• Haberler
  • Genel
  • Şifalı aşureden herkes nasiplenecek – Kocatepe Gazetesi

Şifalı aşureden herkes nasiplenecek – Kocatepe Gazetesi

Bu yıl 23’üncüsü yapılacak olan şifalı aşure programına ilginin her geçen gün arttığını söyleyen Mevlevihane Müze Sorumlusu Hasan Özpunar, şifalı aşureden herkesin nasiplenmesine gayret edileceğini kaydetti Sultan Divani Mevlevihane Müze Sorumlusu Hasan Özpunar, bu yılki şifalı aşure dua ve dağıtımı öncesinde bilgiler verdi. Şifalı aşure geleneğinin yüz yıllar öncesine dayandığını kaydeden Hasan Özpunar, aşurenin İslam [&hellip]

Şifalı aşureden herkes nasiplenecek

Bu yıl 23’üncüsü yapılacak olan şifalı aşure programına ilginin her geçen gün arttığını söyleyen Mevlevihane Müze Sorumlusu Hasan Özpunar, şifalı aşureden herkesin nasiplenmesine gayret edileceğini kaydetti

Sultan Divani Mevlevihane Müze Sorumlusu Hasan Özpunar, bu yılki şifalı aşure dua ve dağıtımı öncesinde bilgiler verdi. Şifalı aşure geleneğinin yüz yıllar öncesine dayandığını kaydeden Hasan Özpunar, aşurenin İslam inancında değişik olaylara atfedildiğine değindi. Özpunar, Mevlevilikte, Mevlevihanelerde pişirilen aşurenin Osmanlı coğrafyasında ilk kez Afyonkarahisar Mevlevihanesi’nde pişirildiğine dikkat çekti.
BELEDİYE GELENEĞİ SÜRDÜRÜYOR
Sultan Divani Hazretlerinin Yavuz Sultan Selim ile birlikte çıktığı İran seferinden getirdiği kazanda aşurenin pişirildiğini anlatan Müze Sorumlusu Hasan Özpunar, bu kazanın halen daha müzede sergilendiğini söyledi. Sözkonusu kazanda pişirilen aşure ile birlikte yüzyıllardır bu geleneğin sürdüğünü aktaran Özpunar; “O dönemde Afyonkarahisar’da yaşayan azınlık unsurları olsun, Müslüman Türk insanı olsun hepsini bir kazan etrafında buluşturmuştur. Birlik beraberliğinde yine bir nevi öncüsü olmuş bir gelenektir. Bu gelenek uzun yıllar unutulduktan sonra yaklaşık 1990 yılında Afyon Turizm Derneği tarafından yeniden başlatılmış. Birkaç yıl bu şekilde yapıldıktan sonra konuyu Afyonkarahisar Belediyesi sahiplenmiş. Ogün bugündürde Afyonkarahisar Belediyesi bu geleneği devam ettiriyor” dedi.
HER YIL İLGİ ARTIYOR
Şifali Aşure etkinliğinin bu yıl 23’üncüsünün yapılacağını söyleyen Hasan Özpunar, etkinliğin 4 yıldır farklı bir hale büründüğünü söyledi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın göreve gelmesiyle birlikte şifalı aşure geleneğinin genele yayıldığına işaret eden Özpunar; “Sultan Divani’nin aşure kazanına benzer kazanlar yaptırılarak 40 ailenin bunu sahiplenmesi sağlandı. 40 hafızın okuduğu hatimler eşliğinde aşureler pişiriliyor. Geçtiğimiz yıl itibariyle 55 bin kap aşure dağıtıldı. Halkın ilgisi her geçen yıl biraz daha artıyor. Bu ilgiye yine 30 Kasım Cuma günü hepbirlikte şahit olacağız. Yine binlerce insan şifalı aşureden alabilmek için birbirleriyle yarışacaklar. Aşure dağıtımı belli bir düzen dahilinde yapılıyor. Başka yerlerdeki gibi izdihama sebep olmadan herkes gönüllenerek şifalı aşureden almaları sağlanıyor” diye konuştu.
İL DIŞINDAN MİSAFİRLER GELECEK
Şifalı aşurenin pişirildikten sonra Belediye görevlilerince belli başlı yerlerde dağıtıldığını belirten Mevlevihane Müze Sorumlusu Hasan Özpunar, 29 Kasım Perşembe akşamı Kapalı Spor Salonu’nda Konya Tasavvuf Musikisi Topluluğu’nun katılımı ile bir sema ayini düzenleneceğini bildirdi. Dünyaca ünlü hafızların okuyacakları Kur’an-ı Kerim ziyafeti verileceğini belirten Özpunar şöyle konuştu: “Bu yılki şifalı aşure programı 29 Kasım Perşembe günü ikindi namazından sonra yapılacak olan aşure duası okunmasıyla birlikte başlayacak. Akşamında sema ayaini var. Ertesi günde Cuma namazını müteakip şifalı aşurenin dağıtımı yapılacak. Yapılacak aşure dağıtımı ile herkesin şifalı aşureden nasiplenmesi arzu ediliyor. Aşure programı için il dışından gelecek pekçok misafirimiz olacak.”
Haber: Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme