazarına açılmasını tavsiye etti. Türkiye’nin şifalı bitkiler üretilecek en büyük üretim alanının Afyonkarahisar’a kurulacağını müjdeledi. Başkan Burhanettin Çoban’la konuyu değerlendiren Eroğlu, Afyon Yumurta’nın likit ve toz yumurta projesiyle de özel olarak ilgiilendi.
Şifalı bitki sektörünün çok büyüdüğünü açıklayan Bakan Veysel Eroğlu, şifalı bitki konusunda Türkiye’de üretim yapan yegane tesis olan istanbul’daki tesisten daha büyük bir üretim tesisinini Afyonkarahisar’a kurulacağını anlattı. Konuyla ilgili Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’la sohbet eden Bakan Eroğlu’na Başkan çoban İstanbul’daki üretim alanının küçük olduğunu vurguladı. İstanbul’daki alanın 14 bin metrekare olduğunu vurgulayan Çoban’a Eroğlu, “Afyonkarahisar’da bunun 10 katı bir alan bile olabilir. Afyonkarnahisar’da şifalı bit-kiler ve sucuk sucukta kullanılan bitkilerin üretilecek. Şifalı bitkileri yetiştirmek için İstanbul’dan çok özel bir ekip geliyor. Pazartesi günü şifalı bitkiler ormanını kuran ekibi davet ediyoruz. Gerek sucuk için gerek başka tedaviler için üretilecek bitkileri tamamen organik olarak üreteceğiz. Bunu biz kuracağız ve Afyonkarahisar şifalı bitkilerin üretim ve ihracat üssü olacak. Belediye burası için yer ayıracak” dedi. (Kocatepe)

Çoban basını eliyle besledi

Ahmet İpek sucuklarında ikram olarak getirilen sucuk ve pastırmalardan sadece birer parça alan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, tabağında kalan diğer ikramları ise basın mensuplarıyla paylaştı. Bu sırada Bakan Veysel Eroğlu’nun konuşmasını görüntüleyen basın mensupları, ağızlarına uzatılan ikramları geri çeviremezken ortaya renkli görüntüler çıktı.

Çizmelere kalite kontrol Bakan Eroğlu’ndan

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu 1948 tarihinde kurulan Palalı Lastik sahibi İsmail Palalı tarafından karşılanan ve burada imalathanelerde lastik ürünlerinin nasıl üretildiğini inceledi. Balıkçı çizmeleri ile kısa botların sağlamlağını eliyle kontrol eden Eroğlu, Palalı Plastik’in 2023 yılı ihracat hedefini 10 milyon dolar olarak belirledi.

Afyon yumurta için bakanlarla telefon trafiği

Afyon Yumurta’yı ziyaret eden Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar’ın yumurta ihracatında birinci olan il olduğunu kaydederek; “İnşallah bu dönemde yumurta ihracatına çok daha önem vereceğiz, çünkü hakikaten ihtiyaç var. Irak pazarı, Ortadoğu pazarı, bunlar çok önemli. İnşallah birde Çin pazarı açarsak birde Malezya ve Uzakdoğu pazarı açılım diyorum ben. Bizde destek verelim” diye konuştu.
Afyon yumurta üreticileri Birliğini Tebrik eden Bakan Eroğlu, “Sizleri tebrik ediyorum birçok yerde birlik yürümüyor. Ama sizler örnek oldunuz. Bu birliğin Afyonkarahisar’de yürüyebileceğini gösterdiniz. Afyonkarahisar’da maalesef bir kurumda kardeşler arasında anlaşmazlık olduğunda müessese parçalanıyor. Bizde dikkat ederseniz 50-100 yıllık firmalar yok gibi. İnşallah sizin birliğiniz Afyonkarahisar’daki bu anlayışı kıracak. Diğer sektörlere de örnek olacak inşallah.” diye konuştu.
Afyon Yumurta’nın bir talebi için Tarım Bakanı’nı arayan Eroğlu, sıvı ve toz yumurta üretmeyi planlayan firma için Kemal Unakıtan’ı da aradı. Unakıtan ile Afyon Yumurta Yönetim kurulu başkanı Sabit Pekin’i görüştüren Eroğlu, Afyonkarahisarlı yumurtacıların bu konuda geç kaldığını söyledi. Yapılacak tesisin çok büyük ve modern olmasını isteyen Eroğlu, Afyon Yumurtaya her türlü desteği vermeye hazır olduklarını keydetti. Bakan Eroğlu, Afyon Yumurta Ortakları Sabit Pekin, Hacı Sait Evrenkaya, Osman İşlek ve Hayrettin Genelioğlu’ndan 40 milyon dolar olan ihracat rakamlarını 2023’te 200 milyon dolara yükseltme sözü aldı.

Sucukçu uzak doğu pazarına açılmalı

Sucukta Afyonkarahisar’ın bir dünya markası haline geldiğini ifade eden Bakan Eroğlu, Kayseri Afyon tartışmasının iki şehre de yaradığını anlatarak, bu ünün korunması için merdivenaltı üretimle mücadele edilmesi gerektiğini söyledi
Ahmet İpek Sucuklarını ziyaretinde kendini karşılayan Ahmet Arsoy ve oğlu Kemal Arsoy’u “siz Afyonkarahisar’ın ve Türkiye’nin gururusunuz” diye selamlayan Bakan Veysel Eroğlu, Ahmet İpek Sucuk ve pastırmalarının tadına baktı. Ahmet Arsoy, ISO Kalite ve helal et belgesine de sahip olduklarını anlatırken, bu belgelerin önemine değinen Eroğlu, “İnşallah bu helal ürün sertifikasıyla bilhassa Malezya’dan falan büyük talep var. Hatta ben Malezya’ya gittiğim zaman ‘Türkiye’den niye ürün ithal etmiyorsunuz’ diye sordukları zaman. ‘Sertifikanız yok, biz mutlaka sertifika arıyoruz’ dediler. O zaman teşebbüse geçmiştik. Epeyce zaman aldı ama şuan Türkiye’de pek çok firma iyi bir noktaya geldi. Benim tavsiyem Malezya’da ve Endonezya. Orada büyük talep var. Çinlileri de alıştıra bilirsek Afyon sucuğuna inşallah bizim 7 milyar dolarlık ihracat hedefimizi sadece sucukçularla aşarız diye düşünüyorum.” dedi.
Afyonkarahisar’daki büyük baş hayvanlar kekikle beslendiği için özellikle Afyonkarahisar’ın sucuk ve etinin güzel bir tadı olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, “sucuklar da bir nevi şifalı. Özellikle böyle modern tesislerde sucuk imal edip tüm Türkiye’ye pazarlayan firmalara çok teşekkür ederim. Burası da gurur duyduğumuz bir firma. Artık Afyonkarahisar sucuğu sadece Türkiye’de değil Dünyaca meşhur hale geldi. Bunu çok güzel üretim yaparak bunu sağladılar. Bizde tebrik ediyoruz, gurur duyuyoruz. Her yerde Afyonkarahisar sucuğunun en mükemmel sucuk olduğunu söylü-yoruz. Birde helal et sertifikası almanızda çok isabet olmuş” diye konuştu.
Afyon sucuğunun yeterli tanıtım yapılıp yapılmadığı sorusunu da cevap veren Bakan Veysel Eroğlu, Afyon-Kayseri tartışmalarının her iki şehre de yaradığını belirtti. Merdiven altı sucuk imal edenlerin Afyon’un adını lekelediğini hatırlatılan Bakan Eroğlu sözlerini şöyle tamamladı; “Çok kaliteli ürün yapanla, merdiven altında ürün hazırlayanların farkı olması lazım. Onlar aynı zamanda Afyonkarahisar’ın adını da lekeler. Burada marka ve tanıtım çok önemli. Bunu takip edeceğim. Bakanlığın adı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak değişti. Bu gerçekten çok önemli bir şeydi. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın, gıda ile ne alakası var tarımın köy işlerinin. Köy işlerini özel idareler yapıyor zaten. Dolayısıyla böyle bir dönüşüm oldu. Çokta isabet oldu.”

Ziyan etmeyelim, paylaşalım

Gün boyu yemek yeme fırsatı bulamayan Çevre ve Orman Bakanı Prof Dr Veysel Eroğlu, Afyon Yumurta’da ikram edilen yemekte israfa karşı olan duyarlılığını gösterdi. Afyonkarahisar’ın yemekleriyle ün yaptıktan sonra Organize Sanayi’de hizmet veren restoranı Aşçı Bacaksız’dan getirilen yemekteki porsi-yonların büyük olduğunu fark eden Bakan Eroğlu, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay’ın da çok geleceği için yemek istememesi üze-rine Yeşilay’a aynı tabaktan yemeği teklif etti. Türk kültüründe aynı tastan yemek yemek olduğunu söyle-yen Eroğlu, kendisinin teklifini geri çevirmeye çalışan Yeşilay’a yoğun ısrarla teklifini kabul ettirdi. Tabaktaki yemekleri çatalıyla bölen Eroğlu, “bu taraf senin bu tarafta benim” dedi.

Lokumda hijyen sağlanmış
Organize Sanayi Bölgesi ziyaretlerinde Zümrüt Şekerleme’yi de ziyaret eden Bakan Eroğlu ve beraberindekiler lokumun nasıl imal edildiğini ve paketlenme aşamaları izledi. Henüz yapılmış taze çikolatalı pişmaniyenin tadına Bakan Veysel Eroğlu, kendisini izleyen basın mensuplarına pişmaniyelerden elleriyle dağıttı. Zümrüt Şekerleme yetkililerini temiz ve hijyenik ortamdan dolayı tebrik eden Eroğlu, çalışanlara işlerinde kolaylıklar diledi.

TOKİ’ye bunlardan kullandırtalım

FAM Mermer ziyaretinde mermercilerin istek ve sorunlarını dinleyen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yurt dışına gönderilen ürünleri inceledi. Eskitme ürünlere de Bakan Eroğlu, 4 milyon dolar ihracat yapan Fam Mermer’in 2023 yılı ihracat hedeflini 100 milyon dolar olarak belirledi. Resmi kurumları Afyon mermerinden imal edilen mozaik ile kaplatılması gerektiğini ve bunu ihale şartnamesine konulması gerektiğini kaydeden Eroğlu, TOKİ’nin herhangi bir şehirde yapacağı bir inşaat kompleksi ya da mahallede yapılacak mermer mozaik kaplama ile bu sektörün Türkiye ve dünyaya tanıtılabileceğini belirtti.

Çoban’dan Çılbır tarifi

Afyon Yumurta ziyaretinde binlerce yumurtanın önünde hep birlikte hatıra fotoğrafı çektiren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile beraberindekiler yumurta ile yapılabilecek yemeklerle ilgili de sohbet ettiler. Çılbırı çok sevdiğini söyleyerek, çılbırla ilgili anısını anlatan Bakan Eroğlu, Başkan Çoban’ın çılbırı bilip bilmediğini sordu. Çılbırın jandarma yemeği olarak da bilindiğini kaydeden Çoban ise, “daha dün gece yaptım. Dün gece bekardım. Gece acıkınca kendime çılbır yaptım” dedi. Başkan Çoban’ın ziyarete katılanların gülüşmesine neden olan sözlerine Bakan Eroğlu ise, “bir de yanında soğan olacak. Ne güzel olur” diye katıldı.

Cam mozaik ısı yalıtımı açısından önemli

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Organize Sanayi ziyaretinde ilk olarak Afyon Cam Mozaik’i ziyaret etti. İmalathaneyi gezerek, cam mozaiklerin sıcak üretim bandında hazırlanması inceleyen Bakan Veysel Eroğlu, paketleme ve hazırlık üretim kademelerini de tek tek gezdi. Çalışanları tebrik ederek, işlerinde kolaylıklar dileyen Bakan Eroğlu, cam mozaiğin güzel görünümünün yanı sıra ısı yalıtımı açısından da önemli olduğuna değindi. Firmayla ilgili rakamsal bilgiler de alan Eroğlu, çalışan işçilerle de sohbet etti.

İşte biz böyle çalışıyoruz

Bakanlığının çalışmalarını gösteren Bakan Veysel Eroğlu, Afyon Yumurta’da bir odaya kurulan sineviz-yon üzerinde talepleri inceledi. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nden talep edilen bir arazinin dosyasını inceledikten sonra, sinevizyonda arazinin konumu ve ağaç durumuna da kontrol eden Eroğlu, “hayırlı olsun” diyerek arazinin devrini onayladı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme