Serap Yazıcı Özbudun kimdir

Hayatını kaybeden Prof. Ergun Özbudun kimdir, neden öldü? Ünlü hukukçu Ergun Özbudun’un hayatını kaybettiğini eşi Prof. Serap Çakır duyurdu.

Haber
Hayatını kaybeden Prof. Ergun Özbudun kimdir, neden öldü? Ünlü hukukçu Ergun Özbudun’un hayatını kaybettiğini eşi Prof. Serap Yazıcı duyurdu.

Ergun Özbudun Hayatını Kaybetti
Anayasa hukuku uzmanı Prof. Dr. Ergun Özbudun, 86 yaşında yaşamını yitirdi. Özbudun’un eşi ve Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, bu üzücü haberi sosyal medya üzerinden duyurdu.

Eşi Prof. Serap Yazıcı onun hakkında “Çok değerli ustam, kıymetli hocam, gönlümün sultanı, can yoldaşım, biricik eşim Prof. Ergun Özbudun’u 1 Kasım 2023 saat 01.00 itibarıyla kaybettim. Yüce Allah onu cennetinin en güzel makamına kabul etsin ve bizi tekrar bir araya getirsin. Ruhu şad, mekânı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

Ergun Özbudun Kimdir?
1937 yılında Ankara’da doğan Ergun Özbudun, lisans ve doktorasını Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Özbudun, dünya çapında tanınmış üniversitelerde, Chicago, Harvard, Princeton, Columbia, Georgetown ve Paris Sorbonne gibi, dersler verdi. Aslen anayasa profesörü olan Özbudun, siyasi partiler ile ilgili de birçok makale ve kitap yazmıştır. Ayrıca, Venedik Komisyonu olarak da bilinen Avrupa Konseyi Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu’nun üyeliğini yapmıştır. İngilizce ve Fransızca bilen Özbudun’un bu dillerde de birçok bilimsel makale ve kitabı bulunmaktadır. Özbudun’un kitapları, hukuk fakültelerinde ders olarak okutulmaya devam ediyor

Ergun Özbudun ve AK Parti’nin Sivil Anayasa Taslağı
Prof. Dr. Ergun Özbudun, Türkiye’nin tanınmış anayasa hukukçularından biriydi ve 86 yaşında hayatını kaybetti. Özbudun’un eşi ve Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Prof. Dr. Serap Yazıcı Özbudun, bu üzücü haberi sosyal medya üzerinden duyurdu. Özbudun’un vefatı, akademik camia ve hukukçular arasında büyük bir üzüntüye yol açtı.

Ergun Özbudun’un Akademik Kariyeri
Ergun Özbudun, 1 Temmuz 1937’de Ankara’da doğdu ve lisans ile doktorasını Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. 1988-2012 yılları arasında Bilkent Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Ayrıca, Harvard, Chicago, Paris Sorbonne, Columbia ve Princeton üniversitelerinde misafir profesör olarak ders verdi. 2011-2012 eğitim öğretim yılında İstanbul Şehir Üniversitesi’nde yarı-zamanlı olarak dersler verdi ve aynı yılın sonunda tam zamanlı olarak İstanbul Şehir Üniversitesi’nde göreve başladı. Özbudun, 2007 yılında AK Parti’nin sivil anayasa taslağını hazırlayan akademisyen heyetinin başkanlığını da üstlenmişti.

Yazdığı Kitaplar
Ünlü Anayasa hukukçusu Özbudun’un kaleme aldığı kitaplar arasında “Türk Anayasa Hukuku”, “Türkiye’nin Anayasa Krizi”, “Party Politics and Social Cleavages in Turkey”, “Otoriter Rejimler, Seçimsel Demokrasiler ve Türkiye” gibi eserler bulunmaktadır.

Prof. Dr. Serap Yazıcı kimdir?
Gelecek Partisi İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Serap Yazıcı CHP’nin Antalya listesinden 6. sırada aday gösterildi. Serap Yazıcı Özbudun, 1962 yılında Ankara’da dünyaya geldi. On üç yaşında, ailesiyle birlikte geçirdiği ve annesinin hayatını kaybettiği trafik kazasında, görme yetisini kaybetti.

AKADEMİK KARİYERİ

1984’de, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden “pek iyi” dereceyle mezun oldu.

1986’da, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim dalında “CHP’nin Niteliği ve Laiklik Politikası” başlıklı teziyle, “iyi” dereceyle, yüksek lisansını tamamladı.

1991-1992 tarihleri arasında, İngiliz Hükümetinden kazandığı bursla, Bristol Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde “Otoriter Sistemlerden Demokrasiye Geçiş” konulu bir programa katıldı ve Prof. Dr. Geoffrey Pridham denetiminde doktora tezi üzerine çalışmalarda bulundu.

1995’te, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim dalında “Türkiye’de Askerî Müdahalelerin Anayasal Etkileri” başlıklı teziyle, “pek iyi” ile doktora derecesine hak kazandı.

2000’de, “Başkanlık ve Yarı-başkanlık Sistemleri: Türkiye İçin Bir Değerlendirme” başlıklı teziyle doçentlik unvanına hak kazandı.

2002’de, Amerikan hükümetinin davetlisi olarak, “Küresel Düzeyde Demokrasinin – “Güçlendirilmesi” konulu International Visitors programına katıldı.

2009’da, “Demokratikleşme Sürecinde Türkiye” ve “Yeni Bir Anayasa Hazırlığı ve Türkiye: Seçkincilikten Toplum Sözleşmesine” başlıklı çalışmalarıyla profesörlüğe atandı.

MESLEKİ TECRÜBE

– 1988’de, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne, anayasa hukuku alanında araştırma görevlisi olarak atandı.

– 1997-2012 yılları arasında, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

– 2012’den bu yana İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Bakmadan Geçme