Şener, 'Türkiye ithal ağırlıklı ekonomik yapıya sahip'
Türkiye Partisi (TP) Genel Başkanı Abdüllatif Şener'in Afyonakarahisar programında Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası da vardı. İthalat – ihracat dengesine dikkat çeken Şener '2010 yılı sonu itibariyle baktığımızda 71 milyar dolarlık bir dış ticaret açığımız var' diye konuştu. TP Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin ithalat ağırlıklı ekonomik yapısına sahip olduğunu belirtti. Yabancı ekonomilerin ihtiyaçlarına göre [&hellip]
Türkiye Partisi (TP) Genel Başkanı Abdüllatif Şener’in Afyonakarahisar programında Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası da vardı.
İthalat – ihracat dengesine dikkat çeken Şener; “2010 yılı sonu itibariyle baktığımızda 71 milyar dolarlık bir dış ticaret açığımız var” diye konuştu. TP Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Türkiye’nin ithalat ağırlıklı ekonomik yapısına sahip olduğunu belirtti.
Yabancı ekonomilerin ihtiyaçlarına göre oluşan yapının 2010 yılı sonu itibariyle 71 milyar dolarlık bir dış ticaret açığı oluşturduğunu söyleyen Şener, tarihin en büyük dış ticaret açığının verildiği bir yıl yaşandığını kaydetti. Şener, “Türkiye ithalat, ihracat dengesinde ithalat yapan, dışarıda üretilen ürünlerin bir kısmını iç pazarda satan, bir kısmını da dışarıya pazarlayan, dışarıdan alıp dışarıyla sattığı ürünlere de ihracat adını vermiş bir ülke konumuna gelmiş vaziyette. Türkiye aslında ithal ağırlıklı bir ekonomik yapıyı sahip” diye konuştu.
“Ekonomide oyunun kurallarının nasıl
belirlendiği önemlidir”
Afyonkarahisar’ın sanayi ve ticaret açısından elverişli ve uygun bir konuma sahip olduğunu kaydeden Şener, ekonomik politikalarda izlenmesi gereken yöntemler hakkında da bilgi verdi. Şener, “Ekonomide oyunun kurallarının nasıl belirlendiği önemlidir. Yani ekonomik faaliyetleri yaptığınız zemin, ortam sizi küresel rekabetten başarıya taşıyacak, küresel rekabet avantajları yakalamanıza yol açabilecek nitelikteyse mesafe alırsınız. Yoksa zora girersiniz” ifadesini kullandı.
“İhracatta tam tabloyu görmek zor”
Afyonkarahisar ekonomisinde ithalat rakamlarının tespitinde sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çeken ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ise Afyonkarahisar’da tüketilen malların, Afyonkarahisar’a doğrudan girmediğini söyledi. Gümrük girişleriyle Türkiye’ye giren pek çok tüketim ve yatırım mallarının daha sonra Afyonkarahisar’a geldiğini söyleyen Serteser, “İhracatın çetelesini tutuyorsunuz, ama ithalatın il olarak çetelesini tutmanız mümkün değil. Onun için tam bir tabloyu görmek zor. Ama kabaca baktığınızda sizin söylediğinize yorum yapmak mümkün. Afyonkarahisar’ın net ithalatçı mı yoksa ihracatçı mı olduğunu belirlemek için detaylı bir inceleme yapmak lazım” diye konuştu.
“Madende 159 milyon dolar
ihracata sahibiz”
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Afyonkarahisar il olarak net ihracatçıdır” vurgulamasında bulunarak mevcut ihracat verilerine ilişkin bilgi verdi. ATSO Başkanı Hüsnü Serteser; “Mermerde kendi dağınızdan alıyorsunuz. Bir tek akaryakıt ithal girdidir. Diğerleri tamamen işlenip üreticiye ulaştırılıncaya kadar. Madende 159 milyon dolar ihracata sahibiz. Şirketlerden aldığımız ihraç kayıtlı mallarla o yükseliyor. Zannediyorum onları da dahil edersek 200 milyon dolara yakın mermer ihracatımız var. Gıda konusunda da biz net ihracatçıyız diyebilirim. 20 milyon doları aşan yumurta ihracatımız var. İthal girdisi hemen hemen sıfır. Yine haşhaş türevlerinden 20 milyon dolarlık bir ihracatımız var. Son yıllarda seracılığa önem veriyoruz. Sera ürünleri ihracatımız da artmaya başladı. Hizmet sektörü bir ilde termal turizm biraz öne çıkmışsa o ile artık o yapılmalı ve pazar oluşturulmalı” diye konuştu.
ATSO sonrasında ziyaretlerine devam eden Şener, Engelliler Meclisi ziyaretinde bulundu.