Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ŞEYTANIN İNSANI NAMAZDAN UZAKLAŞTIRMA YOLLARI- 1

Şeytan çeşitli vesilelerle, çeşitli sebep ve yollarla insanları şerre yaklaştırır. Nice âlimleri ve zahitleri bile kibire, gurura sevk ederek yoldan çıkarmıştır.
Şeytan ibadetleri geciktirme yoluyla da insanı helake sevk eder. Mesela mü’min namaz kılacağı zaman daha namaz vakti yeni girdi. Biraz sonra da kılabilirsin, diye aldatır, namazı geciktirir. Veya namaz kılacağımız zaman bize acele ettirir. Rükû ve secdeyi birbirine karıştırır. Müslüman böylece namazın erkânına riayet etmemiş ve namazı dosdoğru kılmamış olur.
En’am suresi 112. âyette insan ve cin şeytanlarının Hz. Muhammed’e düşman oldukları anlatılır. Hz. Muhammed’e düşman olan bu insan ve cin şeytanları elbette müslümanın da en büyük düşmanıdır.
İbnü Abbas’dan Ata, Mücâhid, Hasen ve Katâde demişlerdir ki, şeytan, insan ve cinden herhangi bir isyancı ve inatçıdır. Yani gerek insan ve gerek cinden olsun serkeş, kibirli, fitneci, inatçı, ele avuca sığmaz, kaypak, yola gelmez olanların hepsine şeytan denilir. Adı geçenler demişlerdir ki, cinden de şeytanlar vardır, insanlardan da şeytanlar vardır. Ve cinden olan şeytan mümini aldatmaktan aciz kalınca inatçı bir insana, yani bir insan şeytanına gider ve mümini aldatmaya teşvik eder. Ve böyle insanlardan şeytanlar bulunduğuna şunu delil göstermişlerdir: “Hz. Peygamber (s.a.v.) Ebu Zer (r.a)’e:
“Cin ve insan şeytanlarından Allah’a sığındın mı?” buyurmuştu. Ebu Zer: “İnsanın da şeytanları var mıdır?” dedi. “Evet, onlar, cin şeytanlarından daha şerlidir” buyurdu.” (Elmalılı, Enam suresi 112. ayetin tefsiri; Ayrıca Bak İbni Kesir Enam 112. ayetin tefsiri)
Envâr’ül Kulub’te insanlar dört sınıfa ayrılır (İnsan-i hayvani; İnsani şeytani, İnsan-i ruhani, İnsan-i rahmani) Bunlardan İnsan-i Şeytani yâni insan şeytanları hakkında bilgi verilirken şöyle denilir:
“Suretleri insan ve fakat ahlakları şeytan olan bu güruh da şu sıfatlara sahiptirler. Hile, hased ve idlâl (halkı dalalete, sapıklığa iletmek) yolu ile insanları fenalığa ve Allahu Teâlâ’ya isyana teşvik ederler. Mü’minlerle alay ederler. Bunlar, dalâlet ve insanları isyana teşvik bakımından cin şeytanından daha fazla halkı dalâlete düşürücüdürler. Çünkü cin şeytanı istiâze yani Allahu teala’ya (Euzü besmele ile) sığınmakla insanın yanından kaçarlar. İnsan suretindeki şeytanlar ise, her surette görünürler ve istiaze/euzu besmele çekmekle de insanın yanından kaçmazlar.” (El-Hac Muzaffer Ozak, Envâr-ül- Kulub sayfa: 236; Ayrıca bak. Enam suresi 112. Ayetin tefsirleri, Elmalılı Hamdi Yazır)
İşte başta Cin şeytanları olmak üzere İnsan şeytanları çeşitli yol ve yöntemlerle insanı namazdan ve ibadetlerden uzaklaştırmak isterler. Cin şeytanlarından korunmak için eûzü besmele çekme alışkanlığını kazanmak ve Eûzü ile Allah’a sığınmak, Ayetelkürsi, Felag ve Nas surelerini okumak yeterlidir. Fakat insandan olma şeytanlardan ve şeytanlaşmış insanlardan korunmak için eûzü de yeterli gelmez. Öncelikle bu tür insanlarla arkadaşlık kurmamak ve onlardan uzaklaşmak gerekir.
Şeytanın İnsanı Namazdan
Uzaklaştırma Yolları
1. Daha yaşın küçük, çok gençsin, yaşlanınca kılarsın.
2. Senin kalbin temiz, önemli olan kalbin temiz olmasıdır.
3. Şimdilik Cuma namazı ile idare et.
4. Zamanın yok.
5. Çalışıyorsun, çalışmakta ibadettir.
6. İşyerinde izin vermezler
7. Gerici yobaz derler
8. Zaten spor yapıyorsun.
9. Ara sıra alkol alıyorum
10. Başı örtmüyorsun, namazın kabul olmaz.
11. Kışta kıyamette abdest almak çok zor
12. Çok günahın var nasıl olsa Allah affetmez. Veya nasıl olsa Allah affeder.
13. Allah’ın senin namazıma ihtiyacı mı var.
14. Çok kazaya kalmış namazın var.
15. Hastasın, özürlüsün.
16. Çok ibadet ediyorsun, bu kadarı da fazla.
17. Bu günde kılmayıver, kılıyorsun kılıyorsun bitmiyor.
18. Henüz vaktin çıkmasına daha çok var, acele etme kılarsın.
19. Bu gün hava soğuk,
20. Bu günde camiye gitmeyi ver.
21. Cami çok uzak, keşke evine yakın olsaydı.
22. Namazı çok geç, dura dura kılıyorsun biraz acele et.
23. Ayrıca namazda vesvese verir, aklımız karıştırır, dünyalık şeyleri düşündürür.
24. Beş vakti kılıyorsun nafileye veya tesbihata ne gerek var…
Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Şimdi bunların üzerinde duralım. Daha yaşın küçük, çok gençsin, yaşlanınca kılarsın. Hâlbuki insan bir sonraki nefesine hâkim değildir. Ölüm yaşlılar için değil genç ihtiyar herkes içindir.
(Devamı Yarın)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER