Sempozyuma AKÜ ev sahipliği yapıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Harita Mühendisliği Bölümü ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) işbirliğiyle bu yıl altıncısı düzenlenen “Ulusal Mühendislik Ölçmeleri Sempozyumu”, 3 Ekim başladı Üç gün sürecek sempozyum kapsamında mühendislik alanında uzman kişiler tarafından hazırlanan bildiriler, 11 oturum halinde sunulacak. Bunun yanı sıra harita mühendisliği alanında [&hellip]

Sempozyuma AKÜ ev sahipliği yapıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Harita Mühendisliği Bölümü ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) işbirliğiyle bu yıl altıncısı düzenlenen “Ulusal Mühendislik Ölçmeleri Sempozyumu”, 3 Ekim başladı

Üç gün sürecek sempozyum kapsamında mühendislik alanında uzman kişiler tarafından hazırlanan bildiriler, 11 oturum halinde sunulacak. Bunun yanı sıra harita mühendisliği alanında yazılım ve donanım hizmeti veren 10 firma da stant açtı. Bu kapsamda öğrenciler, stantları gezerek, harita mühendisliği alanındaki yenilikler ve uygulamalarla ilgili firma yetkililerinden bilgiler aldılar.
YOĞUN KATILIM OLDU
AKÜ ev sahipliğinde ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyuma AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, TMMOB HKMO Genel Başkanı Ertuğrul Candaş, HKMO Mühendislik Ölçmeleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Halil Erkaya ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Eski Rektörü Prof. Dr. Muhammet Şahin’in yanı sıra sektör temsilcileri, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen akademisyenler ve öğrenciler ile mühendislik alanında hizmet veren kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
BİLGİ, KATLANARAK GELİŞİYOR
Sempozyumun açılış konuşmalarını yapan AKÜ Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Sempozyum Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Doç. Dr. Saffet Erdoğan, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, konuşmasında “Bugünkü bilimsel bilgi ve teknolojinin yaklaşık yüzde 80’i yirminci yüzyılda üretilmiştir. Bilimsel bilgiler, her 10 yılda bir 2’ye katlanmaktadır. Bazı dallarda ise bu süre daha kısadır. Yapılan araştırmalar, mühendislik bilgisinin yarı ömründe farklı mühendislik dallarına göre 2.5-7.5 yıl arasında değiştiğini göstermektedir. Demekki, günümüzün ve geleceğin mühendisi, hayat boyu öğrenme ve etkileşime açık olmak zorundadır. Bunun içindir ki, hayat boyu öğrenmenin ve ortak öğrenmenin de metodolojisini öğrenmek zorundadır. Bu hızlı değişim süreci içerisinde donanımlı olmanın çok kolay olmadığı aşikardır. Bununla beraber bu donanımları toplumsal sorumluluk farkındalığıyla anlamlandırmak da çok önemlidir” şeklinde konuştu.
YERELDEN GÜÇ ALINIYOR
HKMO Mühendislik Ölçmeleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Halil Erkaya yaptığı konuşmada, Ulusal Mühendislik Ölçümleri Sempozyumlarının HKMO etkinlikleri arasında önemli bir yer edindiğini belirterek, “İlkine 2003 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde başlanan Ulusal Mühendislik Ölçmeleri Sempozyumu, sırasıyla İstanbul Teknik, Selçuk, Karadeniz Teknik, Zonguldak Karaelmas Üniversitelerinde yapılmıştır ve altıncısına da Afyon Kocatepe Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü ile ortaklaşa düzenlemekteyiz. Bu sempozyumlar, mühendislik ölçümleri alanında ülkemizde yapılan uygulamaların ve deneyimlerin paylaşıldığı, uygulayıcı kurumların iletişimini arttıran bir platform olma özelliğini sürdürmektedir. Yerel organizasyonların yaratıcı gücü ulusal mühendislik sempozyumlarına ayrıcalıklı bir özellik katmaktadır” diye konuştu.
MESLEK ÇOK ÖNEMLİ
HKMO Genel Başkanı Ertuğrul Candaş da yaptığı konuşmada, Ulusal Mühendislik Ölçümleri Sempozyumu ile bu alandaki birçok soruna dikkat çekilmiş olacağını belirterek, “Bu sempozyum, nitelik ve nicelik bakımından ülkemizde bu alanda düzenlenen tek etkinliktir. Meslek alanımızın en önemli konularından biri olan mühendislik ölçmeleri konusu, ülkemizde başta inşaat ve madencilik endüstrisi ile ilgili alanlar olmak üzere, çeşitli disiplinlerdeki mühendislik projelerinin planlama, projelendirme, uygulama ve uygulama sonrası aşamalarında gereksinim duyulan topoğrafik ölçme ve işlemler olarak bilinmektedir. Oysa mühendislik ölçmeleri konusu, biz harita ve kadastro mühendisleri için belirtilenlerin çok daha ötesinde ve çok daha önemlidir. Mesleğimizin çok önemli olmasına rağmen yeterince ilgi görmemesinde birinci sorumlu elbette bizleriz. Bunu kabul etmek ve ifade etmek durumundayız” dedi.
60 YILDIR ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Ali Fahri Özten konuşmasında, “TMMOB bilimsel, teknik ve sosyal alanlarda üniversitelerimizle ortak etkinlik düzenlenmesini her zaman önemsemiştir. Bilim ve teknolojinin hızla geliştiği günümüz yüzyılında, biz mühendisler, mimarlar ve şehir planlayıcıları, işin tasarlayan, sorgulayan ve üreten beyinleri olarak bilimi ve teknolojik ilerlemeyi toplumsal yarar gözeterek, odağında insan olan, emekten, halktan ve toplumdan yana, çağdaş ve özgür bir yaşamın yaratılması için 60 yıldır çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” diye konuştu. TMMOB projelerine de değinen Özten, ilkine Ankara’da başladıkları Öğrenci Evi projesini ülke genelinde uygulamayı planladıkları ifade etti.
HARİTA MÜHENDİSLİĞİ,
EN İYİ YERE GELECEK
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise yaptığı konuşmada, “Hemen hemen hayatımızın her her aşamasında kullandığımız ölçme olgusunun mühendislik tabanında incelenerek, bilimsel temellere dayandırılması ve uygulamalı olarak sergilenmesi, toplumları yakından ilgilendirecek, onların güncel problemlerine rehber olacaktır. Mühendislik Ölçmeleri Sempozyumu, ülkemizde bu alanda yapılmakta olan tek ve önemli etkinlik olma özelliği taşımaktadır. Kurum ve kuruluşlar ile farklı meslek kuruluşlarından bilim insanları ve uzmanların Sempozyum’a katılarak, deneyim ve birikimlerini paylaşmaları, uygulama ve araştırma sonuçlarını böyle bir platformda sergilemeleri, teori ve uygulamadaki yeni gelişmelerin paylaşılması ve bunların pratikta uygulanabilirliğine yönelik görüş ve önerilerin tartışılması amacıyla yapılan mühendislik ölçmelerinin harita mühendisliği mesleğinin yürütülmesinde ve gelişmesinde büyük bir önem taşıdığına yürekten inanmaktayım. Rektörlük görevine atandığım günden bu yana Mühendislik Fakültemizin değişik bölümlerine ilişkin birçok çalışmayı gözden geçirdim. Bu ara Harita Mühendisliği Bölümü ile ilgili olarak da bazı çalışmaları başlattık. Bölüm Başkanlığının talepleri önümüze geldiğinde geçtiğimiz yaz yapılan bazı çalışmaları da dikkate aldığımızda bu bölümün, mühendislik hizmetleri içerisinde önemli bir yeri olduğunu bütün gözlemlerimle müşahede ettim. Diğer mühendislik alanlarında olduğu gibi bu alanın da Üniversitemiz Mühendislik Fakültesinde en üst düzeye gelmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” şeklinde konuştu. Rektör Prof. Dr. Solak, konuşmasının sonunda sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere, hazırladığı bildiri ve poster sunumlarıyla sempozyuma katkıda bulunan herkese teşekkür ederek, tüm katılımcıları AKÜ’de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.
ÖNEMLİ
SUNUMLAR YAPILDI
Sempozyum açılış konuşmalarının ardından AKÜ Türk Halk Müziği Topluluğunun müzik dinletisi ve sonrasında bildiri sunumlarıyla devam etti. Sempozyumun “Mühendislik Ölçmeleri-CBS” başlıklı ilk oturumu, Prof. Dr. Muhammet Şahin ve Doç. Dr. Saffet Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. İlk oturumda Prof. Dr. Turgut Uzel, Prof. Dr. Kamil Eren, Prof. Dr. Halil Erkaya ve Doç. Dr. Engin Gülal tarafından hazırlanan “Hava ve Uzay Teknolojileri ve Sunduğu Olanaklar” başlıklı bildiri, Prof. Dr. Turgut Uzel tarafından sunuldu.
3.2 TRİLYON METREKÜP DOĞALGAZ
Prof. Dr. Uzel sunumunda, dünyanın hızla değiştiğini ve bu değişimin meslek alanlarında kendilerine fırsatlar sunduğunu belirterek, “Mesleğimizin toplum tarafından tanınması için ortak akılla çalışmamız, yeni teknolojileri benimsememiz ve bunları iyi bir şekilde sunmamız gerekir” dedi. Ardından Prof. Dr. Alper Çabuk, Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Hocaoğlu, Yrd. Doç. Dr. Saye Nihan Çabuk, Arş. Grv. Merve Ersoy tarafından hazırlanan “Gezeni İyileştirmek: Geotasarım Kuramı ve Coğrafi Bilgi Sistemleri” başlıklı bildiri, Prof. Dr. Alper Çabuk tarafından sunuldu. Prof. Dr. Çabuk, dünyadaki kaynakların doğru şekilde kullanılması durumunda gelecek nesillere bir şeyler aktarılabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Çabuk sunumunda Coğrafi Bilgi Sistemlerinin önemine de değinerek, “CBS, dünyamızı ve geleceğimizi tasarlıyor” dedi. Ali Fahri Özten, Güliz Taşkıran, Ali İpek ve Belkıs Bazencir’in ortaklaşa hazırladığı “Doğalgaz Boru Hattı Mühendislik Hizmetlerine Genel Bakış” başlıklı bildiri de Ali İpek tarafından sunuldu. İpek sunumunda, dünyadaki doğalgaz rezervinin 208.4 trilyon metreküp olduğunu ve 2011 yılında dünyada 3.2 trilyon metreküp doğalgaz tüketildiğini belirtti.
İlk oturumun sonunda Prof. Dr. Muhammet Şahin ve Doç. Dr. Saffet Erdoğan konuşmacılara, Prof. Dr. Halil Erkaya da Prof. Dr. Muhammet Şahin ve Doç. Dr. Saffet Erdoğan’a günü anısına birer hediye takdim etti. 6. Ulusal Mühendislik Ölçmeleri Sempozyumunun ilk günü, öğleden sonra sunulan bildirilerin ardından sona erdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme