• Haberler
  • Genel
  • Serteser: Eylemlerin artmasından endişeliyiz – Kocatepe Gazetesi

Serteser: Eylemlerin artmasından endişeliyiz – Kocatepe Gazetesi

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine karşı uyguladığı ileri sürülen baskılara tepki olarak gösterilen eylemlerin artarak devam etmesi halinde ihracatın etkileneceğini belirten Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, 'Bu olaylardan ihracatçılarımızda ziyadesiyle endişeli. Bu olayların bu günlerde ihracata yansıyan bir etkisi yok ama şiddet eylemlerin artması halinde ihracatımız gerçek anlamda etkilenecektir. [&hellip]

Serteser: Eylemlerin artmasından endişeliyiz

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine karşı uyguladığı ileri sürülen baskılara tepki olarak gösterilen eylemlerin artarak devam etmesi halinde ihracatın etkileneceğini belirten Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, “Bu olaylardan ihracatçılarımızda ziyadesiyle endişeli. Bu olayların bu günlerde ihracata yansıyan bir etkisi yok ama şiddet eylemlerin artması halinde ihracatımız gerçek anlamda etkilenecektir. Mutlaka olumsuz yansıması olacaktır” dedi

Afyonkarahisar’ın doğaltaş konusunda önemli bir merkez olduğunu belirten Afyonkarahisar TSO Başkanı Serteser, doğaltaş ihracatının önemli bir kalem olduğunu hatırlattı. Serteser, “Afyonkarahisar Türkiye’de doğaltaş konusunda önemli bir merkez, hem de ihracat merkezi. Afyon yereline bakıldığı zaman da ihracatının yüzde 50’ye yakın kısmını mermer ihracatı karşılıyor. Bu oran hiçbir zaman bu oranın altına düşmemiştir. Afyonkarahisar, Türkiye doğaltaş ihracatında da önemli bir noktada bulunuyor mermer ihracatı olarak. Türkiye’nin doğaltaş ihracatının yüzde 10’nundan fazlasını Afyonkarahisar karşılamaktadır” dedi.
Son günlerde yaşanan olaylar ve Çin’i protesto eylemlerinin dozunun kaçırılmamasının çok önemli olduğunu kaydeden Serteser, Çin’e 3 milyar dolara yakın ihracat yapıldığının altını çizdi. Çin’in önemli bir ihracat partneri olduğunu açıklayan Serteser, “Doğaltaş ihracatında Çin Halk Cumhuriyeti bizim için çok önemli bir partnerimiz. Dış ticaret hacmi bakımından oldukça gerideyiz. 25 milyara yakın bir ithalat girdimiz varken, 3 milyara yakın ihracatımız bulunuyor. Çin’e toplam ihracatımız 3 milyar dolar civarında iken, bunun yaklaşık yüzde 35’ini doğaltaş ihracatından sağlıyoruz. Bu çok önemli bir rakamdır. Bu da Çin’in bizim doğaltaş ihracatında ne kadar önemli bir partnerimiz olduğunu göstermektedir” diye konuştu.
ÇİN’DE YAŞANANLARA
TEPKİSİZ KALAMAYIZ
Çin’de yaşananlara kayıtsız kalınamayacağını dile getiren Serteser, “Bu devletler arası çözülmesi gereken çok hassas bir konu. Tabi ki kilometrelerce uzakta bulunan soydaşlarımızın durumuna Türkiye’nin kayıtsız kalması düşünülemez. Ancak bu konunu iyice irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü, bizim dış ticaretimiz arttıkça, Çin ile bu ticaretleri yapmak isteyen başka ülkeler de var. Bu olayların provakatif olup olmadığı araştırılmalıdır. İçinde başka oyunlar olmasın” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Temmuz’da Çin’e bir gezi yapmasının planlandığını aktaran Serteser, “Bu konular bu ziyaretlerde ele alınacaktır. Ümit ediyorum ki bunlara bir çözüm bulunur. Yapılan eylemler demokratik eylemler olarak kalmalıdır. Şiddete varan eylemlerin hiç kimseye faydası olmayacaktır. Eylemlerin dozunun kaçırılmaması gerekli. Çünkü biz Çinli firmalarla değişik ortamlarda sık sık bir araya geliyoruz. Fuarlarda buluşuyor ve toplantılar yapıyoruz. Bu açıdan eylemlerin dozu kaçarsa ihracatımıza zararlı bir dunuma gelebilir. Tabi ki orada bulunan soydaşlarımızın haklarını savunacağız ama bunu devletler arası yapılacak girişimlerle olabilir” diye açıkladı.
ŞİDDETE VARAN EYLEMLER
DEVAM EDERSE ETKİLENİRİZ
Türkiye’de STK’ların yaptığı eylemlerin artarak devam etmesi halinde ihracatın olumsuz etkileneceğini ifade eden Serteser sözlerini şöyle tamamladı:
“Çok ciddi bir doğal taş üretimimiz var, önemli bir ihracat kalemi olan doğal taşın ihracatı noktasında Çin önemli bir noktadır. Şiddete varan eylemler güzel bir eylem çeşidi değil. Bunlardan ihracatçılarımızda ziyadesiyle endişeli. Bu olayların bu günlerde ihracata yansıyan bir etkisi yok ama şiddet eylemlerin artması halinde ihracatımız gerçek anlamda etkilenecektir. Mutlaka olumsuz yansıması olacaktır” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme