Sıcak yaza dikkat – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfi Akgün, yaz mevsimini sağlıklı geçirebilmek için yapılması gerekenleri açıkladı Yaz mevsiminin kendini iyice hissettirdiği bu günlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, bu durumun özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı (kalp hast, şeker hast.vs.) olanlar için risk taşıdığını belirten Dr. Lütfi Akgün, “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut [&hellip]

Sıcak yaza dikkat

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfi Akgün, yaz mevsimini sağlıklı geçirebilmek için yapılması gerekenleri açıkladı

Yaz mevsiminin kendini iyice hissettirdiği bu günlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, bu durumun özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı (kalp hast, şeker hast.vs.) olanlar için risk taşıdığını belirten Dr. Lütfi Akgün, “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Doku ve organlarda oksijenlenme azalması, kalp atım hızı ve kan basıncının artmasıyla kalbin yükü artmakta olup, özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarından hastanelere başvurular sıcak yaz aylarında arttığı gözlenmektedir” dedi.
BOL SIVI TÜKETİLMELİ
Sıcağın etkisiyle artan terlemeden dolayı sağlıklı insanlarda da vücutta fazla miktarda su ve mineral kaybı yaşanacağı için baş dönmesi, bayılma, bulantı gibi problemler de görülebileceğini belirten Dr. Akgün, yaz mevsiminde yapılması gerekenlerle ilgili olarak vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:
“Sıvı ve mineral kaybı yaşlı, çocuk ve kronik hastalığı olanları daha fazla etkilemesi nedeniyle sıcak lığın en fazla hissedildiği saatlerde direk güneş altında kalmamaları ve yeterli sıvıyı su ve ayran gibi sağlıklı içeceklerden almaları çok önemlidir. Asitli içecekler, çay ve kahve kesinlikle su ve ayranın yerini almaz. Ani hava değişiminden çok etkilenen bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı da artmaktadır. Aşırı sıcaklar sebebiyle dışarıda açıkta bırakılan yiyecek ve içeceklerde hızlı bozulma olur. Buda besin zehirlenmelerine neden olur. Uzun süre açıkta bırakılan yiyecek ve içeceklerin tüketilmemelidir.”
KLİMALARA DİKKAT
“Yaz aylarında oldukça yaygın olarak kullanılan klimalar güzel bir serinlik vermesine karşın hastalık kaynağı da olabilmektedir. Ani ısı değişiminden dolayı çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşılabilmektedir. Özellikle araç içinde direk yüze temas eden klima rüzgârı sebebiyle sinüzit, kulak iltihabı, yüz felci gibi problemler karşımıza çıkabilir. Ani ısı değişimine bağlı olarak yaşanabilen problemler dışında bakımı yapılmayan ve filtreleri temizlenmemiş klimalardan yayılabilen bir hastalık da Lejyoner hastalığıdır. LegionellaPneumophila adında bir bakterinin sebep olduğu hastalıktır ve etken olan bakteri klimaların filtre kısımlarında uygun nem ve sıcaklıkta üreyip ve buradan havaya karışarak solunum yoluyla vücuda girerek hastalığı oluşturmaktadır. Vücut direncinin düşük olması hastalanma oranını da arttırmaktadır. Küf mantarları da aynı şekilde klimalarda üreyerek kişilerde alerjik rinit ve alerjik astıma sebep olabilmektedir. Bu yüzden klimalar kullanılmadan önce uygun bakım ve temizlikleri yapılmalıdır.”
HAVUZLAR TEMİZ OLMALI
“Serinlemek için kullanılan yüzme havuzları ve ya sahillerin temiz olması da hastalıklardan korunmak için çok önemlidir. Temizliği yeterli sağlanmamış ise ciddi salgın hastalıklara ya da normalden fazla klorlanmış havuzlar çeşitli cilt problemlerine sebep olabilmektedir. Çeşitli mantar enfeksiyonları, ishal, idrar yolu enfeksiyonu, paraziter hastalıklar da temiz olmayan ve çok kalabalık kişilerin kullandığı havuzlardan bulaşabilmektedir. Bu yüzden havuzların temizliği ve dezenfeksiyonu kurallarına uygun şekilde yapılmalı, temiz olduğundan emin olunmayan yerlerde yüzülmemelidir.”
UYARILARI DİKKATE ALIN
“Genel olarak sıcak yaz günlerinde herkesin dikkat etmesi gereken noktalar; mevsime uygun terletmeyen ve açık renkli giysilerin tercih edilmesi; bol miktarda (günde en az 2-2,5 litre ) su tüketilmesi; fazla yağlı, şekerli, kızartma ve hamur işlerinden olabildiğince uzak durulması; bol bol sebze ve meyve tüketilmesi; güneşin dik geldiği öğle saatlerinde mümkün olduğu kadar dışarıya çıkılmaması; güneş korumalı cilt ürünleri ve siperlikli şapka kullanılması olarak sıralanabilir. Kronik hastalığı olan kişilerin sürekli kullandığı ilaçları varsa düzenli kullanımaya özen göstermesi ve hekimlerinin tavsiyelerine uyması da sağlık problemlerinin yaşanma ihtimalini en aza indirecektir. Sizi seviyoruz. Sizi önemsiyoruz. Her şey sağlık için.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme