• Haberler
  • Genel
  • Sertifikalar kâğıt üzerinde kalmasın – Kocatepe Gazetesi

Sertifikalar kâğıt üzerinde kalmasın – Kocatepe Gazetesi

Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği’nde gerçekleştirilen, KOSGEB ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) arasında imzalanan protokol çerçevesinde, 2011 yılında açılan 1. Grup Girişimcilik Eğitimi tamamlandı. Eğitiminsertifika töreninde konuşan Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, işadamlarına çağrıda bulunurken, İŞKUR İl Müdürü Kadir Hamikli de 'Sertifikalar kâğıtta kalmasın' dedi İŞKUR tarafından ihale edilen, Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği’nde (ESOB) [&hellip]

Sertifikalar kâğıt üzerinde kalmasın

Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği’nde gerçekleştirilen, KOSGEB ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) arasında imzalanan protokol çerçevesinde, 2011 yılında açılan 1. Grup Girişimcilik Eğitimi tamamlandı. Eğitiminsertifika töreninde konuşan Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, işadamlarına çağrıda bulunurken, İŞKUR İl Müdürü Kadir Hamikli de “Sertifikalar kâğıtta kalmasın” dedi

İŞKUR tarafından ihale edilen, Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği’nde (ESOB) gerçekleştirilen Girişimcilik Eğitimi’nin 1’inci grubuna yönelik çalışma tamamlandı. Girişimcilik eğitimi alanlara sertifikaları, ESOB’ta yapılan törenle verildi. İlk grupta 100 kursiyerin bulunduğu eğitimlerin, yıl içinde de devam edeceği ve girişimcilik eğitimi alanların sayısının artacağı bildirildi.
Sertifika töreninde konuşan Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, Afyonkarahisar’daki işadamlarına çağrı yaptı. İşadamlarının adeta ayağına gittiklerini ve işadamlarının hangi konuda yetişmiş elemana ihtiyaç duyduklarını sorduklarını belirten Ertürk, bu konuda işadamlarının çok duyarlı davranmadıklarını belirtti. Ertürk, sertifika alan kursiyerleri de tebrik ederek “. Sizler de kendi işyerlerinizi açacaksınız, belki birkaç kişi de istihdam edeceksiniz” dedi.
İşgücü piyasasına dahil olunmalı
İŞKUR İl Müdürü Kadir Hamikli ise kursiyerlerin aldığı sertifikaların gereklerini yerine getirmeleri konusunda uyardı. Hamikli, “Aktif İşgücü Programları çerçevesinde 100 kişilik bir programın tamamlanma aşamasına geldik. İlk 50 kişiye sertifika vereceğiz. Bu sertifikaların kâğıt üzerinde kalmaması gerekir. Mutlaka eyleme geçmesi gerekir. İş gücü piyasasına dahil olmanızda büyük fayda var. Bunun için çalışıp kafamızdaki projeyi uygulamayla koymamızda fayda var” diye konuştu.
İlk iki grup mezun oldu
İŞKUR’un faaliyetleri hakkında da bilgi veren Hamikli, “İŞKUR il müdürlüğünce ilana çıkmak suretiyle hizmet satın aldık. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin teklifi en uygun teklif görülmek suretiyle 100 kişilik programın ilk 2 grubunu mezun ederek bugün burada sertifika törenini yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Kurumumuz bilindiği üzere işsizlikle mücadele ve işsizliği en aza indirmek, istihdamda, olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla kurulmuş, kuruluş kanunumuzun 3’üncü maddesinde görevlerimiz sıralandırılmıştır. Bu görevler içinde en önemlisi de aktif işgücü programlarıdır. Bu programların bir alt programı da bu girişimcilik programı eğitimidir. Aktif işgücü programları çerçevesinde hükümetimizin 2008 yılında çıkarmış olduğu ve kamuoyunda da İstihdam Yasası olarak bilinen yasa ile kurumumuza ve işgücü piyasasına çok olumlu maddeler konulmuştur” ifadelerini kullandı.

“Dünya malına tamah etme”
ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, girişimcilik eğitimini tamamlayan kursiyerlere, Ahi Evran’ın öğütlerini hatırlattı. Konak’ın aktardığı Ahi Öğütleri şöyle:
“Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme.Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma. Kanaatkar ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme, eksik tartma. Kuvvetli ve üstün durumdayken affetmesini,hiddetliyken yumuşak davranmasını bil. Kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol.”

İşbirliği daveti
Hamikli, şöyle devam etti:
“2009 ve 2010 yılında Aktif İşgücü Programı çerçevesinde muazzam bir faaliyet yürütülmüştür. İlimizde de 2009 ve 2010 yıllarında takriben bin 500’er kişiden toplam 3 bin kişiye geçici iş imkanı sağlanmıştır. 2011 yılında da yaklaşık 9 milyon 234 bin liralık bir kaynak il müdürlüğümüze tahsis edilmiştir. Bu kaynağın Toplum Yararına Çalışma Programı için tahsis edilen kısmını kullanmış durumdayız. Ancak Aktif İşgücü Programları adı altında meslek edindirme kurslarımız, işbaşı eğitim kurslarımız, girişimcilik programı eğitimimiz ve UMEM projesi kapsamında yeterli sayıda çalışma yaptığımızı söyleyemeyiz. Bu nedenden dolayı özellikle ilimiz işgücü piyasasında hakim olan kuruluşları, kurumları, işbirliğimize davet ediyorum.”
460 kişi başvurdu
ESOB Başkanı Abdülkadir Konak ise girişimcilik eğitimine 460 kişinin müracaat ettiğini hatırlattı. Konak, “İŞKUR’un desteklediği, finansman olarak desteklediği, bir ihaleye çıktığı bir eğitim bu. 460 tane aday müracaat etti bu kursumuza. 460 kişi içerisinden İŞKUR, KOSGEB ve Afyon Esnaf OdalarıBirliği olarak bir komisyon oluşturuldu. Bir mülakat yapıldı. Bu mülakat sonunda burada gördüğünüz arkadaşlar mülakatı kazanarak bu eğitimi aldılar” dedi.
Günümüzde eğitim ve teknolojinin çok önemli hale geldiğini aktaran Konak, “Çağımız iletişim, bilgi ve teknoloji çağı. Buna ulaşmak için de her şey eğitimden geçiyor. Buna inanan birliğimiz eğitim konusunda da Afyon’da eğitimin eni yisinin verilmesi, esnaf olacak arkadaşlarımıza eğitim verilmesi konusunda taşın altına elini sokarak buraya gelmiştir. 100 arkadaşımızdan 25 kişilik bayan sınıfı oluşturuldu. Diğer sınıflar ise karma oluşturuldu. 3 sınıf eğitimini tamamladı, 4’üncü sınıf da eğitimini tamamlayacak” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme