Şentürk: Kültürler iç içe geçmiş durumda
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sosyoloji Kulübü tarafından düzenlenen “Açık Medeniyet” konulu konferans, AKÜ ANS Kampüsü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda gerçekleştirildi Prof. Dr. Recep Şentürk tarafından verilen konferansa AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın yanı sıra öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. “ÇİN BÜTÜN MEDENİYETLERİ ETKİLİYOR”Şentürk konuşmasında, “Açık [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sosyoloji Kulübü tarafından düzenlenen “Açık Medeniyet” konulu konferans, AKÜ ANS Kampüsü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda gerçekleştirildi
Prof. Dr. Recep Şentürk tarafından verilen konferansa AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın yanı sıra öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“ÇİN BÜTÜN
MEDENİYETLERİ ETKİLİYOR”
Şentürk konuşmasında, “Açık medeniyet denilen kavram içinde yaşadığımız global realiteyi anlatmak için benim ortaya attığım bir kavram. İnsanlık günümüzde yeni bir durum ile karşı karşıya ve bu durum sosyolojinin babaları ve kurucuları tarafından öngörülememiş bir durumdur. Makro ve mikro düzeyde çok farklı bir realite ile karşı karşıyayız. Ben buna açık medeniyet diyorum. Artık dünyada kültürler iç içe geçmiş durumdadır. Hâlbuki her medeniyet havzası içinde izole olmuş bir şekilde var oluyordu. Medeniyetler sadece sınır oldukları diğer medeniyetler ile etkileşim içindeydiler. Mesela eskiden Çin kendi bölgesinde içine kapalı bir şekilde yaşıyordu, nadiren insanlar oraya gidip geliyordu. Batı da aynı şekildeydi. Amerika daha keşfedilmemişti. Fakat günümüzde Çin’in etkilemediği medeniyet yok. Çin bütün medeniyetleri etkiliyor ve bütün medeniyetlerden de etkileniyor” dedi.
“KÜLTÜR VE MEDENİYETLERİ
TELEVİZYONDAN ÖĞRENEBİLİRİZ”
Şentürk, “Eskiden insanlar nadiren de olsa medeniyetlerarası geziler yaparlardı. Bu geziler de çok büyük ilgi görürdü. Mesela Marco Polo ve İbn-i Battuta gibi. Ama şimdi çoğumuz Marco Polo ve İbn-i Battuta’dan daha çok diğer kültürler hakkında bilgi sahibiyiz. Kültür ve medeniyetler hakkında bilgi sahibi olmak için çok fazla şey yapmaya da gerek yok televizyon ve internetten bunları öğrenebiliriz. Bu durum benim çok medeniyetli toplum diye isimlendirdiğim yeni bir toplumu ortaya çıkardı. Eskiden çok medeniyetli dünya vardı. Yani dünya çok medeniyetliydi ama yine medeniyetler ayrıydı. Artık diğer medeniyetler daha yakınımıza geldi. Artık küresel bir dünyada yaşıyoruz” diye konuştu. Konferans, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. (Kocatepe)