Sevgi dilim hizmet – Kocatepe Gazetesi

AK Parti Milletvekili Aday Adayı Hatice Özkal, okumanın ve bunun yegane aracı olan kitaplarını itina ile muhafaza ettiğ kütüphanesini tanıttı. Hatice Özkal, gelenekle, geçmişle bağını koparmadığı ata yadigarı antikalarının öyküsünü anlattırken sevgi dilinin hizmet etmek olduğunu söyledi AK Parti Milletvekili Aday Adayı Hatice Özkal, okumanın ve bunun yegane aracı olan kitaplarını itina ile muhafaza ettiğ [&hellip]

Sevgi dilim; hizmet

AK Parti Milletvekili Aday Adayı Hatice Özkal, okumanın ve bunun yegane aracı olan kitaplarını itina ile muhafaza ettiğ kütüphanesini tanıttı. Hatice Özkal, gelenekle, geçmişle bağını koparmadığı ata yadigarı antikalarının öyküsünü anlattırken sevgi dilinin hizmet etmek olduğunu söyledi

AK Parti Milletvekili Aday Adayı Hatice Özkal, okumanın ve bunun yegane aracı olan kitaplarını itina ile muhafaza ettiğ kütüphanesini tanıttı. Hatice Özkal, gelenekle, geçmişle bağını koparmadığı, maddi değeri olmayan ancak manevi değeri paha biçilmez ata yadigarı parçaların öyküsünü anlattı. Özkal, sevgi dilinin hizmet etmek olduğunu söyledi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Milletvekili Aday Adayı Eğitimci Hatice Özkal, aklının erdiği günden bugüne dek okuyarak topladığı, sonrasında eşinin de kitap varlığına ciddi katkı verdiği evindeki özel kütüphanesinin kapılarını Kocatepe Gazetesine açtı.
İlahiyatçı eğitimci Hatice Özkal’ın kütüphanesinde İslam hukukundan, fıkıha, hadise, tefsirden, Ankara İlahiyat Fakültesi dergilerinden, romana, kişisel gelişimden, siyasete kadar her türlü kitabı bulmak mümkün. Eşi Mustafa Özkal ile ortak kullandıkları kütüphaneye kendilerinin dışında kitap eklenmiyor. Hukukçu olan Mustafa Bey’in hukuk kitapları ofisinde bulunurken, evin çocuklarının her birinin ayrı bir kütüphanesi var. Kütüphanenin yanında ayrıca oluşturulan oda da huzurla kitap okumak mümkün. Kütüphaneye ilk adım atıldığında ki nizam ve kitapların kategorilerine göre raflara yerleştirilmesi ilk dikkati çeken unsur oluyor. Sade, temiz, düzenli, özenli olan kütüphane sessizliği ile insana huzur verirken yanı başındaki kitap okuma odası ise ayrı bir örnek. Özkal çiftçi evlerine konuk ettikleri misafirlerini bir kitap hediye ederek uğurluyorlar.
Kişisel kütüphaneniz gerçekten örnek ve güzel. Bu kütüphaneyi biraz anlatır mısınız?
İslam hukuku, fıkıh, hadis, tefsir, Ankara İlahiyat Fakültesi yayını olan dergiler, roman, kişisel gelişim, siyaset olmak üzere çok çeşitli kitaplarımız var. Mesela eşimin Rüştiye mezunu olan dedesinin tüm Osmanlıca eserleri mevcut. Arapça kaynaklarım var. Nizamı sağlayabilmemde ki temel faktör çok düzenli olmam. Örneğin hadis ve tefsirin olduğu rafta başka türde bir kitap yer almaz. Dizaynı yazar ve türe göre yapıyorum. Bir yazarın tüm kitaplarını yan yana aynı rafta bulmak mümkündür. Eşimle birlikte İktibas’ın iyi takipçiyiz. Basımından bugüne kadar ki tüm yayınları ciltlettik. Büyük kızım tıp fakültesi öğrencisi, küçük kızım lise son sınıfta, oğlum hukuk fakültesini bitirdi. Herkes ilgisine göre olan kitabı alır tarih ve imzasını atarak kendi kütüphanesinde yer verir. Kitabın alındığı tarih ile kitap sonunda kitabın bitirildiği tarih atılır. Evde ki en büyük gündem herkesin okuduğu kitabı anlatmasıdır. Görmüş olduğunuz kütüphane dolaplarını bizzat çizerek yaptırdım.
Kitap varlığı zenginliğiniz, okuma sevdanız ortada. Bunun yanında iyi bir arşivcisiniz? Bu özelliğiniz için neler söylemek istersiniz?
Okul hayatımın tamamından ilkokuldan fakülte sonuna kadar tüm defterlerim, notlarım, karnelerim, şiir defterlerim, tüm çalışmalarım arşivimde muhafaza altındadır. İlkokuldan bu tarafa hocalarımın yazdığı tüm yazılar elimin altında. Eşimle birlikte duygu yoğunluğu yaşadığmız ve hayatımıza dair not alma ihtiyacı duyduğumuzda evlilik defterimize eklediğimiz yazılar ve notlarda var. Dediğim gibi özel günlerimiz ve anlarımız, duygu yoğunluklarımız, paylaşımlarımız bu defter bir günlükten de ziyade evlilik hayatımızın özetini içeriyor. Evlilik defteri çoğu kişi için yabancı bir kavramdır. Okuduğum kadar üretmeyi, yazmayı da severim.
İlahiyatçı, eğitimci, üç çocuk annesi bir kadın, eş, aktif siyasetçi olarak hayatınızı sürdürmek sorumlulukları fazlaca biri olmak zor değil mi?
Düzenli olmak hayatın sürdürülmesi için temel etken. Düzen herşeyden önce vakit kazandırıyor. Sistemi kurduğunuz zaman müthiş bir zaman kazanıyorsunuz. Eşimde bende Başak burcuyuz. Düzen bizim hayatımızın kendisi. Söz ettiğimiz üzere iyi bir arşivciyim. Düğün telgraflarımızdan tutun da eşimin askerde iken yazdığı mektuplara kadar herşey ilk günkü özenle saklıdır. Sevginin beş dili var benim sevgi dilim hizmet etmek.
Donanımlı bir Hatice Özkal olarak kitap tercihlerinizi neler oluşturuyor?
Kişisel gelişim, siyaset içerikli kitaplar geçmişten beri hep ilgimi çekmiştir. İlahiyatçı olarak dini alanda yapılan çalışmalarda dikkatimi çekiyor. Sağlıklı yaşamla ilgili yayınlarda önem veririm. Şu anda en yoğun gündemim kadın. Kadının psikolojik, sosyal, ekonomik anlamda nasıl gelişme kaydedeceğine yönelik sivil toplum kuruluşu çalışma, rapor ve faaliyetlerini çok önemsiyorum.
Ama dikkati çeken bir başka unsurda geçmişle olan bağınız ve geleneklerden kopmamanız. Ata yadigarı antika parçaları salonunuz vitrininde sergiliyorsunuz. Antika merakınız var mı?
Dışardan, müzayededen antika alma merakım yok. Salon vitrinimde yer alan parçaların hepsi çok eski. Ama maddi hiçbir değerleri yok. Benim gözümde manevi olarak paha biçilemezler. Büyükanne ve büyükbabalarımızdan kalan özel parçaları koruma zihniyetine sahibim. Mesela vitrinin ilk rafından aneannemden kalma bir çorba kasesi var. Bu bir çeyiz hatırasıdır. Mesela bunlar sıradan bir ayaklı bardak ya da kadeh değil. Bolvadin de söz, nişan, düğün gibi özel günlerde misafirlere çay ikramı yapılan bardaklar. Bu iki bardağı kayınvalidem verdi. Paris seyahatim sırasında Eyfel kulesini cam saat içerisinde simgeleyen bu objeyi edinmiştim. Sedef kakma mücevher sandığı, doğal kehribar taşlar ananemden yadigar. Kayınvalidemin bana düğünümüzde hediye ettiği gümüş kemeri de özel parçalarımız arasındadır. Babannemin inci bilekliği ve özel tasarım küpeleri tüm zerafetiyle manevi açıdan benim açımdan önemli.
Dışarıdan ankita satın almam demiştiniz. Ama yurt dışı menşeyli özel parçalarda kolleksiyonunuzda dikkat çekiyor.
Antika demek doğru değil. Ama özel parçalar, geleneği, kültürü yansıtan objelere karşı ilgim var. İspanya seyahatim sırasında Kurtuba camiinin içindeki özel sütunları yansıtan bir objeyi seyahatimin anısına aldım. Hatırlanacağı üzere Sayın Cumhurbaşkanımızın hep okuduğu “Allah’tan başka galip yoktur.” ifadesinin yazılı olduğu sık sütunlardan birinin minyatürünü anlatan bir objeyi anı olarak tercih ettim. Kurtuba Camii için çok ilginç. Her sütundan bakıldığında camiinin öteki ucu görülebiliyor. Sütunlar oldukça sık. Her yer “Allah’tan başka galip yoktur.” ifadesi ile bezenmiş. Tüm mimari bunun üzerine kurgulanmış. Elhamra Sarayı da muhteşemdi. Görülmeye değer İslami eserlerden bir tanesidir. İspanya’nın en önemli elişlerinden biri olan bir mini dikiş makinesi ilgimi çekti. El işçiliğinin ön planda olduğu bu çalışmayı da kolleksinoyuma ekledim. Koku kutusu mini kokularıyla birlikte sandıkta kalan parçalardan.
Geçmişin yadigarlarından başkaca nelerden söz etmek istersiniz?
Minicik bir kurşudan iskarpin nazarlık, eşimin dedesinin semaverlerine Ankara’da özel bir bakım yaptırdım. Bu semaverler Rus yapımı. Gümüş paradan çay kaşıkları aneannemin çeyizinden yadigar. Babaannemin el işi el havlusundan, anneannemin evin girişine astığı el işlemesi Osmanlıca safa geldiniz efendim yazısının örülü olduğu dantelden, Hilye’yi Şeriften, gaz lambasına kadar eşsiz antika parçaları muhafaza ediyorum. Eşimin dedesinden kalma Mecelle kitabından, Semih Balcıoğlu imzalı kahve finacını içerisinde telve şeklinde dünya haritası çizilmiş. Bir kahve değirmeni ile bu orjinal objeyi biraraya getirdim. >> Burcu Aydın’ın söyleşisi.

Bakmadan Geçme