Şiddete karşı gereken acilen yapılmalı

Tabip Odası Başkanı Dr. Türker Bahçeli, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık çalışanlarına şiddete karşı beyaz kot uygulaması, Çalışan Güvenliği Komitesi kurulması gibi uygulamaları bulunduğunu bu uygulamaların bir an önce tüm sağlık kurumlarında faaliyete geçirilmesi gerektiğini açıkladı. Dr. Bahçeli, her sağlık çalışanının yanına bir polis verilemeyeceğini, insanların eğitilerek şiddetin önüne geçilebileceğini belirtti Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Dr. Türker [&hellip]

Şiddete karşı gereken acilen yapılmalı

Tabip Odası Başkanı Dr. Türker Bahçeli, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık çalışanlarına şiddete karşı beyaz kot uygulaması, Çalışan Güvenliği Komitesi kurulması gibi uygulamaları bulunduğunu bu uygulamaların bir an önce tüm sağlık kurumlarında faaliyete geçirilmesi gerektiğini açıkladı. Dr. Bahçeli, her sağlık çalışanının yanına bir polis verilemeyeceğini, insanların eğitilerek şiddetin önüne geçilebileceğini belirtti

Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Dr. Türker Bahçeli, toplumda şiddetin her geçen gün yaygınlaştığını, bu durumun belli bir meslek grubu, yaş, cinsiyet farkı gözetmediğini belirtti.
ŞİDDETİN SÜREKLİ KARŞISINDAYIZ
Tabip Odası Başkanı Dr. Türker Bahçeli, şiddeti hiçbir zaman tasvip etmediklerini, her insanın hata yapma olasılığına sahip olduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Şiddetin sorunu çözmek yerine daha da büyüttüğüne işaret eden Dr. Bahçeli, son olarak AKÜ Mavi Hastane Acil Servisinde Asistan Dr. Okay Demirkan’ın uğradığı şiddet olayında Dr. Demirkan’ın ciddi bir travma yaşadığını belirtti. Sözkonusu olayda hekim olarak Dr. Demirkan’ın herhangi bir ihmali olmadığını, olası bir ihmal durumunda ise üniversitede Bölüm Başkanı, Başhekim, Dekan ve Rektörlük makamlarının olduğunu hatırlatan Oda Başkanı Dr. Türker Bahçeli şöyle konuştu: “Hasta ve hasta yakınları doktora şiddet uygulamak yerine ihmal iddiası ya da şüphesi karşısında mevcut makamlara başvurabilirlerdi. Şiddet hiçbir zaman tasvip edilemez ve sorunuda çözmez. Hekim arkadaşımız gerçekten bu durumdan dolayı psikolojik bir travma yaşamış. Bizde Tabip Odası yönetim kurulu üyeleri olarak kendisine geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk. AKÜ Mavi Hastane acil servis ekibi ve akademisyenlerini ziyaret ettik. Kendilerine destek olduk. 17 Nisan’da Gaziantep Devlet Hastanesi’nde uğradığı vahşi saldırı sonrası hayatını kaybeden doktor arkadaşımız Ersin Arslan’ın acısını hala yüreğimizde hissediyoruz. Şiddetin karşısında durmak için Türk Tabipler Birliği’nin Mayıs ayı boyunca her Salı günü Dr. Ersin Arslan’ın hayatını kaybettiği saat olan 12.45’den itibaren 15 dakikalık oturma eylemini dikkatleri çekmek için yapmayı düşünüyoruz. Şiddetin sürekli karşısında duracağız.”
CEZAİ MÜEYYİDE ARTTIRILMALI
Şiddet olaylarının sadece sağlık camiasına yönelik olmadığını her meslek grubundan insanın şiddete maruz kaldığına dikkat çeken Tabip Odası Başkanı Dr. Türker Bahçeli, bu durumun bulaşıcı bir hastalık gibi yaygınlaştığına işaret etti. Doktor, sağlık çalışanı, öğretmen, basın mensubu gibi son dönemde şiddet uygulanan kişilerle ilgili haberlerin ardından şiddet eğilimi içinde olan kişilerin bu haberlerden cesaret alabileceklerini savunan Dr. Bahçeli; “Doktor dövülebilir, hemşire dövülebilir, öğretmen ya da basın mensubu tartaklanabilir gibi bir imaj oluştu. Nasıl olsa uygulanan şiddetin ardından cezai müeyyidesinin ağır olmadığı, şiddeti uygulayanlara bir şey olmadığı algısı kimilerinin cesaretini arttırdı. Biz şiddet girişim ve uygulamalarında cezaların arttırılmasını istiyoruz. Hastanelerde hasta hakları birimleri var. Biz hekim hakları birimide oluşturulmasını istiyoruz. Hasta hekimi şikayet edebiliyor ya da bir personeli şikayet edebilmektedir. Aynı şekilde hekim ve sağlık çalışanlarının uğradığı sözlü, fiziksel saldırılarda şikayetçi olup hakkının aranabileceği bir yapılanma olmalı. Sağlık Bakanlığı’nın da bu konuda çalışmaları var. Beyaz kot uygulaması, Çalışan Güvenliği Komitesi kurulması gibi uygulamaları var. Bu uygulamaların bir an önce başhekimliklerde, tüm sağlık kurumlarında faaliyete geçirilmesi gerekir. Yoksa her sağlık çalışanının yanına bir güvenlik görevlisi, polis verilemez. İnsanlarımızı eğiterek şiddetin önüne geçmemiz zorunlu.” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme