• Haberler
  • Genel
  • Sessizce yürütülen hizmet: Hayvan Barınağı

Sessizce yürütülen hizmet: Hayvan Barınağı

Afyonkarahisar Belediyesi'nin görülen hizmetleri kadar, sessizce yürüttüğü hizmetler de bulunuyor. Bunların başında ise Hayvan Barınağı geliyor. Sokakta kalan kimsesiz kedi ve köpekler, Hayvan Barınağı'na getirilip bakılıyor. Hayvan sahibi olmak isteyen vatandaşlar da bu Barınak'tan kedi veya köpek temin edebiliyor Afyonkarahisar Belediyesi'nin Konya Yolu'ndaki Devlet Parkı'nın yanında faaliyete başlattığı Hayvan Barınağı, sokakta kalan hayvanlara dahi değer [&hellip]

Sessizce yürütülen hizmet: Hayvan Barınağı

Afyonkarahisar Belediyesi’nin görülen hizmetleri kadar, sessizce yürüttüğü hizmetler de bulunuyor.

Bunların başında ise Hayvan Barınağı geliyor. Sokakta kalan kimsesiz kedi ve köpekler, Hayvan Barınağı’na getirilip bakılıyor. Hayvan sahibi olmak isteyen vatandaşlar da bu Barınak’tan kedi veya köpek temin edebiliyor

Afyonkarahisar Belediyesi’nin Konya Yolu’ndaki Devlet Parkı’nın yanında faaliyete başlattığı Hayvan Barınağı, sokakta kalan hayvanlara dahi değer veren bir anlayışı yansıtıyor. Başıboş olan, terk edilmiş, trafik kazası geçirmiş, hastalanmış kedi ve köpekler, Hayvan Barınağı’na getiriliyor, tedavi ediliyor, aşıları vuruluyor. Kedi ve köpeklerin, aynı zamanda beslenmeleri de sağlanıyor.
218 ADET KÖPEK VAR
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Hayvan Barınağı’nın “görülmeyen” projeler arasında olduğunu belirtti. Çoban, “Sahipsiz olarak bulup aldığımız hayvanları, köpekleri 15-20 gün bekletiyoruz. Sahibi çıkmazsa isteyenler cins köpekler hemen sahipleniliyor. Köpek güneşleniyor bakın. Bunlar 2-3 yıldır burada kalan sahipsiz köpekler. Kısırlaştırılan köpeklerin aşıları da yapılıyor. İşaretlenip hatta kayıtlarımıza işlendi. Hatta bu köpeklerden Bakanlık’ın bile haberi var. Bunlar ölene kadar bizde. Sürekli misafir bunlar. Eğer Emniyet Müdürlüğü sahipli olarak el koyarsa, geçen yıl 2012’de 3 bin 600 TL idi para cezası vatandaşa. Kimi köpeklerimizin ayakları yok. Trafik kazaları sonucu bazılarının ayakları yok. Ayağı ampute yani kesilmiş. Bunların çoğu sokak köpeği. Burada 218 tane köpek var. Bu sayı sabit değil sürekli değişiyor” dedi.
AŞILAMA, KISIRLAŞTIRMA, KÜPELEME…
Hayvan Barınağı’na gelen köpeklerin her türlü bakım işleminin Belediye tarafından üstlenildiğine dikkat çeken Çoban, “Dikkat edildiyse barınağımızın adı geçici Hayvan Barınağı. Kanun gereği buraya gelen köpekler rehabilite ediliyorlar. Rehabilitasyon, kısırlaştırma, aşılama, küpeleme, işaretlenme. Ondan sonra sahiplenme olmazsa alındıkları ortama tekrar geri bırakıyoruz. Boynunda yara olan bir köpeğe eliza tasması taktık. Yaralı köpek boynundaki yarayı açmasın, yalamasın diye tasma takılıyor zamanla açılacak. Köpeklerimiz mizaçlarına göre dişiler, erkekler ve türlerine göre ayrı kafeslerde kalıyorlar. Başta 3-5 kafesimiz var onlar açık alandaydı. Kısırlaştırma programını bekleyen hayvanlar var. Bu kanundan kaynaklanıyor. Geri bıraktığımız için tepki oluyor ama mevzuat bunu gerektiriyor. Sadece bu dönemde 2500 adet hayvanı kısırlaştırıp sokağa saldık” diye konuştu.
BAKICILAR İLETİŞİM KURABİLİYOR
Köpeklerin erkek ve dişi bölümlerinde adeta misafir edildiğine dikkat çeken Başkan Çoban, “Üniversite ile aramızda olan protokole göre, hocaların durumuna göre geliyorlar mesela bazen 30, bazen 50 hayvan kısırlaştırıyorlar. İyileşmeleri yaklaşık 10 gün sürüyor. Burada çalışanlar köpeklerle öyle hemdem oluyorlar ki vahşi bir köpek bile olsa iletişim kurabiliyorlar. Bakıcılara bir şey yapmıyorlar. En zararlı pitpullara bile arkadaşlar çok rahat bakımlarını yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
MASRAFLAR 1 MİLYON LİRAYI GEÇTİ
Hayvan Barınağı için büyük sayılabilecek bir bütçe ayırdıklarını kaydeden Çoban, Barınak’taki masrafları karşılamak amacıyla şimdiye kadar 1 milyon lirayı aşan bir meblağın harcandığına işaret etti. Çoban, “İnsanlar sürekli şikayet ediyorlar. Şehir merkezinde köpekler var diye ama böyle bir bütçe ile böyle bir tesis kurulmasına rağmen mevzuat gereği bu sıkıntıyı aşamıyoruz. Kanun gereği salmak zorundayız köpekleri. Zaten barınağımızın adı geçiği Hayvan Barınağı. Hayvanseverler buraya hayvan hapishanesi diyorlar. Ücretsiz olarak sahiplendirebiliyoruz. Alıp bakamayan olursa geri alıyoruz. Eski barınak var deyip geçebilirdik. Ama bizim buraya masrafımız 1 trilyon lirayı geçti. Masraf sürekli devam ediyor. Personel giderinden elektrik giderinden başka giderimiz yok. Çünkü köpeklerin tüm mamasını, biz artıklardan sağlıyoruz. Afyon Ekmek de veriyor. İkbal, günü geçen iadeli ürünleri veriyor” dedi.
ÜNİVERSİTE DE YARDIMCI OLUYOR
Hayvan Barınağı’nda en çok ilaç ve benzeri malzemelere para harcandığını vurgulayan Çoban, şöyle devam etti:
“Bizim bir tek burada kimyasal giderlerimiz şey bu dezenfektan, ilaç gibi maddeler. Bu önemli. Biz hayvan başına üniversiteye 60 lira para veriyoruz. Kısırlaştırılırken üç tane aşı yapılıyor ve küpesi takılıyor. Dört yıldır 60 lira ödüyoruz. 2500 ile 60’ı çarpsak ne yapar? Yaklaşık 150 bin lira eder. Ayakları kopan trafik kazası geçiren köpekler tedavi ediliyor. Haber ve ihbar sonrası biz 15 dakika içinde olay yerine intikal ediyoruz. Bu müdahalelerde üniversite tarafından yapılıyor. Biz sadece ihtiyaç malzemesini karşılıyoruz. Tüm operasyonları üniversite bize ücretsiz olarak yapıyor.”
HAYVANLAR İÇİN DÜZENLEME ŞART
Hayvan Barınağı’ndaki işlemlerden Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrencilerinin de kazançlı çıktığını anlatan Çoban, “Tüm öğrenciler ameliyat tecrübelerini burada geliştiriyorlar. Onlar için büyük tecrübe oluyor. Çünkü bunlarda da aynı insan gibi anestezi yapılıyor, yarılıyor, operasyon yapılıp, dikiliyor. Normal rehabilitasyonları yapılıyor burada. Aynı bir insan gibi hiçbir farkı yok. Vatandaşın köpek şikayetini bu kadar çabaya rağmen bitiremiyoruz. Bunun çaresi yok. Onun çaresi kanun değişikliği. Yasa aynen diyor ki; Belediyeler sadece köpeği alır aşı yapabilir, kısırlaştırabilir. Bu işlemler bittikten sonra aldığı ortama geri bırakır diyor. Bu biraz hayvanseverlerin baskısı ile çıkmış. Şu an bir çalışma yapılıyor. Öyle bir şey olursa köpekleri burada muhafaza edeceğiz. İtlaf hakkı yok. Hiçbir modern demokratik ülkede onu yapmaz. Ama mevcut tüm köpekleri biz toplayabilip, toplarken de bize yetki verilecek. Mesela bir takım işlerde yakalarken köpeği ok falan atılmıyor. Sadece uyuşturucu iğne enjektör atılabiliyor. Onun da atış menzili çok kısa. Menzil uzadıkça isabet şansımız azalıyor. Uysal hayvanları yakalama aparatlarıyla alıyoruz” dedi. (Kocatepe)

Hobi Bahçeleri, yoğun ilgi gördü

Hobi Bahçeleri, Afyonkarahisar Belediyesi’nin vatandaşlar tarafından benimsenen bir uygulaması. Hobi Bahçeleri’ne sahip
olan vatandaşlar, hem şehrin yoğunluğundan kurtuluyor, hem de toprakla temas etmenin mutluluğunu yaşıyor

Afyonkarahisar Belediyesi’nin Devlet Parkı’nda uygulamaya başladığı Hobi Bahçeleri projesi, yoğun ilgi gördü. Devlet Parkı’ndaki Hobi Bahçeleri’nde yer alamayan vatandaşlar ise yeni bahçelerin kurulması için Afyonkarahisar Belediyesi’ne başvuruyor.
RAĞBET GİDEREK ARTTI
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Hobi Bahçeleri’nin vatandaşı mutlu eden bir proje olduğunun altını çizdi. Çoban, “Konya yolu üzerinde bulunan Devlet Parkı’na 112 tane hobi bahçesi yapmıştık. Biliyorsunuz seçim projelerimiz içerisindeydi. İlk anda bunu bilboardlara çıktık. Belediye sitemizde haber olarak yer aldı. Vatandaştan müracaat istedik. Biz kura ile çekeceğiz dedik. Hobi bahçesi sayısı 112 olmasına rağmen ilk etapta sanıyorum 108 civarında bir müracaat oldu. Dolayısıyla her başvuran almış oldu. Hatta diğerlerini biz personelin annesi, babası gibi ya da 3-4 kişiyi de biz çağırarak verdik. Ancak başlayınca tabii bunların tanıdığının tanıdığı, buraya gelenler görünce ikinci 111 tane daha yaptık. Çok talep gelince Fuar Alanı’na yaptık. Oraya yaklaşık 3 katı müracaat oldu. 300’e yakın müracaat oldu” dedi.
“BAKAMIYORUM” DİYEN ÇIKMADI
Vatandaşların “Hobi Bahçesi istiyoruz” şeklindeki taleplerinin sürdüğünü hatırlatan Çoban, “Meselâ vatandaş kendi kayıt yaptırıyor. Meselâ birisi olur ki fikrini değiştirir ya da bakacak hali kalmaz. Ama hiç bırakan da olmuyor. 2 yıldır ‘ben buraya bakamıyorum, kullanamıyorum geri alın’ diyen bir tane Allah’ın kulu çıkmadı. Burada yetişen meyve sebzelerden bize getiren oluyor bazen. Benim kendi amcaoğlumun da hobi bahçesi var” diye konuştu.
FUAR ALANI’NDA YENİ HOBİ
BAHÇELERİ
Hobi Bahçeleri’nde kalma süresinin saat 21’le sınırlandırıldığını, daha sonra bu saatin 22.30’a çekildiğini hatırlatan Çoban, “Normalde akşam terk ediş saati 21’di. Sonra 22’ye aldık. Şimdi ise 22.30 oldu. Biz hobi bahçelerinde yaşam olsun istemiyoruz. Sadece biz değil Türkiye’de bu tür işi yapan bütününde geceleri buralarda yatmalı bir yaşamı sürekli bir yaşamı istemiyoruz. Öyle olursa bizim sistem değişecek. Şimdi 40 tane daha Fuar Alanı’na yapıyoruz. Buraya da aslında bir konteynır kent düşünülebilir belki. 40 tane daha yapacağız Fuar Alanı’nda. Bu 40 taneye de herhalde 200-300 müracaat olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Şeker hastasına iyi geldi

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Hobi Bahçeleri ile ilgili bir anısını da şöyle anlattı:
“Birisi, geçen sene bu vakitler geldi. ‘Başkanım’ dedi, ‘Ben şeker hastasıyım. 2 haftadır buraya geliyorum. İnsilün kullanmayı bıraktım’ dedi. Demek ki toprakla uğraşmak yada temiz havayı teneffüs etmek insanlara şeker hastalığı yönünden bile faydası oluyor.”

Kurumlar arası iyi ilişki, olumlu sonuç verdi

Hayvan Barınağı’nın yerinin kurumlar arası iyi ilişkiyle tahsis edildiğini belirten Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, alanın daha da büyütülebileceğini söyledi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Hayvan Barınağı alanının kurumlar arası iyi ilişkilerle tahsis edildiğini vurguladı. Çoban, “Burada alanımız 60 bin metrekare. Biz şu anda 10 bin metrekareyi kullanıyoruz. Biz ileride kanunun değişip daha büyük alanlara ihtiyaç duyabileceğini hesap ederek burayı hazineden tahsis aldık. Sağ olsun onlar da böyle güzel yerleri tahsis ettiler. Burayı büyütmek bizim için sorun değil. Dediğim gibi rezerv alanımız 60 bin metrekaredir. Burası daha önce Tarım İl Müdürlüğü’ne verilmiş. Sağ olsun giden Müdür Zekeriya Bey’e rica ettik. Biz böyle bir şey yapacağız dedik. Burayı hemen bize devrettiler. Kurumlar arası ilişkinin önemini anlatmak için söylüyorum. Yoksa böyle bir yerimiz de olmayabilirdi” dedi.
AMELİYATHANE DE BULUNUYOR
Hayvan Barınağı’nda ameliyathanenin de kurulduğunun altını çizen Çoban, “Veteriner hekimimizin kullandığı birim. Duşlarımız, tuvaletlerimiz. Erkek ve dişi operasyon alanlarımız ayrı. Çünkü dişilerde erkeklere göre operasyonlarda daha fazla kan kaybı oluyor. Ona göre bir düzenleme yapıldı. Hocası öğrencisi buraya geliyor. Köpekler buradan üniversiteye götürülmüyor. Maliyette önlendi. Önceden hayvanları üniversiteye götürmek için araç 3-4 sefer gidip geliyordu. Mesafe az değil nereden bakılsa 15 kilometre var. Gidiş geliş 30 kilometre mesafe var. Sürekli 3-5 hayvanı getir götür yerine onu kaldırıp buraya dişi ve erkek ameliyathaneler yaptık” diye konuştu.
SOKAK KEDİLERİ UNUTULMADI
Hayvan Barınağı’nın sadece köpeklere yönelik değil, kedilerin barınmasını sağlayacak şekilde de düzenlendiğini söyleyen Çoban, “Burada kedi evi de var. Bunlar sokak kedileri. Kedilerle ilgili çok fazla şikayet olmadığı için bunlarda biraz daha esnek davranıyoruz. Barınaklarda yer alan kapakları çok soğuk havalarda açıyoruz. Hayvanlarımız hem iç mekanı kullanıyorlar hem de dış mekanı kullanıyorlar. Normalde projemizde bir soğuk hava deposu yoktu. Ama gıdalar etkilenmesin diye gıdaları burada bekletiyoruz. Yaz döneminde kullanıyoruz. İkbal’den gelen et ürünleri hayvanlara veriliyor” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Van Konteynırları nerede kullanılacak?

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Van Depremi’nde mağdur olan depremzedelerin
kaldığı konteynırların Afyonkarahisar’da kullanılmasıyla ilgili bir proje sunduğunu kaydetti

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Van Depremi’nde mağdur vatandaşların kaldığı konteynırların Van’daki görevinin sona erdiğini belirtti. Çoban, Afyonkarahisar’a belirli bir sayıda konteynırın geleceğine dikkat çekerek “Konteynırlarla ilgili ben iki tane proje sundum Vali Bey’e. Birisi ilimize 1300’e yakın hatta 1500 olmuş galiba, ilimizde mülteci var. Bunlar çok kötü şartlarda yaşıyorlar. Kiralık ev bulamıyorlar, bulsa bile evin kirasını ödeyemiyorlar. Van’daki konteynırlarda evler yapılınca boşa çıkmış. Bize isteyin 500, 1000 veya 1500 adet gönderelim diyorlar” ifadelerine yer verdi.
MÜLTECİ MAHALLESİ KURULABİLİR
Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun da bu konuda yardımcı olduğunun altını çizen Çoban, şöyle devam etti:
“Sağ olsun Vali Bey de istediğin kadar vereyim dedi. Ben dedim sayın Vali’ye biz yer bulalım, alt yapısını yapalım. Valilikle beraber mültecilere bir mahalle kuralım. Çünkü bu konteynır evler evet küçük ama iki odası var. İçinde banyosu, tuvaleti var. Zaten mülteci adam da varlıklı olsa iyi bir ev tutuyor. Geldiği yerden geliri varsa gelirken para getirmişse iyi ev tutuyor. Ama yüzde 80’i-90’ı sizler de görüyorsunuz iyi durumda değil. Onlara bir yer kuralım dedim.
DOĞAL AFET ANINDA HAZIR
Muhtemel bir afet anında da konteynırların devreye gireceğini hatırlatan Çoban, “Afyon deprem bölgesi öyle bir yer yapalım ki elimizde çadır yerine elimizde bulunsun. En azından mesela bundan 15 sene önce Senirkent’te bir sel felaketi olmuştu. Sel de değil de böyle dağdan çamur gelmişti. O sırada Senirkent yaşanamaz hale geldi. Allah göstermesin bizim ilimizin bir ilçesinde, beldesinde, mahallesinde böyle bir şey olursa hazır bir yerimiz olsun” dedi.
“SAYI BİZE BAĞLI”
Belediye’ye tahsis edilecek konteynır sayısını, kendilerinin belirleyeceğini söyleyen Çoban, “Gelecek konteynırda sayı bize bağlı. Biz alt yapıyı yapalım konteynır isteyelim 2 bin tane gelecek. Zaten Afet Müdürlüğü yapıyor. Onlar ‘biz parasal destek veririz’ diyorlar. Şu anda 50 tane geldi. Fuar Alanı’na koyduk. Oraya sadece geçici amaçla koyduk” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme