Seracılık Afyonkarahisar için önemli – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği ile Hollanda Tarım Ofisi işbirliği ile düzenlenen Modern Seracılık Sektörünün Gelişimi toplantısı İkbal Termal Otel’de yapıldı. Toplantıda konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kaynakların doğru kullanılması ile Afyonkarahisar’da bir çok kişinin seracılıktan geçimini sağlayabileceğini belirtti Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği ile Hollanda Tarım Ofisi’nin ortaklaşa düzenlediği Modern Seracılık Sektörünün Gelişimi başlıklı [&hellip]
Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği ile Hollanda Tarım Ofisi işbirliği ile düzenlenen Modern Seracılık Sektörünün Gelişimi toplantısı İkbal Termal Otel’de yapıldı. Toplantıda konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kaynakların doğru kullanılması ile Afyonkarahisar’da bir çok kişinin seracılıktan geçimini sağlayabileceğini belirtti
Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği ile Hollanda Tarım Ofisi’nin ortaklaşa düzenlediği Modern Seracılık Sektörünün Gelişimi başlıklı toplantı İkbal Termal Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya seracılık alanında yatırım yapan işadamlarının yanı sıra Hollandalı uzmanlar katıldı. Toplantıya konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar’daki kaynakların doğru kullanılması gerektiğini söyledi. Balkanlıoğlu, “Afyonkarahisar se-racılık açısından çok avantajlı bir il. Bize Tanrı vergisi sıcak su bahşedilmiş. Meteoroloji uzmanlarından edindiğimiz bilgilere göre güneşli gün sayısı, diğer illerin ortalamasının çok üzerinde. Gece ve gündüz ısı farkının yüksek olması se-racılık için son derece iyi dediler. Bitkilerin de akşamları serince uyumaya ihtiyacı varmış. Antalya vilayetimiz, seracılığın merkezi olarak biliniyor. Buna mukabil yazları çok sıcak geçtiği için üretime 4 ay kadar ara vermek durumundalar. Bizde ise senenin 12 ayı ürün almak mümkün. Bu bizim için büyük bir avantaj. Termal su kaynağımızı akıllı kullanabilirsek, toprağımızı uygun bir şekilde bu işe tahsis edebilirsek Afyonkarahisar’da birçok insanımız seracılıktan rahatlıkla geçimini temin edebilecek durumda” dedi.
Ürün kaliteli ve uygun
fiyatta olmalı
Bu konuda uzmanların görüşlerine de değer verilmesi hususu üzerinde duran Balkanlıoğlu, “Bu işi uzmanından dinleyip kaliteli yapabilirsek pazarlama şansımız ve bu işten yüksek kazanç sağlama şansımız daha da artacaktır. Günümüz dünyası o kadar küçüldü ki küçük bir köy haline aldı neredeyse. Ürettiğiniz bir malı her yere pazarlamak mümkün hale geldi. Bir şeyi üretiyorsanız bunu kaliteli ve uygun fiyatla üretemiyorsanız en yakın komşunuza, akrabanıza bile bunu satmanız mümkün değil” diye konuştu.
Potansiyel iyi bir şekilde kullanılacak
AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak da Afyonkarahisar’da seracılığın geliştiğini belirtti. Demirayak, “Ege’nin yükselen yıldızı olan ilimizin, doğal kaynaklarını da üretimin ve ekonominin hizmetine sunacak olan yatırım ve projeler son yıllarda önem kazandı. Yerli ve yabancı yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği jeotermal seracılıkta bunların başında geliyor. Hali hazırda kurulan ve kent ekonomisine katkıda bulunan seracılık yatırımlarının dışında, yeni yatırımcılar için de ilimiz bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Ayrıca Türkiye’nin en büyük jeotermal serasının ilimizde kurulacak olması, bu alandaki yeni yatırımlarla potansiyelimizin en yüksek şekilde kullanılacağının habercisidir” ifadelerini kullandı.
Başarılı işbirlikleri ortaya çıktı
AFSİAD olarak seracılık alanında yatırım yapan firmalara destek olmak amacıyla bu tür bir bilgilendirme çalışması yaptıklarını anlatan Demirayak, şöyle devam etti:
“İlimizde modern seracılık yatırımları hız kazanıyor. Geleceğin önemli sektörleri arasına girecek olan Jeotermal seracılık, organik tarım ve modern seracılık hızlı gelişimini sürdürüyor. Bu gelişimi yakından takip eden Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği olarak, ilimizde modern seracılık alanında kurulan firmalar ve bu alanda yeni yatırım yapmak isteyen firmalara katkı sağlamak amacıyla, Hollanda Tarım Ofisi/NABSO’nun düzenlediği eşleştirme toplantısına destek vermekten mutluyuz. Bildiğiniz üzere, 2009 ve 2010 yıllarında düzenlenen tarım heyetlerinde Hollandalı ve Türk firmalar arasında birçok başarılı işbirlikleri ortaya çıkmıştı. Yine bu dönem zarfında Hollandalı firmalar Grovvtech Fuarı’nda da yer almış, bu etkinlikler süresince tarım sektöründe yer alan Türk ve Hollandalı firmalar arasında birçok yeni iş bağlantıları gerçekleştirilmişti. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Hollanda Tarım Heyeti’nin ilimize gelmesiyle, tarım sektöründeki Türk ve Hollandalı aktörler arasında başarılı iş bağlantılarının boyutunun, bir aşama daha kaydedeceğine inanıyoruz.”
Hollanda-Türkiye işbirliği artacak
SeraCulture Yürütme Kurulu Başkanı Harm Maters ise seracılıkla ilgili çalışma başlattıklarını, bu bağlamda sürdürülebilir inovasyon merkezlerinden birini de Türkiye’de açmayı hedeflediklerini belirtti. Maters,Türkiye-Hollanda arasındaki işbirliğinin gelişeceğine inandığını belirtti.
Toplantıya 11 Hollandalı firma katılırken, Afyonkarahisar, Yozgat, Konya, Antalya, Tokat şehirlerindeki firmalarla bilgi paylaşımı gerçekleştirildi. (Kocatepe)