Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Misafir Kalem

SERDENGEÇTİLER!

Himmet KASAL

 

“Bana bir harf öğretenin kölesi olurum” diyen Hz. Ali’yi anlayabilen değerli öğretmenlerimizin her biri serdengeçti olur.
Yaklaşan öğretmenler günü dolayısıyla ilmin, okumanın, Milli Eğitimin, Eğitimci ve öğrencilerin sorunlarına inşallah çözümler aranacaktır. Türk-İslâm Kültürü okuma-yazma ve eğitime büyük önem vermiştir. Savaşta bile esir alınanlara okuma-yazma öğretmeleri karşılığında hürriyet verilmesi bunun en güzel örneğidir.
Eğitime yön veren onu milli kılan en önemli dinamik; Bakış Açısıdır.
Bir Japon’un dünyaya, olaylara, çevreye, doğaya insana belli bir bakış açısı vardır. Bir Alman’ın kendine göre bakış açısı vardır. Bir Çinli’nin, Rus’un, Amerikalı’nın, İsrail’inin… Hep kendilerine özgü bakış açıları vardır. Onları onlar kılan da o kendine özgü bakış açılarıdır.
Türk’ün kendine özgü bir bakış açısı vardı. Adına Nizam-ı Alem ülküsü de desek, Türk Cihan Hakimiyeti mefkuresi de desek, İ’la-yı Kelimetullah da desek, Kızıl Elma da desek; bir bakış açısı vardı. Dün dünyanın en ücra köşesindeki insana ilahi mesajı ve kutlu düzeni ulaştırma gayretinde olan bahadırların torunları, acaba, bugün o ilahî mesajı ve kutlu düzeni ne kadar yüreklerinde taşıyabiliyorlar. Önce yüreklerinde taşısınlar ki bir adım öteye ulaştırmak için yürekleri onları harekete geçirsin.
Eğitimin ikinci temel öğesi içeriktir. Bu öğretilmesi gereken bilgilerdir; müfredattır, ders programlarıdır. İçeriğin şekillenmesini sağlayacak olan yine bakış açısıdır. Bakış açımız yoksa, bir dijital yazılım gibi, ansiklopedi gibi yüklemeye çalışacaksınız ama kitap yüklenmiş TIR gibi ne taşıdığından habersiz olacaktır.
Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlarının ortalama ömrü 2 yıl gibidir. Problemleri çözmeden yeni problemleri artan bakiyelerle bir sonraki gelen bakana bıraka bıraka sorunlar dağ gibi birikmektedir. Yaraya merhem olmayışların temelinde iki neden göze çarpmaktadır.
1- Milli bakış açısından yoksun ve mahrum olmaları
2- Ülke sathındaki yararlanılacak ehliyetli insanlardan istişare-danışma fikir alma işleminin gereğince yapılmaması.
Mermiyi hedefe yönlendiren, silah yivinin mermiyi güdülemesidir. Şu anda Milli Eğitimin parçalı bulutlu bir hava durumuna sahip olması geleneksel eğitim anlayışına sahip öğretmen varlığının kendi gayretleri sonucu konuyu kotarmaya ve kurtarmaya çalışma gayretlerindendir. Yoksa mevzuatın donuk yapısı bugünkü yaklaşımın sürdürülemeyeceğinin resmidir.
Siz öldükten sonra da amel defterinizin açık kalmasını isteyen değerli öğretmenlerimiz! Her öğretmenin de bir öğretmeni vardır. Hayırla yad ettiğimiz öğretmenlerimize, yad edeceğimiz öğretmenlerimize selâm olsun. Yurt içinde, yurt dışında her ortam ve şartlarda iyiyi, güzeli, doğruyu anlatıp kötülüklerden sakındıran serdengeçti öğretmenlerimizi yürekten kutluyoruz.
* Aylık Bayrak Dergisi 1306. Sayısından yararlanılmıştır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti