“Ses”siz kalmayalım – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı “Dünya Ses Günü” dolayısıyla bir etkinlik düzenledi. AKÜ ANS Kampusü Güzel Sanatlar Çok Amaçlı Salonda düzenlenen etkinlikte sesimizi korumanın ve etkili kullanmanın önemine dikkat çekildi Etkinliğin açış konuşmasını, AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğr. Grv. Dr. Hülya Uzun yaptı. Öğr. Grv. Dr. Uzun, konuşmasında “Hem günlük hayatımızı sürdürebilmek, hem de duygusal [&hellip]

"Ses"siz kalmayalım

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı “Dünya Ses Günü” dolayısıyla bir etkinlik düzenledi. AKÜ ANS Kampusü Güzel Sanatlar Çok Amaçlı Salonda düzenlenen etkinlikte sesimizi korumanın ve etkili kullanmanın önemine dikkat çekildi

Etkinliğin açış konuşmasını, AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğr. Grv. Dr. Hülya Uzun yaptı. Öğr. Grv. Dr. Uzun, konuşmasında “Hem günlük hayatımızı sürdürebilmek, hem de duygusal olarak iletişime geçebilmek adına ses, hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu nedenle sesimizi doğru kullanmak, ses sağlığına gereken özeni göstermek de oldukça önemlidir. Sesin doğru kullanımı, mesleğini sesini kullanarak icra eden ses sanatçıları, öğretmenler, politikacılar, oyuncu, spiker, din adamları, avukatlar ve çağrı merkezi çalışanları gibi meslek grupları için daha da önem kazanmaktadır. 1999 yılında Brezilya’da temelleri atılan “Dünya Ses Günü” bir grup ses profesyoneli tarafından, sesin önemine dikkat çekmek ve toplumu ses sağlığı hakkında bilinçlendirmek amacıyla, 16 Nisan’ı Brezilya Ses Günü olarak ilan etmesiyle başlamıştır. Bu etkinlikler, 2002 yılından bu yana da ülkemizde ve tüm dünyada 16 Nisan Dünya Ses Günü olarak konferans, panel, konserler kapsamında kutlanmaya devam etmiştir. Bu bağlamda Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı olarak bu yıl ilk kez bu önemli etkinliği başlatmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Etkinlik kapsamında değerli konuklarımız, bizlere sesin oluşumu, profesyonel sesin gelişimi, ses sağlığı ve eğitimi, ses kalitesini etkileyen unsurlar ve ses hastalıkları gibi konularda önemli bilgiler verecekler” dedi.
MÜZİK, TARİH BOYUNCA VAR OLMUŞTUR
Daha sonra etkinlik kapsamında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz Kliniği Vokoloji Biriminde görev yapan Dr. İlter Denizoğlu bir konferans verdi. Dr. Denizoğlu konuşmasında elit ses icralarında ses gelişimi ve sürdürülebilir profesyonellik, sesin oluşumu, profesyonel sesin gelişimi, temel elementlerin (ilkel ses, nefes, postür) yapılandırılması, sürdürülebilir ses için önlemler (sesin ısıtılması, soğutulması, doğru performans teknikleri), ses sağlığı ve hastalıkları gibi konularda ayrıntılı bilgi verdi. Dr. İlter Denizoğlu, konuşmasında “Müzik, insanlık tarihi boyunca var olmuştur. Müziğin kaynağı, müziğin başlangıcı, temel enstrümanı insan sesidir. Enstrümanların en karmaşığı ve en inanılmazı insan sesidir.” dedi. Dr. İlter Denizoğlu, ses profesyonellerini sporculara benzettiği konuşmasında ses sağlığını korumanın önemini de vurguladı. Dr. Denizoğlu konuşmasını, “Ses sağlığına çok önem vermek gerekiyor. Çünkü bedeniniz sizin enstrümanızdır. Gittiğiniz her yere enstrümanınızı götürüyorsunuz. Sağlıklı ses aslında, kullandığınız sesin size zarar vermemesi üzerine kurulu. Ses sporcuları olarak unutmayın ki çok uzun bir koşu var önünüzde. Isınmayı ihmal etmeyeceksiniz. Tıpkı sporcular gibi. Futbolcular her gün antreman yapıyorlar. Az sonra maça çıkacaklar, doymadınız mı hala koşuyorsunuz denemez. Maça çıkmadan önce kaslarınızı ısıtmak zorundasınız. Sadece ısıtmak değil soğutmak da zorundasınız. Maç bitti, daha hala sporcular koşu yapıyorlar. Siz de bunu yapmak zorundasınız. Spor fizyolojisi çünkü. Siz de sporcu olduğunuzu unutmamalısınız. Konuşurken de aynı enstrümanı kullanıyorsunuz. O zaman konuşmanız da doğru olmalı. Doğru duruş, doğru nefes çok önemli” şeklinde sürdürdü.
Dr. İlter Denizoğlu’nun konuşmasından sonra, Ege Üniversitesi öğretim elemanı Öğr. Grv. Dr. Serap Akdeniz ile Dr. İlter Denizoğlu’nun birlikte hazırladıkları müzik dinletisine geçildi. Tüm salonun ilgiyle dinlediği müzik dinletisinden sonra etkinliğe ara verildi.
SES EĞİTİMİNİN DİĞER
ALANLARLA İLGİSİ VAR
Etkinliğin ikinci bölümünde ise, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayşe Meral Töreyin, ses kalitesi alanı, ses kalitesini etkileyen unsurlar, ses üretme çalışmaları, müzik türlerine göre ses eğitimi çalışmaları konularında sunum yapt��. Prof. Dr. Töreyin, “Ses eğitimi bir alan eğitimidir. Bu alan eğitiminin diğer tüm bilim ve sanat dallarında olduğu gibi birçok disiplinle ilişkisi var. Ses eğitimi tek başına soyutlanamaz. Ses eğitiminin müzik, dil, tıp psikoloji gibi disiplinlerle ilgisi vardır. Peki, ses nedir? Ses, fiziksel bir olaydır. Ses olayında bir hareket, titreşim vardır. Ses, titreşen ve hareketli maddelerin dalgalarının iletken ortamlarda yayılması ve beyin ile kulak tarafından algılanmasıdır. Eğitim, kişiye yeni davranışlar kazandırmak ya da davranışlarında olumlu değişiklikler yapma sürecidir. Ses eğitimi ise, konuşma ve şarkı söylemede sesin doğru, güzel ve etkili kullanımına yönelik olarak dil ve konuşma bozukluklarının düzeltilmesinde toplu veya bireysel olarak uygulanan disiplinlerarası özel bir alandır. Ses eğitimin türleri; şarkı söyleme, şan eğitimi, koro eğitimi ve konuşma eğitimidir. Ses eğitiminde, ses sistemini oluşturan bütün sistemlerin doğru kullanışına ilişkin davranış kazandırma amacı vardır. Ses dururken çıkmaz. Ses üretiminin bir süreci vardır. İnsan sesinde birçok karmaşık hareket vardır” diye konuştu. Ses sisteminin çoklu sarmal biçiminde olduğunu aktaran Prof. Dr. Töreyin, “Ses sistemi müzik, ritim ve frekans ile bir bütündür. Ancak buradaki bütünlüğü ve notayı ayağa kaldıracak olan da söyleme biçimidir. Tüm öğelere ilişkin davranışlar birlikte verilir” dedi. Etkinlikte konuk sanatçı olarak TRT sanatçısı Güler Basu Şen de yer aldı.
Etkinlik, AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği Bölümleri tarafından gerçekleştirilen dinleti ile sona erdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme