• Haberler
  • Genel
  • 'Sezeryan oranı yüzde 75'den yüzde 20'ye düştü'

'Sezeryan oranı yüzde 75'den yüzde 20'ye düştü'

Karahisar TV'de Murat Emre'nin hazırlayıp sunduğu 'Yerel Gündem' programı geçtiğimiz haftaki yayınında ilimizdeki sağlık sorunlarını ele aldı. Programa Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekim Dr. Mehmet Duran ile Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Başhekim Dr. Mesut Köse konuk olarak katıldı 'Yerel Gündem' programı Murat Emre'nin sunumu ve ilimizde görev yapan gazetecilerin katılımıyla geçtiğimiz Cuma akşamı [&hellip]

“Sezeryan oranı yüzde 75’den yüzde 20’ye düştü”

Karahisar TV’de Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu ‘Yerel Gündem’ programı geçtiğimiz haftaki yayınında ilimizdeki sağlık sorunlarını ele aldı. Programa Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekim Dr. Mehmet Duran ile Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Başhekim Dr. Mesut Köse konuk olarak katıldı

‘Yerel Gündem’ programı Murat Emre’nin sunumu ve ilimizde görev yapan gazetecilerin katılımıyla geçtiğimiz Cuma akşamı sağlık sorununu ele aldı. Türkeli Gazetesi Haber Müdürü Gökten Ceylan, Kocatepe Gazetesi Editörü Burak Aydın ve Anahaber Gazetesi Haber Müdürü Satılmış Akkaş’ın katılımlarıyla gerçekleşen prog-ramda Devlet Hastanesi Başhekim Dr. Mehmet Duran ile Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Başhekim Dr. Mesut Köse konuk olarak katıldı. Bir birinden önemli konuların ele masaya yatırıldığı programda Başhekimler hastanelerinin işleyişini anlattı. Yapımına başlanıldığın günden bu güne kadar bir çok spekülasyonlara neden olan Yeni Hastane ile ilgili de Devlet hastanesi Başhekimi Dr. Duran çarpıcı açıklamalarda bulundu. Programda ilk olarak Dr. Duran ve Dr. Köse hastaneleri ile ilgili genel bilgiler verdiler.
Bir çok ile göre iyi durumdayız
Afyonkarahisar’ın personel bakımında şanslı bir il olduğunu vurgulayan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Duran, “Bir çok ile göre iyi durumdayız” dedi. Duran, “Personel bakımında Afyonkarahisar hakikaten şanslı bir il. Yaklaşık hastanemiz-de 120 uzman hekimimiz var. 25 civarında pratisyen hekimimiz var. 290 civarında ebe ve hemşire, 380 üzerinde diğer sağlık personelimiz var. Toplamda 790 sağlık çalışanı olup, bu çaptaki bir hastane için çok iyi bir rakamdır. Ayrıca 380 civarında da hizmet alımı yoluyla eleman çalıştırdığımız personel var. Hastanemizin toplamı 1200 civarında personel olan büyük ölçekli bir hastaneyiz. Uzman anlamında biz 19 ayrı branşta sürekli bir hizmet veren bir hastaneyiz. Romanoloji ve hematoloji dışında uzmanlık alanında her hangi bir eksikliğimiz yok. Bakanlıkla bu Romanoloji ve hematoloji ilgili girişimde de bulunduk. Bu iki branşı da tamamlarsak her hangi bir sorunumuz olmayacak” dedi.
Bir yılda 228 bin
hastaya hizmet
verildi
Türkiye’nin en genç başhekimi olan Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Başhekim Dr. Mesut Köse, 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde başhekimliği getirildiğini ve hastane ile ilgili çalışmalara görev geldiği günden itibaren büyük bir titizlikle yürüttüğünü belirtti. Dr. Mesut Köse, “Hastanemiz toplam 280 yataklı bir hastanedir. 36 tane doktor arkadaşımızla birlikte çalışıyorum. 180 ebe ve hemşiremiz mevcut. Diğer yardımcı personelimizle birlikte toplam personel sayımız 361’dir. Bunun dışında yıllık bazda yani 2011 yılında bahsediyorum. Acil servise 2011 yılı Ocak ayında bu güne kadar 92 bin kişi tedavi olmak için başvurdu. Doktorlar arasında çocuk psikiyatrisi de mevcut. Bu çocuk psikiyatrisine de yılda 4 bin ile 5 bin hasta müracaat etmektedir. Hastanemize 75 bin civarında da çocuk hastamız başvurdu. Bunun dışında Kadın doğum branşına başvuran sayımızda 48 bindir. Toplamda bakarsak hastanemiz 228 bin civarında hastaya 2011 yılı itibariyle sağlık hizmeti sunmuştur” şeklinde konuştu.
Afyon’da muayenehanecilik
ön planda değil
Tam gün yasası ile ilgili programa katılan gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başhekim Dr. Mehmet Duran, Tam gün yasası çıkmadan önce Afyonkarahisar’da gösterdiğini ifade etti. Dr. Duran, “Ben tam 120 uzman hekimi olan hastane iken, part time dediğimiz hekim çalışanımızın sayısı 10 kişiydi. 120 kişiden sizden takdir edersiniz ki abartılacak bir rakam değildi. Bakanlığımız bunu özellikle büyükşehirlerde yüzde 50 ile yüzde 60’lar civarındaydı. Bizim ilimiz için tam gün daha erken geldi. Tam gün değince muayenehanecilik gündemdeydi. Afyonkarahisar’da muayenehanecilik ön plana çıkmadığı için birçok hekim otomatikman muayenehanesini kapatmak durumunda kaldı. Bu tam gün Afyonkarahisar’ımızda hızlı bir şekilde işleme girdi. Burada bakanlığımızın anlatmak istediği ‘ya hekim hastanede çalışacak, ya dışarı da’ çalışacak. İnsanların hastanede veya dışarıda çalışmasına bir şart getirmiyor. Hekimin tamamen tercihine bırakıyor. Hastanede çalışmak isteyen kurumumuzda çalışacak. Hastanede çalışmak istemeyen de dışarı da çalışacak denildi. Bunun üzerine 4 arkadaşımız hastanemizden ayrıldı” şeklinde konuştu.
Hastanın tüm
ihtiyaçları karşılanıyor
Aile hekimliğine ve tam gün yasasına en sancısız geçen ilin Afyonkarahisar olduğunu vurgulayan Dr. Duran, “Tam gün ve aile hekimliğinin en sancısız geçtiği illerden birisi Afyonkarahisar diyebiliriz. Bir çok ilde aile hekimliği ve tam gün ile ilgili sıkıntılar oldu. Bir çok yerde hastalara bakılmadığı ve hekimin hastaneden ayrıldığı denildi. Ben Afyonkarahisar’da böyle ciddi bir anlam taşıyan sıkıntıyla karşılaşmadım. Vatandaş sağlık dönüşüm olduğu gibi birçok şey ücretsiz. Bizim hastanemize giren bir hasta ile yakından ilgileniyoruz. Biz hastanın sadece ameliyatını yapmıyoruz. Hastanın ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Artık vatandaş hastanede işini halledebildiği için muayenelere ihtiyaç duymuyor” diye ifade etti.
Yeni hastahane
binasında sıkıntı yok
Yeni hastane ile ilgili birçok söylentinin çıktığını hatırlatan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Duran, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun da hastaneyi gezdiğini söyledi. Duran, “Hastane tamamıyla merkezi otomasyon sistemiyle işliyor. Bizim zemin katta otomasyon odamız var. Hastanedeki işlemler o otomasyon odasında idare ediliyor. Göğüs cerrahi katının 7’numaralı odasındaki oksijen sistemi o otomasyon odasından takip ediliyor. Yani hastanenin sistemi otomasyon odasından takip ediliyor. Hastanemiz en son teknoloji ile vatandaşımızın hizmetine sunulmak için hazırlanıyor. Hastane ile ilgili sizlere nasıl soruluyorsa bizlere de ‘hastaneyi su basıyor, zemin kata su giriyor’ gibi sorular bizlere de yöneltiliyor. Bu sonuçta teknik bir çalışmanın sonunda yapılmış bir binadır. Şu anda hastanemizde bir sıkıntı yok. O bölge-ye has bir özellik var. Ama hastaneye has değil. Hastane ile ilgili çalışmalar hızla devam ediyor ve bizde gece gündüz hastanedeyiz. Hastanenin tefrişat ve cihazları yerleştiriyor. Hastanemiz de doğalgaz ile ısınacak” diyerek konuştu.
Birleşme vatandaşın faydasına
200 bin nüfusun altındaki hastanelerin 2,5 yıllık önce birleşmesi nedeniyle ilimizdeki Kocatepe Devlet Hastanesi ile Afyonkarahisar Devlet hastanesinin aynı çatı altına geldiğini hatırlatan Duran, birleşme ile ilgili sıkıntıların yaşandığı fakat zamanla aşıldığını belirtti. Dura şöyle konuştu; “200 bin nüfusun altındaki illerde hastanelerin birleşmesi ülkemizin diğer illerinde de gerçekleşti. En son bu olay Isparta vardı. 15 gün önce Isparta’dan bir heyet geldi. Biz birleşmenin bir çok ile göre daha sıkıntısız gerçekleştiğini duyduk. Bu da bizi sevindirdi. Birleşmede vatandaşın faydasına diyebiliriz.”
Sezeryan oranı yüzde 20’ye düştü
Tam gün yasası ile ilgili bir idareci olarak hastane yönünde faydalı olduğunu anlatan Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Başhekim Dr. Mesut Köse, “Daha önceki dönemlerde tam gün yasası olmadığında Kadın ve Doğum branşında bilindiği gibi muayenhaneeler aktifti. Bu nedenle bir çok hastalarımızdan şikayetler gelebilmekteydi. Bazı hastalar kendilerinin maddi nedenler ile gereksiz yere sezaryene alındığın ifade etmektelerdi. Tabi bu da Afyonkarahisar’ımızın ülke bazında sezaryen oranı ile birinci olmasına neden olmuştu. Bunu önleme adına doktor hasta arasındaki maddi ilişkinin kesilmesini sağlayarak, tam gün yasası sezaryen ürünlerinin sağladığı için hasta için olumlu bir gelişmedir. Yasa öncesi sezaryen oranımız yüzde 75’lerde iken yüzde 20’ler civarına düşmüştür. Tam gün yasası hasta acısından olumlu bir gelişmedir. Geçiş esnasında bazı sıkıntılar olabilir. Hastanemizin fiziksel yetersizliği malumunuz bilinmektedir. Bununla ilgili yeni bir doğum evi planlanmaktadır. Yeni hastanemizde en kısa zamanda hizmetleri-mizi devam ettireceğiz. Hastalarımızın sabırlı olmalarını diliyoruz” dedi.
Afyon’da yeşilkart oranı düşük
Diğer illere bakıldığında Afyonkarahisar’da yeşil kart kullanımının düşük olduğunu kaydeden Başhekim Mehmet Duran, “Yeşil kart kullanımı ilimiz-de diğer illere oranla düşük. Yeşil kartlı ile ücretliyi karşılattığımız zaman aradaki fark çok yüksek değil. Afyonkarahisar’da ben yeşil kartı hak etmeyen birinin kullanmadığına inanmıyorum. Bunun içtenlikle söylüyorum. Gerçekten yeşil katla hastanemize gelen hastalarımız bu karta sahip olan ve hak eden kişilerdir” şeklinde konuştu.
Sezaryanla doğum
oranında düşüş var
Sezaryenin bir ameliyat olduğunu dile getiren Başhekim Dr. Mesut Köse, eğer sezaryeni sınıflandırılsa orta büyüklükte bir ameliyat olduğunu söyledi. Köse şöyle konuştu; “Bu nedenle hastalarım sezaryeni tercih ederken ameliyat riskini aldıklarını belirtmek istiyorum. Anestezi riski ve sonrasında oluşabilecek riskler. Ameliyat esnasında kontrol edilemeyen kanamalar diğer organların zedelenmesi, yaralanması gibi sorunlarla karşılaşabileceklerini belirtmek istiyorum. Sezaryen sonrası insan batını yani karın içi sezaryen sırasında açıldığı için daha sonraki ameliyatlarda değişik sıkıntılara neden olabileceğini söyleyebilirim. Dolayısıyla tıbbi acıdan bir gereklilik yok ise hastalarımızın kesinlikle sezaryeni tercih etmeleri istemiyorum. Dünya’da sezaryen değil, normal doğum yapılması popüler hale getirilmiştir. Hastanemizde Ocak ile Ekim ayı içerisinde hastanemizde toplam 3 bin 154 doğum gerçekleştirilmiştir. Bunların bin 834 tanesi normal yolla, bin 300 tanesi de sezaryenle gerçekleşmiştir. Sezaryen ile gerçekleşen doğumları oranlar ise yüzde 40’dır. Daha önceden sezaryen olmuş hastamızda mevcuttur. Bunların içerisinde 774 tanesi ilk defa sezaryen olan hastalardır. 600 tanesi de daha önceden doğum gerçekleştirmiş ve doğum yapmış hastalarımızdır. Sezaryen oranımız bu yıl itibariyle hastanemizde yüzde 20 oranındadır. Bununla ilgili hastalarımızı bilinçlendiriyoruz.”
Tabip Odası global bakıyor
Başhekim Dr. Mehmet Duran’a programa katılan gazeteciler tarafından Tabipler odasının Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalara yönelik yaptığı eleştirileri soruldu. Bunun üzeri Duran, “İyi yapılanları iyi yönden eleştirmek lazım. Kötü yapılanı da kötü yönden eleştirmek lazım. İyiye de kötü demek de yanlış bir şey. Anlattığınız gibi Tabip Odası burada biraz Global bakıyor. Uzman bir hekimin en düşük aldığı ek ödeme miktarı bin 299 TL’dir. En yük olarak aldığı ek ödemede 6 bin TL civarındadır. Ortalamada da 3 bin 900 civarındadır. Bunu değiştiren çok faktörleri var. Burada idarenin tutumu da önemlidir” dedi.
Ulaşım konusunda
çalışma yapılıyor
Yeni hastaneye ulaşım konusunun da konuşulduğu programda Başhekim Mehmet Duran, “Bu konuyla ilgili iki aydır. Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Çoban ile bir çalışmamız var. Hatta Belediye Başkanımız oradaki yapacağı çalışmaları bana söyledi. Şehir merkezine gelen toplu taşıma araçlarının son durağının yeni yapılan Devlet hastanesi olacağını düşündü. Bununla ilgili gerekli hesaplamalar yapılmış. Hatta bir kişi 45 dakika süre ile işini gördükten sonra tek bir biletle hastaneye gelebilecek. Gece yarısından sonra hastanın ulaşımı içinde belirli noktalardan ulaşımın devam ettireceğini söyledi ve bunun nadir olacağını ifade etti. Acil durumlarda vatandaşımız 112’iyi arayarak hastaneye ulaştırılabilir. Diğer bir konu ise Sağlık turizminde önemli bir yere sahip olan ilimiz için hastanemiz faydalı olacak. Hastanemiz fiziki mekan olarak çok iyi olacağız. 5 yıldızlı otellerin olduğu bir yerde bizde bakışımızı değiştirmek zorunda kalacağız ve hastaya yaklaşımımız farklı olacak. Biz bunu sağlık turizmine de talibiz” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme