Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu

SEYİT MEHMET ÖZKAN ALTINORDU FK BAŞKANI

Altınordu.. Ülkemizin ve İzmir’in şerefli bir tarihe sahip kulübü… Kimi kulüpler gibi olumsuz ekonomik nedenlerle, yanlış yönetimlerle batma, kaybolma noktasına kadar gelen Altınordu’yu ayağa kaldıran kulüp başkanı Sayın Seyit Mehmet Özkan; profesyonel futbol takımında hiç yabancı oynatmayan bir takımın başkanı.. Mümkün mertebe kendi öz kaynak siteminden (ÖKS) yetişen futbolculara forma veren bir başkan… Bununla da yetinmiyor, bu futbolculardan kimilerini daha üst liglere özellikle Avrupa liglerine zıplatıyor… Bu tip futbolcuların transfer gelirleriyle dönüyor çarklar.. Bilindiği üzere Altınordu’dan yetişen Cengiz Ünder Roma’da oynuyor, Çağlar Söyüncü LEİCESTER CİTY’DEN Barcelona’ya transfer aşamasında.. Bir Ahıska Türkü olan Ravil Tagir de Avrupa‘nın radarında.. Bu nedenle futbol kamuoyunda tanınan, sevilen sayılan bir futbol adamı Sayın Seyit Mehmet Özkan; Altınordu Futbol Kulübü’ne verdiğine verdiği emekler, getirdiği yenilikler, maddi manevi hizmetler, yarattığı değerlerle örnek bir başkan..
Sayın Özkan, şimdiye kadar hiçbir kulüp başkanının TFF’nin hatta Üniversitelerin bile yapmadığı bir araştırmaya imza attı.. Çağdaş futbol kültürü almış, deneyimli, atılımcı, girişimci ve ileri görüşlü bir kişiliğe sâhip başkan Sayın Özkan, Avrupa’daki kulüplerin alt yapılarını araştırdı ve kulüp sitesinde yayımladı..
“Uzun zamandır, aklımda giderek büyüyen bir istatistik bilgi çalışması yapmak için fırsat kolluyordum.” diyor sayın başkan ve bu fırsatı, pandemi nedeniyle verilen aradan yararlanarak bulduğunu belirtiyor; hemen ekleyelim ki Altınordu Futbol Akademisi’nin (ALFA) Avrupa’nın tüm üst düzey kulüplerinin futbol akademileriyle iyi ilişkileri var.. Bu ilişkilerin hemen oluşmadığını, uzun yıllara bağlı bir uğraş olduğunu da vurgulayalım..
Sayın Özkan’ın liderliğinde, 20 genç antrenör, idari personel ve oyuncu izleme ekibi dahil 40 kişilik Altınordu gurubu, organize bir şekilde Avrupa’nın 32 ligini ve 528 takımı “iki ay boyunca enine boyuna araştırdılar ve sonuçları kendi sitelerinde yayımladılar. “Hem de 2 sezonluk.. 2018/19 ve 2019/20 Corona duruşuna kadar..”
“Altyapı” kelimesini kullanmayacağını söylüyor Sayın Özkan: ”Çünkü ben altyapı denince “fiziksel” bir şey, yol, su, kanalizasyon vs. algılıyorum. Bunlar belediyelerin işleri..
Futbolcu Yetiştiriciliği sadece “fiziksel”, yani elle tutulur gözle görülür bir iş değil ki!.. İçeriğinde “psikososyal” tarafı azımsanmayacak kadar önemli olan ve merkezinde genç insan olan bir meslek.” ;bu nedenle altyapı yerine Öz Kaynak Sistemi, kısaca (ÖKS) diyor, futbolcuları da ÖKS oyuncusu olarak tanımlıyor Sayın Özkan…
Bu istatistik çalışmasında :
“1. Avrupa kulüplerinin A takım kadrolarında kaç tane ÖKS Oyuncuları vardır?
2. ÖKS Oyuncuları A Takımlarının maçlarında toplam kaç dakika süre almıştır?” sorularının cevaplarını bulmaya çalışan Sayın Özkan. Futbolumuz adına çok yararlı bir çalışmaya da imza atmış oldu
Bu çalışmanın sonuçlarına göre Sayın Başkan Özkan Altıordu FK’nın ilişkide bulunacağı kulüpleri 2 gruba ayırıyor ve diyor ki,
“1. “Potansiyel Müşteri” Avrupa Kulüpleri : Altınordu Fk, 200 Türk çocuğuna/gencine tam zamanlı olarak “ileri futbol eğitimi” vermeye çalışıyoruz …Sistemin sürdürülebilirliği için sistemin kendisinin “para” kazanması lazım.. İşte bu kulüplerle yapılan sportif temaslarla Altınordu FK ÖKS oyuncuları, yurt dışında oynama deneyimleri kazanırken, diğer yandan ünlü kulüplerin sürekli radarında oluyorlar..
“2.Yetiştirici Kimlikli” Avrupa Kulüpleri : “Futbol Mesleği” sürekli kendini yenileyen, odaklanmaya ve araştırmaya dayalı bir sektör… Kendisini geliştirmeyen, değiştirmeyen, rakamlara, istatistiklere ve ilişkilere önem vermeyenler kaybolur giderler !..
İşte bu “Yetiştirici Kimlikli” Avrupa kulüplerine daha sık gideceğiz.. Her gittiğimizde kendimizi test etmiş olacağız..
Oralarda gözlemler, görüşmeler yapacağız. Yapıyoruz zaten ama şimdi bu çalışma sonunda hangi kulüpler olduğunu daha iyi biliyoruz.. İstatistik çalışmamızın tümünü buraya yazmaya, tablolarını dökmeye sayfalar yetmez..
İsteyene göndeririz, her şeyi paylaşmaya hazırız, yeter ki artık “ÜRETELİM”, YETER Kİ ARTIK YETİŞTİRMEYE MERAM EDELİM, ÜLKE OLARAK BU İŞE SOYUNALIM.
1. Veri tabanı olarak toplamda Avrupa’nın 32 ligini ve 528 takımını araştırdık. 2019/20 sezonu pandemiye kadar olan maçların rakamlarını yorumlamaya çalışacağım..
2. A takımlarında kendi ÖKS Oyuncularına Süre Verme Oranı % 25’in üzerinde olan takımları “En İyiler” olarak belirledik. İstisnai olarak, 5 Büyük Lig’de Almanya’dan hiç olmazsa 1 takım girebilsin diye % 19 ve üzerini aldık.
Sonuç olarak 528 takım içinde % 25’i geçen takım sayısı 58, yani % 11.. Buradan da futbolda yetiştiriciliğinin herkesin harcı bir iş olmadığı ortaya çıkıyor..”
Ayrıca yazıda ülkemizde ÖKS oyuncusu sayısı ve oynama süresi bakımından üst seviyedeki takımlardan Trabzonspor ile Gençlerbirliği ‘nin başı çektiği belirtiliyor.
Özellkle “öKS”’ anlayışına önem veren futbol takımlarının yollarını aydınlatacak içerikte,uzunca bir araştırma raporu bu yazı .. Yazının bütününü ”Hemen her futbol antrenörünün, kulüp yöneticilerinin okumaları, antrenör kurs ve seminerlerinde ,üniversitelerdeki spor fakültelerinde panel ve benzeri tartışma konuları yapılması gerekir” diye düşünüyorum..
Yazıdaki görüş ve düşünceler bizim yıllardır savunduğumuz “Kendi oyuncunu kendin üret yoksa hâlin kül olur” “Ayağını yorganına göre uzat” “hesapsız kasap ne bıçak kor ne masat” tezlerini doğrular bir içerik taşıyor.
Yazıda “Belediyelerin profesyonel futbolla ilişkilerine dâir görüşleri de yer alıyor ;ancak ayrı bir yazı konusu bu..
Sayın Özkan’ın Türkçeyi kullanma gücü de çok iyi.. Açık, net anlatımlar, örnekler karşılaştırmalar ve sayılar belli bir yazı planı içinde verilmiş..
Tebrikler ve teşekkürler Sayın Seyit Mehmet Özkan Altınordu FK Başkanı…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER