Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

SETR-İ AVRET ÖRTÜLECEK YERLERİ ÖRTMEK

Namazda bakılması haram olan yerlerini örtmeye setr-i avret denir.
A- Avret Yerleri Neresidir?
Avret yerleri, erkek ve kadında örtülmesi farz olup başkalarına gösterilmesi haram olan uzuvlardır.
Hadis-i Şeriflere Göre:
1- Kişinin kendi karısı ve eli altında bulunan cariyesi yanında avret yerini açık bulundurmasında bir sakınca yoktur. Fakat kapalı olması takvaya daha uygundur.
2- Başkalarının yanında avret sayılan yerleri açık bulundurmak haramdır.
3- Kimselerin bulunmadığı yerlerde de avret yerlerini örtülü, kapalı tutmak gerekir. Çünkü Allah utanılmaya çok daha lâyıktır…
4- Ölü olsun, diri olsun birinin uyluğuna bakmak haramdır.
Hanefîlere Göre:
Erkeğin namaz konusunda avret yerinin sınırı göbekle dizkapağı arasıdır. Göbeğin kendisi avret değilse de dizkapağı avrettir. Kadının namaz konusunda avret yerinin sınırı, iki elinin içi (ayası) ve iki ayağının üst kısmı dışında vücudunun her yanı avrettir. Böylece kadının ayaklarının altı ve ellerinin aya dışındaki kısmı avrettir. (el-fıkhu alâ’l-mezahibi’l-arbaa: 1/188)
• Bir kısım ulemâya göre, yüz ve ellere nâ mahremlerin bakmaları, eğer fitne korkusu yoksa caizdir. Bir kısmına göre ise haramdır. Çünkü yüz ve eller fitnenin kaynağıdır. (Celâleyn Şerhi, c. 5; 286)
• Setr-i avret, hem Allah’ın, hem de mahlûkatın hakkıdır. Bu sebeple, kendinden başka kimsenin bulunmadığı yerde de kişinin örtünmesi gerekir.
Necasetin giderilmesi, kendisine bakması helâl olmayan kimsenin yanında avretini açmadan mümkün olmuyorsa, namaz necasetli elbise ile kılınır. Zira avretin açılması nehyedilmiş (yasaklanmış)tır. Necasetin giderilmesi ise, emredilmiştir. Bir işte emir ile yasak bir araya gelse, yasağı yerine getirmek gerekir. Pis olan elbise ile namaz kılmak, çıplak kılmaktan daha uygundur. Çünkü necasetli elbise ile namaz kılmak, çıplak namaz kılmaya tercih edilir. Elbise ve iç çamaşır değiştirirken de euzü besmele çekerek şeytanın şerrinden korunmak gerekir.
Bir kimsenin temiz elbisesi olduğu halde, karanlık bir odada çıplak olarak namaz kılması câiz olmaz.
Erkeklerin de avret yerlerini belli edecek kadar ince elbise giyinmeleri haramdır. Altta kalın bir gömlek veya iç çamaşır bulunuyorsa, buna cevaz verilmiştir.
Kadınların vücut hatlarını iyice belli edecek kadar dar ve ince elbise giyinmeleri de tahrîmen mekruhtur altını belli edecek şekilde ince veya naylon gibi şeffaf elbiselerle avret yerleri örtülmüş sayılmaz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti