'Şiddet, Medyada Görülerek Meşrulaşıyor'

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) ile Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi 'Aşk Her Şeyi Affeder mi? Medya Anlatılarından Örneklerle Flört Şiddeti' başlıklı konferans düzenledi

Moderatörlüğünü Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Kula Demir’in yaptığı konferansta Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Aysun Yüksel konuşmacı olarak yer aldı. İbrahim Küçükkurt Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa; Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Şerife Ebru Okuyucu, Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Letife Özdemir ile birlikte öğretim elamanları ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin selamlama konuşmasını yapan Doç. Dr. Letife Özdemir, 2019 yılında kurulan Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin kadına ve aileye ilişkin akademik araştırmalar yapmayı, öğrencileri ve toplumu bilgilendirecek etkinlikler gerçekleştirmeyi hedeflediğini anlattı. Özdemir, “Bu yıl içinde kadın hakları, iş hayatında kadınlar, ebeveyn tutumlarının çocuğun geleceğine etkisi, iş hayatında kadın ve cam tavan sendromu, hukukta kadın ve aile, aile ve çevrenin gençler üzerinde oluşturduğu performans baskısı konularında etkinlikler düzenledik” dedi.
FARKINDALIK ÇOK ÖNEMLİ
Konferansın moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Nesrin Kula Demir, kadına yönelik şiddetin ve şiddetin her türünün medyada görüle görüle doğallaştığını, meşrulaştığını ve normalleştiğini anlattı. Demir, GSF Sinema Televizyon Bölümü öğrencilerinin medyada farklı platformlarda çalışacakları için farkındalık oluşturmanın önemli olduğunu ifade etti. Demir, “Şiddetin pek çok tanımı var. Dünya Sağlık Örgütü de şiddeti tanımlamış. Bir tarafın daha güçlü olduğu ve o gücünü, kudretini bir kişi ya da grup üzerinde ya da toplum üzerinde tehdit yoluyla bizzat kullanmasıdır” diye konuştu.
“KENDİMİZİ KORUMAMIZ GEREKİYOR”
Prof. Dr. Nesrin Aysun Yüksel, medyada yer alan popüler televizyon dizilerinden kesitler göstererek örneklendirdiği sunumunda “biz bir elmanın iki yarısıyız” ifadesinin metafor olarak çokça kullanıldığını ancak bir yarı gittiğinde kişinin yarım kaldığını söyledi. Yüksel, şiddet içeren davranışlar hakkında bilgi vererek şiddete uğrayan mağdurların başvurabileceği kurumlar olduğunu hatırlattı. Yüksel şiddete uğrayan ya da şiddet görmekten korkan mağdurlara tavsiyeler vererek, “Bu ülkede kadınların öldürüldüğünü düşünürsek, ayaklarımızın yere basması ve kendimizi korumamız gerekiyor. Mutlaka arkadaşlarınızla bağlantılı olun. Kendinizi tehdit altında hissediyorsanız, arkadaşlarınızı durumdan haberdar etmekte fayda var. Hoşlandığınız etkinliklerin parçası olun. Sadece o ilişkinin bir ögesi olmaktan çıkıp başka ilişkilerin parçası olun. Yeni arkadaşlar edinerek çevrenizi genişletin. Okul ve çevrenizde muhtemel başvurabileceğiniz ve yardım isteyebileceğiniz kurum ve kuruluşların farkında olun. Çok darda kalırsanız, kime ya da nereye gideceğinizin farkında olun” şeklinde konuştu.
Konferans, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Bakmadan Geçme