• Haberler
  • Genel
  • Şifalı aşure dualarla karıldı – Kocatepe Gazetesi

Şifalı aşure dualarla karıldı – Kocatepe Gazetesi

Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure Günü etkinlikleri, 40 hafızın 40 kez hatim ettiği aşure harcının karılmasıyla başladı. Bugün Cuma Namazı'nın ardından dağıtılacak şifalı aşurenin harcı, edilen duaların ardından tekbir ve ilahiler eşliğinde karıştırıldı. Harçtan almak isteyen vatandaşlar birbirleriyle yarıştı İlk kez 469 yıl önce Mevlana'nın torunu Sultan Divani'nin başlattığı şifalı aşure geleneği, Afyonkarahisar Belediyesi’nin [&hellip]

Şifalı aşure dualarla karıldı

Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure Günü etkinlikleri, 40 hafızın 40 kez hatim ettiği aşure harcının karılmasıyla başladı. Bugün Cuma Namazı’nın ardından dağıtılacak şifalı aşurenin harcı, edilen duaların ardından tekbir ve ilahiler eşliğinde karıştırıldı. Harçtan almak isteyen vatandaşlar birbirleriyle yarıştı

İlk kez 469 yıl önce Mevlana’nın torunu Sultan Divani’nin başlattığı şifalı aşure geleneği, Afyonkarahisar Belediyesi’nin Sultan Divani’nin anılması amacıyla düzenlediği etkinliklerle sürdürülüyor. Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Mevlevi (Türbe) Cami’nde düzenlenen etkinliğe protokol üyeleri ve vatandaşlar yoğun bir ilgi gösterdi. İkindi Namazı sonrası gerçekleştirilen etkinlikte hafız minikler de yer aldı.
“DÜNYAYA IŞIK SAÇTIĞI YERDEYİZ”
Etkinliklerin ilk gününde şifalı aşure duası ve aşure harcı karımı yapıldı. Aşure geleneğinin sadece Türkiye’de değil dünyanın dört bir tarafında takip edildiğini belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 40 hafızın 40 hatim indirdiği hububatın duasının edilerek karıştırdığını söyledi.16. yy’dan bu tarafa sürdürülen geleneği yaşatmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Çoban “Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde, Afyonkarahisar’dan bahsederken “topraklarının altında binlerce evliyanın yattığı topraklar” diye bahsediyor. Onlardan bir tanesi de belki en önemlisi de Pir-i Sani olarak adlandırılan Sultan Divani Mehmet Sema-i Hazretleri. Tabii bu gün onun huzurunda, onun yıllarca yaşadığı ve buradan sadece o zamanki Osmanlı topraklarına değil tüm dünyaya ışık saçtığı salonda, yerdeyiz. Gerçekten bu gün anlamlı bir gün” dedi.
“ŞİFA OLSUN”
Dağıtılan aşurenin tüm vatandaşlara şifalı olması temennisinde bulunan Başkan Çoban, Aşure geleneğini birkaç yıldır gerçeğine uygun yaptıklarını kaydetti. Geleneği yüzyıllar önce yapıldığı gibi yapılması amacıyla müzede bulunan orijinal aşure kazanından 40 tane yaptırdıklarını hatırlatan Çoban, kazanların Afyonkarahisarlı 40 aileye dağıtıldığını da anlattı. 40 Kazanın sahibi olan ailelerin, çocukları aracılıyla bu geleneği yüzyıllarca sürdüreceklerine inandıklarını vurgulayan Çoban, “İnşallah bundan yüz yıl sonra, iki yüz yıl sonrada dünya var olduğu müddetçe bu geleneğimiz devam edecektir. Bundan eminim ki bu ailelerimizin torunlarının torunlarıda bu geleneği devam ettirecektir. Bizler için çok anlamlı bir gün. Sayısını artırdığımız bu şifalı aşuremizi dağıtıyoruz.” diye konuştu.
“TEKBİRLER EŞLİĞİNDE KARILDI”
Mevlana’nın torunu olan Sultan Divani Hazretleri tarafından 1540 yılında başlayan ve 23 yıl önce Afyonkarahisar Belediyesi tarafından tekrar yaşatılmaya başlayan Aşure Günü dolayısı ile Mevlevi Camii bahçesi doldu taştı. Mevlevi yemek dualarının ardından Afyonkarahisar Müftüsü Mustafa Kaya’nın yaptığı bereket duaları etti. Kur’an-ı Kerim okunduğu etkinlikte, tekbir ve ilahiler eşliğinde hazırlanan harç karıştırıldı. 29 çeşit hububattan yapılan şifalı aşurenin mayasının karıldığı tören sonunda izdiham görüntüleri oluştu. Kendi yapacakları aşurelere, hatimli aşure harcından katmak isteyen Afyonkarahisarlılar, birbirleri ile yarıştı. Aşure kazanının bulunduğu platform çökme tehlikesi yaşayınca kazan, camii avlusunda yere indirildi. Vatandaşların harçtan almak için büyük çaba harcadığı kazan içinde bir tek hububat tanesi dahi kalmadı.
“CUMA NAMAZININ ARDINDAN ŞİFALI AŞURE DAĞITILACAK”
Törene Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın yanı sıra İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, İl Müftüsü Mustafa Kaya, Polis Okulu Müdür Vekili Hüseyin Ergin, ESOB Başkanı Abdülkadir Konak Belediye Meclis Üyeleri, işadamları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Gece boyunca hazırlanacak 300 gramlık 50 bin kap aşure bugün Cuma Namazı’nın ardından Mevlevi Camii başta olmak üzere şehrin farklı noktalarında dağıtılacak.

SULTAN
DİVANİ KİMDİR?

İstanbul Galata, Burdur, Eğirdir, Muğla, Sandıklı, Bağdat (Irak), Cezayir, Kahire (Mısır), Lazkiye (Suriye), Midilli ve Sakız (Yunanistan) mevlehanelerini açan kişi olarak bilinen Sultan Divani, Mevlana’nın yedinci nesilden torunudur. Sultan Veled ve Ulu Arif Çelebi’den
sonra mevleviliğe önemli hizmetlerde bulunan isimlerden olan Divane Mehmet Çelebi´nin (Sultan Divani) kırk Mevlevi, kırk da Bektaşi müridi olduğu bilinir. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme