Şifalı bitkiler için marka önerin

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Tıbbı Aromatik Bitkiler Merkezi’nin temel atma töreninde, Afyonkarahisarlı vatandaşların aromatik bitkiler için marka önermelerini istedi Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Zafer Kent Ormanı’nın hemen alt kısmında bulunan Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi’nin temel atma törenine katıldı. Bu merkezin Afyonkarahisar ve Türkiye ekonomisi için son derece yararlı olacağına [&hellip]

Şifalı bitkiler için marka önerin

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Tıbbı Aromatik Bitkiler Merkezi’nin temel atma töreninde, Afyonkarahisarlı vatandaşların aromatik bitkiler için marka önermelerini istedi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Zafer Kent Ormanı’nın hemen alt kısmında bulunan Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi’nin temel atma törenine katıldı. Bu merkezin Afyonkarahisar ve Türkiye ekonomisi için son derece yararlı olacağına dikkat çeken Eroğlu, Türkiye’de şifalı bitkiler alanında yapılan ihracatın 280 milyon dolar olduğunu kaydetti. Eroğlu, “2015 yılına kadar bu rakamı 1,5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Öncülüğü biz yapalım, özel sektörün dikkatini bu alana çekerek önünü açmak istiyoruz. Ticaret erbaplarını çağırıyoruz, gereken her şeyi hazırlayacağız. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), bu alanda araştırma merkezi olacak ve tek hedefimiz Afyonkarahisar markalı tıbbi ve aromatik ürünleri dünya pazarına sunmaktır” dedi.
DÜNYAYA TANITILACAK
İhracatın bir yönünün de markalaşmaktan geçtiğine işaret eden Eroğlu, bu konuda Afyonkarahisarlıların da göreve hazır olmasını istedi. Tıbbı Aromatik Bitkiler Merkezi’nde üretilecek şifalı bitkilerin gelir kapıları açacağına dikkat çeken Eroğlu, “Burada üretilen ürünleri Türkiye ve dünyada tanıtacak bir markaya ihtiyacımız var. Tüm Afyonkarahisarlılardan bu konuda marka önerileri bekliyorum” diye konuştu.
124 TÜR ÜRÜN PAZARLANACAK
Orman ve Su İşler Bakanı Veysel Eroğlu ise kullanacağı elektriği kendisi üretecek şekilde yapılacak olan tesisin, bu özelliğiyle dünyada ilk olduğunu söyledi. Tıbbi bitkileri araştırmak, üretmek, tanıtmak, böylece bitki çeşitliliğinin korunup geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirten Bakan Eroğlu, “Merkezin bir tarafında bilimsel araştırmalar yapılırken, diğer tarafında köylüler ve öğrenciler için adeta bir okul olacak. Yöreye uygun kekik, adaçayı ve ıhlamur gibi 124 tür ürünün pazarlanabilmesi için araştırmalar yapılacak” ifadelerini kullandı.
ŞİFALI BİTKİLERDE ZENGİNİZ
Tesisin, Afyonkarahisar’a ve ülkemize çok büyük değer katacağını belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, tesis sayesinde, tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtımının ve bilgi paylaşımının yapılacağını söyledi. Tıbbi ve aromatik bitkilerin, ilaç ve kozmetik alanında son dönemde büyük önem kazandığını kaydeden Vali Balkanlıoğlu, ülkemizin şifalı bitkiler bakımından çok zengin olduğunu ifade etti.
YOĞUN KATILIM OLDU
Orman ve Su İşler Bakanlığı ile Afyonkarahisar Belediyesi’nin ortak işletmesi planlanan Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi’nin temelinin atılmasıyla, kent önemli bir yatırım kazanmış oldu. Türkiye’de bir ilk olan tesisin temel atma töreni, Orman ve Su İşler Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanı sıra Afyonkarahisar protokolü belde ve köylerden de çok sayıda vatandaş katılımıyla gerçekleştirildi.

13 Aralık 2013’te açılış

Tören, Bakan Veysel Eroğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve yüklenici firma yetkilileri tarafından butona basılarak temele ilk harcın dökülmesiyle sona erdi. Yapılan pazarlık sonucunda, merkezin 13 Aralık 2013’te açılması kararlaştırıldı.

Merkez’de neler olacak?

10 Temmuz 2012 tarihinde yüklenici firmaya verilen Tıbbı Aromatik Bitkiler Merkezi’nin içinde gösteri serası, kurutma odası, yetiştirme serası, herbaryum, laboratuvar, sergi salonu, seminer salonu yer alacak. Toplam 45 bin metrekarelik alanda kurulacak olan merkezde Botanik Bahçesi’nin de kurulması öngörülüyor. Merkezde üretimi yapılacak bitkilerden bazıları şöyle:
Kişniş, kekik, karabaş otu, kantaron, hatmi çiçeği, fesleğen, ısırgan otu, güzel avrat, adaçayı, aslan pençesi, gilaboru, geven çiçeği, böğürtlen, altın çilek, civanperçemi, biberiye, eğrelti otu, çitlenbik, alıç, barut ağacı.

Bakmadan Geçme